בצעד מפתיע שנראה כעוד קריאת תיגר של ארצות הברית על סין הגיעה היום (א') משלחת של חברים בקונגרס האמריקני לטייוואן, לביקור בן יומיים שבמהלכו ייפגשו עם הנשיאה צאי אינג-וון. הביקור הזה, שלא הוכרז מראש, בא 12 ימים בלבד אחרי שבטייוואן ביקרה יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי. ביקורה עורר את חמתה של סין וגרם לבייג'ינג לפתוח בתגובה בתרגיל צבאי ענקי – ומאיים למדי – סביב חופי האי, שעליו טוענים הסינים לריבונות.
ההבנה שהתרחשות מדינית כלשהי מתחוללת היום בטייוואן החלה להתגבש כשערוץ טלוויזיה מקומי פרסם סרטון שבו נראה מטוס של הממשל האמריקני נוחת בסביבות 19:00 (שעון מקומי) בנמל התעופה סונגשאן שבבירה טאיפיי. תחילה לא נמסר מי הגיע בו, אבל זמן קצר אחר כך הודיעה הנציגות האמריקנית בטייוואן כי מדובר במשלחת של חמישה חברי קונגרס בראשותו של הסנאטור אד מרקי. מתלווים אליו ארבעה נציגים מבית הנבחרים. בהודעת הנציגות נמסר כי ביקורם בטייוואן נערך כחלק מסיור רחב יותר שהם יקיימו במדינות באזור.
זמן קצר אחר כך מסרה לשכתה של נשיאת טייוואן כי היא תיפגש עם החמישה מחר, וכי חשובה העובדה שהקונגרס האמריקני מפגין את תמיכתו האיתנה בטייוואן, במיוחד בשעה שסין מגבירה את המתיחות במצר טייוואן, המפריד בין האי לבין פנים היבשה הסינית.
הביקור של פלוסי בטייוואן לפני שבוע וחצי, נזכיר, עורר מתיחות עצומה בין בייג'ינג לוושינגטון ולטאיפיי. זה היה הביקור הראשון שעורך בטייוואן בכיר אמריקני רם-דרג כמותה מאז ביקורו של יו"ר בית הנבחרים ניוט גינגריץ' שם ב-1997. המשטר בבייג'ינג ראה בביקורה ביטוי להכרה אמריקנית דה-פקטו בעצמאותה של טייוואן והפרה של הסטטוס-קוו באזור, והוא מיהר לאיים ב"תגובה צבאית ממוקדת" – ולהכריז כי יפתח בתרגילים צבאיים סביב האי. הודעתה ההיא של סין באה בצל החשש ההולך וגובר בשנים האחרונות כי תפעיל את צבאה האדיר ותכבוש בכוח הזרוע את טייוואן.
הצבא הסיני אכן פתח בתרגיל הענקי מיד עם עזיבת פלוסי, ובימים שלאחר מכן חצו מטוסיו וספינותיו שוב ושוב את קו האמצע של מצר טייוואן. התרגיל כלל ירי של טילים בליסטיים לעבר מטרות בים, החדרה של כלי טיס בלתי מאוישים למרחב האווירי הטייוואני ואיומים שלהם התלוו מתקפות סייבר על מוסדות ממשלה טייוואניים. סין אמנם הכריזה בשבוע שעבר כי השלימה את התרגיל, אך היא הבהירה כי מעתה ואילך תקיים באזור מצר טיוואן פעילות ערה יותר מבעבר, ובימים שעברו מאז ניכר כי היא אכן ממשיכה בפעילות צבאית ניכרת באזור. משרד ההגנה הטייוואני דיווח כי רק היום זיהה שוב 22 כלי טיס סיניים וספינות של חיל הים הסיני סביב מצר טייוואן, וכי לפחות עשרה מהמטוסים חצו היום את קו האמצע של המצר.
טייוואן הוא האי שאליו נמלטה ממשלת "הרפובליקה של סין" אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג. רוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין. ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעילה עליה בייג'ינג להתאחד. המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, ואף שהנשיא שי ג'ינפינג קרא בשנה שעברה לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום", הוא הבהיר כי השתלטותה של סין על טייוואן היא "בלתי-נמנעת".