חילוקי דעות צורמים בין ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל לבין הסניף הישראלי של הארגון בשאלה האם ישראל מבצעת רצח עם בפלסטינים ברצועת עזה. הדוח של הארגון הבינלאומי, תחת הכותרת "אתה מרגיש כמו תת-אדם", קובע כי החקירה שנעשתה מציבה בסיס עובדתי לכך שישראל ביצעה ומבצעת רצח עם בעזה.
הדוח, כותבים מחבריו, מדגים כיצד ישראל מתנהגת בניגוד לאמנה למניעת רצח עם מתוך כוונה להשמיד פלסטינים ברצועה. חודש אחר חודש, קובע הדוח, ישראל מתייחסת לפלסטינים כתתי-אדם, חסרי זכויות אדם וכבוד, הורגת ופוגעת בהם פיזית ומנטלית באופן מכוון. "הממצאים שלנו הם קריאת השכמה לעולם", אמר אגנס קלמר, מזכ"ל אמנסטי. "מדובר ברצח עם וזה חייב להיפסק עכשיו. מדינות שממשיכות להעביר נשק לישראל חייבות לדעת שהן מפירות את ההתחייבות שלהן לעצור רצח עם והן בסיכון לסיוע ברצח עם".
3 צפייה בגלריה
ילדים פלסטינים ב תור ל מזון אוכל באזור מוואסי דיר אל-בלח רצועת עזה סיוע הומנטירי ספטמבר 2024
ילדים פלסטינים ב תור ל מזון אוכל באזור מוואסי דיר אל-בלח רצועת עזה סיוע הומנטירי ספטמבר 2024
"ישראל מרעיבה את האוכלוסייה". ילדים פלסטינים בתור למזון באזור דיר אל-בלח
(צילום: Bashar TALEB / AFP)
ישראל, כך נמצא בדוח שמתייחס במיוחד למצב האקוטי בצפון עזה, מרעיבה במודע את האוכלוסייה, עוקרת את התושבים מבתיהם ומשמידה אותם באמצעות הפצצות בלתי פוסקות ומניעת סיוע הומניטרי. הדוח טוען כי ישראל ממשיכה לעשות זאת למרות אזהרות בינלאומיות חוזרות ונשנות לגבי הקטסטרופה ההומניטרית שהיא מייצרת, ומתרצת זאת בכך שמדובר בהתנהלות חוקית כדי להשיג את מטרותיה הצבאיות לחיסול חמאס. אבל בד בבד, ישראל מבצעת גם רצח עם.
באמנסטי אינטרנשיונל מציינים כי לצד איסוף ההוכחות בשטח, הם הסתמכו גם על 102 הצהרות של גורמים מדיניים וצבאיים בישראל שתמכו ועודדו התנהגות של רצח עם ופשעים אחרים, הצהרות שהודהדו על-ידי החיילים בשטח שהביעו גם גילויי שמחה על הריסת מבני דת, תרבות וחינוך בעזה. "לצד הכיבוש הלא חוקי ומדיניות האפרטהייד", אמר קלמר, "אפשר להגיע רק למסקנה אחת: ישראל מעוניינת פיזית להשמיד את הפלסטינים, לצד או כדרך להשגת המטרה של חיסול חמאס".
מעשי הזוועה של חמאס ב-7 באוקטובר אינם מצדיקים את רצח העם של ישראל נגד פלסטינים בעזה, קובע בנוסף הדוח, שנכתב לאחר קרוב לשנה של איסוף עדויות בשטח, ראיונות עם 212 עדי ראייה, משפחות קורבנות ורשויות פלסטיניות. לדברי כותבי הדוח, הם לא קיבלו תגובה בנוגע אליו מהרשויות בישראל.
"כ-2 מיליון נעקרו מבתיהם". עקירה המונית בבית לאהיא

לפי הדוח, 42 אלף עזתים איבדו את חייהם (13,300 מתוכם ילדים), ו-97 אלף נפצעו ב"התקפה שההיקף, העוצמה והמהירות שלה לא נראו במאה ה-21. דורות של משפחות נמחקו ללא הבחנה, מבני דת ותרבות ואדמות חקלאיות נהרסו. חלקים רבים מעזה אינם ראויים יותר לחיי אדם".
"כאן, בדיר אל-בלח", סיפר מוחמד שנעקר מביתו כבר יומיים, "זה כמו האפוקליפסה. שרב, אין מים נקיים ואני צריך לשמור על הילדים מפני חרקים". מחברי הדוח כותבים כי ישראל יישמה תנאים של תת-תזונה ומחלות שחשפו את הפלסטינים למוות איטי ומחושב. אמנסטי גם דוחה את הטענה הישראלית שלפיה לוחמי חמאס משתמשים באזרחים כמגן אנושי נגד התקפות צה"ל, וקבע כי אין לתקיפות הצבא הצדקה לעבירה על החוק הבינלאומי. "השמדת הפלסטינים כדרך לחיסול חמאס היא בעצמה מראה את הכוונה לרצח עם", נכתב בדוח.
ישראל מואשמת כי בשנה האחרונה גרמה ל-1.9 מיליון עקורים בעזה - כמה מהם נעקרו מבתיהם אפילו עשר פעמים - וכי לא הצליחה לספק להם תנאים הומניטריים לחיים ללא רעב או מחלות, במיוחד לילדים, תינוקות ונשים הרות. "ישראל גרמה לטראומה עמוקה לאוכלוסייה ש-70% ממנה הם פליטים או בני משפחותיהם של פליטים שעריהם והכפרים שלהם טוהרו אתנית על-ידי ישראל בנכבה של 1948", נכתב בדוח. "ישראל סירבה לאפשר לפלסטינים לעבור לחלקים מפלסטין הכבושה או לישראל, כשהיא ממאנת לתת לפלסטינים את האפשרות לזכות השיבה לאזורים שמהם נעקרו ב-1948, למרות שידעו שלעזתים אין שום מקום בטוח אחר לברוח אליו".
"הכישלון של הקהילה הבינלאומית למנוע את הזוועות מצד ישראל, קודם על-ידי דחיית הקריאות להפסקת אש ואחר כך על-ידי המשך אספקת נשק לישראל, יישאר ככתם על המצפון הקולקטיבי שלנו", אמר קלמר. "מדינות חייבות להפסיק את זה והן צריכות לכבד את החלטות בית הדין בהאג לצווי מעצר והסגרה של נתניהו וגלנט בעוון פשעי מלחמה, ואנחנו דוחקים בתובע להוסיף את סעיף רצח העם לתביעה. לאף אחד אסור להתחמק מרצח עם ללא ענישה".
3 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים
ראש הממשלה בנימין נתניהו ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים
"ממשלת ישראל לא רוצה לעצור את התקיפות בעזה". נתניהו
(צילום: REUTERS/Ronen Zvulun)
בהערת צד, אמנסטי אינטרנשיונל קורא גם לשחרורם ללא תנאי של אזרחים שנחטפו ולהענשתם של גורמים בחמאס שהיו אחראים לפשעי 7 באוקטובר. לטענת הדוח, המתקפה על ישראל ב-7 באוקטובר תהיה במוקד דוח אחר של אמנסטי, שיפורסם בקרוב.

אמנסטי ישראל: "הטענה לרצח עם לא מבוססת"

למרות שסניף אמנסטי ישראל מסכים ש"את היקף הפשעים החמורים בעזה יש לחקור, וכי יש הכרח בהתערבות ולחץ בינלאומיים כדי להביא לקץ זוועות המלחמה", הוא מביע את התנגדותו לממצאי הדוח של אמנסטי אינטרנשיונל העולמית הטוען כי יש הוכחות שלפיהן אפשר להאשים את ישראל ברצח עם, וסובר כי "הטענה אינה מבוססת". אמנסטי ישראל מציינת בהודעה שלה כי ההחלטה הזו לא התקבלה פה-אחד, וכי יש בסניף קולות התומכים בטענה שישראל ביצעה או מבצעת רצח עם.
אמנסטי ישראל, שהינה עמותה עצמאית, מדגישה כי אינה מיוזמי או כותבי הדוח וכי אינה שותפה למימון הדוח או אישורו. הסניף הישראלי מדגיש כי "היקף ההרג וההרס שביצעה ישראל בעזה - כפי שהדברים משתקפים בין היתר בדוח האמור - מגיעים לממדים נוראיים ויש להפסיקם לאלתר, אך בניתוח מדוקדק של האירועים הקשים לא מצאנו כי הממצאים עונים על ההגדרה של רצח עם, כפי שנוסחה בקפדנות ב'אמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם'". אבל הדוח גם כותב שמעשיה של ישראל, כפי שתועדו על-ידי ארגוני סיוע, קורבנות, אנשי מקצוע ודוחות אמנסטי עצמם, עוברים באופן חמור על החוק הבינלאומי ואף עלולים להגיע לכדי פשעים נגד האנושות וטיהור אתני.
3 צפייה בגלריה
עצרת להחזרת החטופים בכיכר
עצרת להחזרת החטופים בכיכר
החטופים? רק בהערת צד. עצרת לשחרורם בתל אביב
(צילום: יאיר שגיא)
אמנסטי ישראל קורא להשקיע מאמצים רבים כדי לעצור את המלחמה, ולאלתר, ושבהיעדר רצון פוליטי של ממשלת ישראל להפסיק את המתקפות על עזה ותושביה, יש לקרוא לקהילה הבינלאומית להתערב באופן נחרץ כדי להביא לסיום המלחמה ולהשיב את הביטחון הבסיסי לזכות לחיים בקרב האוכלוסיות האזרחיות בישראל ובפלסטין, שהפכו ליעד לגיטימי על-ידי הגורמים המעורבים במלחמה. אולם, ההצהרה של הסניף בישראל לא מסתיימת רק בקריאה לסיום המלחמה. "את מנגנוני הכיבוש והאפרטהייד שישראל מקיימת בשטחים ועל אוכלוסיות מחוץ לגבולותיה המוכרים על-ידי הקהילה הבינלאומית, יש לפרק", קוראת ההצהרה.
הסניף הישראלי של אמנסטי אומנם לא מצא בסיס ראייתי שלא משתמע לשתי פנים בקשר לכוונה ישראלית להשמדת הפלסטינים, אבל טוען כי "ברור שישראל, לכל הפחות, הפרה בבוטות סעיף חשוב באמנה בדבר מניעתו של הפשע 'השמדת עם', בכך שלא פעלה כראוי למניעת הסתה לרצח עם. נגד קריאות גלויות ומפורשות של אנשי ציבור לפגיעה ונקם באוכלוסייה האזרחית בעזה בכללותה כשלה ישראל בתגובה ראויה כדי להפסיק הסתה זו לרצח עם".
הסניף הישראלי גם מוחה על הטענה לניסיון לרצח עם מצד ישראל, לצד ההתעלמות מהרצח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר. "חובה וראוי לחקור טענות אלה, ולהקפיד שהרף הנדרש להוכחת כוונה לביצוע רצח עם יהיה אוניברסלי ועקבי בשני המקרים, כמו גם בכל מקרה אחר בעולם שכלפיו עולים חששות דומים", נמסר מטעם אמנסטי ישראל.
לסיום, קורא הסניף הישראלי לספק בדחיפות סיוע הומניטרי כדי למנוע את הסבל בעזה, וכי ישראל, ככוח הכובש, היא האחראית לדאוג לצורכי האוכלוסייה האזרחית, וכן לחקור טענות ועדויות שלפיהן חמאס מונע את הסיוע ההומניטרי והמזון ממי שזקוקים לו. אמנסטי ישראל גם קוראת ללחץ ומאמצים מצד הקהילה הבינלאומית להפסקת אש ושחרור החטופים, ולמעורבות פעילה לסיום הכיבוש והאפרטהייד בשטחי הכיבוש ולסיום המעורבות של גורמים מזוינים אחרים באזור, כמו איראן או חיזבאללה, המקדמים בעקביות, בפועל וכאידיאולוגיה, פגיעה והשמדה של אזרחים ישראלים.
דובר צה"ל מסר בתגובה: "הטענות המוצגות בדו"ח הן חסרות בסיס לחלוטין ואינן מתחשבות במציאות המבצעית שאיתה מתמודד צה"ל. מאז המתקפה חסרת התקדים של חמאס ב-7 באוקטובר 2023, צה"ל פועל על מנת לפרק את תשתיות הטרור של חמאס תוך עמידה בהתחייבויותיו על-פי הדין הבינלאומי. צה"ל נוקט בכל האמצעים האפשריים כדי לצמצם את הפגיעה באזרחים במהלך פעילותיו. צעדים אלה כוללים אזהרות פינוי לאזרחים באזורי לחימה והבטחת מעבר בטוח לאזורים ייעודיים.
"מאמצי צה"ל – בהובלת היחידה לצמצום נזקים אזרחיים במתן אזהרות מוקדמות, סיוע לתנועת אזרחים שנענים לאזהרות אלו, ודאגה לאזרחים אלו לאחר הגעתם לאזורים הבטוחים, הם עצומים. בנוסף לכך, צה"ל הפיק לקחים במהלך המלחמה ומשפר ללא הרף את התהליכים הקיימים. האשמות בדו"ח על רצח עם ופגיעה מכוונת אינן מבוססות, ומתעלמות מהפרות הדין הבינלאומי מצד חמאס, כולל שימוש באזרחים כמגן אנושי והכוונה מכוונת של תקיפות נגד אזרחים ישראלים. צה"ל נשאר מחויב לנהל את פעולותיו בהתאם לדין הבינלאומי".