זה היה פיגוע קשה במיוחד: ב-7 בפברואר 2019, בעין יעל, אנס ורצח ערפאת ארפעיה מחברון את הצעירה אורי אנסבכר (19) מתקוע. ארפעיה – שנעצר למחרת הפיגוע ושבתחילת השנה נידון למאסר עולם ולעוד 20 שנות מאסר – חדר לישראל דרך תוואי שטח פרוץ בגדר ההפרדה, באזור בית ג'אלה. אבל על אף הרצח המטלטל, והתרעה בעניין הפרצה בדוח מבקר המדינה, המצב בשטח לא השתנה.
לפני כשבועיים וחצי, שלושת המחבלים שביצעו את פיגוע הדקירה בשכונת גילה בירושלים – פיגוע שבו נפצע באורח קשה אור סייר (25) – חדרו אף הם, על פי החשד, דרך אותו מרחב פתוח בגדר.
ב־2019, אחרי רצח אנסבכר, פורסם דוח מבקר המדינה דאז, השופט בדימוס יוסף שפירא, שהתריע מפורשות: "נותרו שתי פרצות לאורך תוואי המכשול בגזרת עוטף ירושלים. פרצות אלה מאפשרות כניסות שב"חים משטחי איו"ש לירושלים ובכך מסכנות את ביטחון תושבי ישראל".
בתשובה שמסר אז צה"ל למבקר נאמר: "צה"ל ומשטרת ישראל רואים צורך ביטחוני בסגירת אחת הפרצות כחלק מהשלמת תוואי גדר הביטחון בעוטף ירושלים. עם זאת, על פי החלטת הדרג המדיני וסדר עדיפויות תקציבי-ביטחוני, הוחלט כי תוואי אחד הקטעים לא יושלם בעת הזו, וכי המענה המבצעי הקיים אל מול מרחב זה מתבסס על פעילות מבצעית שוטפת של כוחות משטרה וכוחות צה"ל הפועלים באופן שוטף בגזרה זו ועל מערך איסוף טכנולוגי בגזרה. על אף שהשלמת תוואי הגדר שתוכננה למרחב זה הייתה מסייעת רבות לשיפור האפקטיביות הביטחונית במרחב, צה"ל ומשטרת ישראל פועלים בתיאום מלא על מנת לצמצם ולסכל כל איום על העיר ירושלים ממרחב זה".
הקטע הפרוץ בגדר נמצא מול בית ג'אלה, הנושקת לשכונת גילה, במקום שבו ממוקמים שני מנזרים – מנזר האחיות סליזיאן ומנזר האחים סיליזיאן. בשנת 2015 עתרו שני המנזרים ועיריית בית ג'אלה לבג"ץ נגד סגירת הגדר במקום, בטענה שזו תנתק אותם מאדמות חקלאיות ותפגע במרקם התרבותי הרגיש במקום.
בתשובתה לעתירה הצהירה המדינה על כך שבכוונתה להקים שער מיוחד שיאפשר גישה לאותם מנזרים, כך שהם לא יהפכו ל"מובלעת" מנותקת משטחי יו"ש. הרכב של שלושה שופטי בג"ץ קיבל את התשובה, דחה את עתירות המנזרים והעירייה וקבע: "הגדר שתוקם אינה חסינה מפני ביקורת שיפוטית עתידית.
נוכח אופיו הזמני, והפתוח לשינויים של התוואי המתוכנן, אין, אפוא, בהקמתו כדי להשפיע באופן מהותי על ההסדרה העתידית של סוגיית המנזרים ולהגביל את היקף הפתרונות שיהיה על המדינה לשקול. משכך, ובהתחשב בשיקולי הביטחון התומכים בהקמת התוואי המתוכנן כבר עתה, תוך הותרת הצורך בשינויים לבחינה עתידית, אין מקום לעיכוב הבנייה עד לגיבוש פתרון מלא למקטע הרלוונטי". אלא שעל אף אישור בג"ץ, שניתן כבר ב-2016, הגדר במקום לא נסגרה ותוואי המנזרים נותר אזור פתוח למעבר.
גורם בכיר במשטרה אמר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet: "הגורמים הרשותיים ממשיכים להתנער מהאחריות לגבי המרחב הפרוץ. המשטרה מבצעת במקום סיורים עם כוחות שכבר כך עמוסים במשימות הגנה רבות. לא הקצו כוח ייעודי לאבטח את הפרצות ולבסוף הכוחות הקיימים מבצעים במקום סיורים, כחלק מעוד משימה".
ואכן גורמי הביטחון מגלגלים את האחריות. "לצערנו גדר הביטחון אינה הרמטית לחלוטין, וכך גם ביחס למקטע זה", מסרה המשטרה. "האחריות לתיקון פרצות ופתחים בגדר הביטחון היא של משרד הביטחון, ועוד בטרם הפיגוע פעלנו מולם להסדרת הנושא. נציין כי שלושת המחבלים שביצעו את הפיגוע נעצרו על ידי המשטרה, צה"ל ושב"כ, מעצרם הוארך, החקירה נמשכת ובקרוב צפוי נגדם כתב אישום".
מצה"ל וממשרד הביטחון נמסר: "הטיפול במרחב מצוי בבחינה של כלל גורמי הביטחון, למתן מענה מיטבי לסוגיה בכפוף לסמכויותיהם".