מפלגת "האיחוד הלאומי" של מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן בחרה היום (שבת) בז'ורדן ברדלה, פוליטיקאי בן 27 המכהן כחבר הפרלמנט האירופי, לנשיא החדש של המפלגה, בחירה המדגישה את היותו מועמד מוביל לרשת את לה פן בעתיד. בהצבעה שערכו חברי המפלגה ניצח ברדלה עם לא פחות מ-85% מהקולות, והוא יהפוך למנהיג הראשון של מפלגת "האיחוד הלאומי" (לשעבר "החזית הלאומית") מאז הקמתה ב-1972 שאינו משתייך למשפחת לה פן.
המינוי של ברדלה הוא במידה רבה סמלי: מרין לה פן תישאר האדם החזק ביותר במפלגה, ולפי הערכות תתמודד מטעמה שוב על הנשיאות ב-2027. את נשיאות המפלגה החליטה להעביר לידי ברדלה כדי שבשעה שהוא ינהל את מוסדות "האיחוד הלאומי", היא תוכל להקדיש את רוב זמנה להנהגת הסיעה הגדולה של המפלגה בפרלמנט, סיעה המונה כעת 89 מחוקקים. בכינוס המפלגה היום אמרה לה פן כי היא עוזבת את התפקיד "לא כדי לצאת לחופש, אלא כדי להיות במקום שבו המדינה זקוקה לי".
חילופי המשמרות הסמליים בהנהגת "האיחוד הלאומי" באים בשעה שהמפלגה נהנית מכוח חסר תקדים, שבא לידי ביטוי בהישגיה הגדולים בבחירות שנערכו באביב ובקיץ: בבחירות לנשיאות באפריל השיגה לה פן 44% תמיכה בסיבוב השני והמכריע של המרוץ לנשיאות מול עמנואל מקרון, הנתון הטוב ביותר שהשיג מועמד ממפלגתה אי פעם; ובבחירות לפרלמנט חודשיים אחר כך גרפה "האיחוד הלאומי" את מספר המושבים הגדול ביותר שהיה לה בבית התחתון מאז ומעולם.
ברדלה חובב-האגרוּף הפך בשנים האחרונות לאחד השליחים המוכרים ביותר של לה פן בתקשורת הצרפתית, והצהרותיו החדות והחריפות הפכו אותו ליריב קשה עבור שריו וחברי מפלגתו של הנשיא מקרון באולפני הטלוויזיה. הוא גדל במשפחה צרפתית-איטלקית ענייה בשיכון ציבורי בפרברי פריז, ולמפלגתה של לה פן הצטרף בגיל 16. עד מהרה נסק בה לצמרת, ובגיל 22 כבר הפך לדובר שלה.
ב-2019 הוביל ברדלה את הקמפיין של "האיחוד הלאומי" בבחירות לפרלמנט האירופי, שבהן הגיעה המפלגה למקום הראשון, ואשתקד מונה לנשיא הזמני של המפלגה כדי לאפשר ללה פן להתמקד בבחירות לנשיאות. לקרבתו אל לה פן תורמת העובדה שבת זוגו היא נולוון אוליביה, אחייניתה של מנהיגת "האיחוד הלאומי".
בהצבעה שתוצאותיה הוכרזו היום גבר ברדלה על לואי אליו בן ה-53, ראש העיר פריפיניין ומי שמחזיק בתפקידים בכירים במפלגה זה שני עשורים. אליו, שבא ממשפחה עם שורשים יהודיים-אלג'יראיים, הוא תומך אדוק של לה פן ובמשך שנים היה בן זוגה, אך בבחירות היום השיג רק 15% מהקולות. היא עצמה ביקשה להישאר ניטרלית, והצהירה ששני המועמדים ראויים במידה שווה.
רפובליקה איסלאמית בתוך צרפת
ברדלה צפוי להמשיך את ניסיונה של לה פן לשנות את פני המפלגה כדי לפלס לה דרך אל לב המיינסטרים ולמשוך אליה מצביעים נוספים, בעיקר צעירים, שאינם נמנים עם בסיס התומכים הטבעי של הימין הקיצוני. אף שהוא, לה פן וחבריהם ממשיכים להיאבק בתוקף בהגירה הבלתי-חוקית לצרפת ובערכים הנלווים לה, בשנים האחרונות ניכר כי הם ממתנים את הצהרותיהם, ובבחירות לנשיאות מיקדה לה פן את הקמפיין שלה דווקא בנושא הכלכלי. עוד לפני כן התנערה לה פן מהצהרותיו האנטישמיות של אביה, מייסד המפלגה ז'אן-מרי לה פן, ואף סילקה אותו מהמפלגה.
מתנגדיהם של לה פן ואנשיה טוענים כי בפועל אלה לא שינו את עורם, וכי הצהרותיהם המעודנות נועדו רק להסתיר את כוונותיה האמיתיות של "האיחוד הלאומי", שלדבריהם אנטישמיוּת ושנאת זרים עדיין פושות בה. רק בימים האחרונים התעוררה בצרפת סערה כשחבר הפרלמנט גרגואר דה פורנס, שמכהן מטעם "האיחוד הלאומי", קטע חבר פרלמנט מהשמאל שהתלונן על מדיניות ההגירה של הממשלה, והשמיע לעברו קריאה שפורשה על-ידי רבים כ"תחזור לאפריקה!".
הסערה התחוללה כשחבר הפרלמנט קרלוס מרטנס בילונגו, איש מפלגת שמאל, מתח ביקורת על סירובה של צרפת לקלוט ספינה שהצילה בימים האחרונים 234 מהגרים בלב ים, ואז נקטעו דבריו על-ידי דה פורנס. המחוקק ממפלגתה של לה פן, לעומת זאת, טען להגנתו כי לא אמר שבילונגו צריך לחזור לאפריקה, אלא שספינת המהגרים צריכה לחזור לשם: בצרפתית הגיית כינויי הגוף המקבילים ל-he (שתיוחס באופן טבעי לבילונגו) ו-it (שטבעי לייחסה לספינה) היא זהה.
כך או כך, בעקבות דבריו הושעה דה פורנס מהפרלמנט לשבועיים ונקנס בגובה חצי משכורת. זהו העונש החמור ביותר שאפשר להטיל על מחוקק לפי תקנות הבית התחתון של הפרלמנט, וזו הפעם השנייה בלבד שהוא מופעל נגד חבר פרלמנט מאז הקמת הרפובליקה הצרפתית החמישית על-ידי שארל דה גול ב-1958. לה פן מצדה הביעה תמיכה בדה פורנס, וטענה כי אם הוא מוענש על אמירה שפורשה שלא כהלכה – יש עוד אמירות רבות שראוי להעניש בגינן חברי פרלמנט.
נוסף על הסערה הזו, בפברואר השנה נפתחה חקירה נגד הנשיא החדש של המפלגה ברדלה, אחרי שכינה את העיר טראפ, שבה יש קהילת מהגרים גדולה, "רפובליקה איסלאמית בתוך צרפת".