בוועידת הליגה הערבית שאירחה קטאר לפני עשור, נציג האופוזיציה הסורית ישב בכיסא של סוריה. ב-2018 אמיר קטאר אמר שהאזור לא יכול לסבול "פושע מלחמה" כמו בשאר אסד. אבל היום (שישי), 12 שנים אחרי תחילת מלחמת האזרחים בסוריה, אסד היה זה שנאם בכינוס ה-32 של הליגה הערבית - והאיש שנחשב למוקצה קיבל מחדש את החיבוק מאלו שבמשך שנים ארוכות קיוו והאמינו שזמנו עבר. בנאומו אמר אסד כי מדובר ב"הזדמנות היסטורית" לפתור סוגיות אזוריות ללא "התערבות חיצונית", כלשונו.
"עלינו לעסוק בנושאים שמהווים איום לעתיד שלנו ושל דורות העתיד", הוסיף אסד בנאומו - והזכיר את "פשעי הישות הציונית" ואת "הסכנה של העות'מנים" - הכינוי שהוא מצמיד לטורקיה. "חייבים לטפל בסדקים שצצו במשך עשור שלם - והכי חשוב הוא להניח את ענייני הפנים של כל מדינה לעצמה, עלינו למנוע כל התערבות חיצונית בענייני פנים. אני מקווה שהפסגה תסמל את תחילתו של עידן של שיתוף פעולה ערבי כדי להשיג באזור שלום, שגשוג וצמיחה - במקום הרס ומלחמה". אסד בירך גם את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, על כך שריאד "נתנה את ברכתה" להחזרת ארצו לליגה הערבית.
קבלתה מחדש של סוריה לליגה הערבית היא הסימן הברור ביותר לכך שהבידוד של אסד נגמר. עם נחיתתו בעיר המארחת, ג'דה שבסעודיה, התקבל הנשיא הסורי על ידי סגן מושל מכה, הנסיך באדר בין סולטאן, ועל ידי מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל רייט. בהמשך נפגש עמו גם בן סלמאן, שליטה בפועל של הממלכה, שבחודשים האחרונים שינה באופן דרמטי את מדיניות החוץ שלו - ולצד הפיוס מול סוריה הוביל את חידוש היחסים עם יריבתה המושבעת של ריאד, איראן. אסד ובן סלמאן צולמו לוחצים יד ומחייכים זה לזה, וגם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי לחץ יד לרודן הסורי.
לפני הפסגה הערבית, שמכונה "פסגת ההתחדשות והשינוי", ארצות הברית הדגישה את התנגדותה לנורמליזציה בקשרים עם דמשק. "אנחנו לא חושבים שצריך להעניק לסוריה כניסה מחודשת לליגה הערבית", אמר סגן דובר מחלקת המדינה האמריקנית.
אבל למרות העמדה האמריקנית, אסד כן הגיע לסעודיה, ונוכחותו בפסגה מראה על שינוי הכיוון הדרמטי ביחס למי שנשיא ארצות הברית בעבר דונלד טראמפ כינה "חיה" בעקבות השימוש בנשק כימי ב-2018, שאותו אסד הכחיש. אסד כמעט ולא עזב את סוריה מאז פרוץ המלחמה בשנת 2011, ומאז ועד 2022 יצא ממנה רק לאיראן ורוסיה. בשנה שעברה הוא הגיע לאיחוד האמירויות, ביקורו הראשון במדינה ערבית מאז 2011.
חזרתו של אסד לחיק העולם הערבי מהווה למעשה הכרה בניצחונו בפועל במלחמת האזרחים - הישג אותו רשם בזכות הסיוע הנרחב שקיבל מאז אמצע העשור שעבר מרוסיה, מאיראן ומחיזבאללה. אבל למרות זאת המלחמה טרם הסתיימה, ובחלקים גדולים מסוריה אסד עדיין אינו שולט. כוחות טורקיים מוצבים בצפון-מערב המדינה, שבשליטת המורדים. ארגונים כורדיים שולטים על חלקים במזרח ובצפון-מזרח סוריה, ובכלל זאת גם על שדות נפט - ומקבלים סיוע מהכוחות האמריקניים שמוצבים שם.
בפסגה בג'דה השתתף היום גם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שהגיע אליה במפתיע וללא התראה מוקדמת. עם הגעתו לסעודיה אמר נשיא אוקראינה כי מטרותיו הן לדון בתוכנית השלום האוקראינית לסיום המלחמה, בהגנה על הקהילה המוסלמית באוקראינה ובחזרת אסירים פוליטיים מחצי האי קרים, שסופח על ידי רוסיה כבר ב-2014. זלנסקי נפגש לאחר נחיתתו בג'דה עם בן סלמאן, ונאם גם הוא מול המנהיגים הערבים בפסגה - וקרא להם לתמוך במאבקה של ארצו מול רוסיה.
זלנסקי הזכיר בדבריו את הטטרים המוסלמים החיים בחצי האי קרים, ואמר כי הם היו הראשונים לסבול מהכיבוש הרוסי. למרות שהודה לסעודיה על הסכמים שסייעה לתווך מול רוסיה להחזרת שבויים אוקראינים, הוא מתח ביקורת על חלק ממנהיגי ערב: "למרבה הצער, ישנם כאלה בעולם, וגם בקרבכם, שהעלימו עין מהסיפוחים הלא-חוקיים. אני כאן כדי שכולם יוכלו לראות נכוחה את הדברים - לא משנה כמה הרוסים מנסים להשפיע, חייבת להיות (לאוקראינה) עצמאות", אמר.
זלנסקי מנסה לגייס תמיכה במלחמה ממדינות המפרץ, שניסו להישאר ניטרליות בעימות בין אוקראינה לרוסיה, למרות הלחץ מהמערב על יצרניות הנפט לסייע בבידוד מוסקבה, אחת מחברות אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט. מג'דה ימשיך זלנסקי ליפן, לפסגת המדינות המתועשות, ה-G7. בפסגה, הנערכת בעיר הירושימה, ארצות הברית ויתר המעצמות מתכננות לחשוף סנקציות חדשות נגד רוסיה, במטרה להקשות עליה לקבל את הציוד והחומרים שלהם היא זקוקה בשדה הקרב.
בינתיים נמשכות המתקפות של רוסיה על ערי אוקראינה - אותן מוסקבה הגבירה משמעותית בשבועות האחרונים לקראת האפשרות שקייב תפתח במתקפת-נגד נרחבת: הבוקר טענה אוקראינה כי מערכות ההגנה האווירית שלה השמידו 19 מל"טים וטילים מתוך 28 ששוגרו היום לעבר המדינה. "שלושה טילי קליבר שוגרו מהים השחור, ומלבדם יורטו עוד 16 מל"טים", אמר דובר חיל האוויר האוקראיני.
לפסגה בסעודיה הגיע גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, מלווה בין היתר במזכיר הוועד הפועל של אש"ף חוסיין א-שייח, בשר החוץ ריאד אל-מאלכי וראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג'. אחת מהמטרות המוצהרות של הפסגה היא "להגביר את התיאום בין מדינות ערב בנוגע למאמצים לשמור על ביטחון ויציבות האזור, ולקדם אינטרסים ערביים, במיוחד לאור ההפרות היומיומיות נגד המקומות הקדושים בישראל".
לפני תחילת הפסגה גינה משרד החוץ הסעודי את עלייתם של השר יצחק וסרלאוף ושל חברי כנסת להר הבית: "אנחנו מתנגדים לכלל ההפרות והפרובוקציות הללו, ומביעים תמיכה בכל מאמץ להגיע לפתרון הסוגיה הפלסטינית".
פורסם לראשונה: 14:59, 19.05.23