משלחת דרוזית נפגשה אתמול (שני) בדמשק עם מנהיג המורדים בסוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני). מטרת הפגישה הייתה לבקש ממנו לכבד ולהכיל את בני העדה, שיותר ממחצית מאנשיה היגרו לחו"ל, ולשלב אותם במדינה החדשה - אך בסיומה הם הביעו אכזבה עמוקה מהנאמר בה.
המשלחת הגיעה להיפגש עם על-ג'ולאני בהוראת המנהיג הרוחני של העדה מא-סווידא שבדרום-מערב סוריה. מנהיג המורדים אמר להם בפגישה: "חייבת להיות לנו מנטליות של מדינה, לא את המנטליות של האופוזיציה. סוריה חייבת להישאר מאוחדת, וחייבת להיות אמנה חברתית בין המדינה לכל העדות כדי להבטיח צדק חברתי". לדבריו, "מה שחשוב לנו הוא שלא תהיה הפרדה. אנחנו מנהלים את העניינים מנקודת מבט מוסדית ומשפטית, ומבקשים להשיג את הטוב ביותר עבור העם הסורי".
אל-ג'ולאני, מנהיג "הייאת תחריר א-שאם", הארגון הגדול שהוביל את רוב ההתקוממות נגד משטרו של בשאר אסד, מנסה להציג חזות רשמית מאז נפילת המשטר. בפגישה, הוא לא הבטיח לדרוזים חופש דת. "הוא דיבר על ריכוזיות השלטון תחת מדינה שנשענת על השריעה האיסלאמית", אמר ל-ynet גורם בכיר בעדה הדרוזית בסוריה. "זה מאוד מדאיג אותנו. למה שמישהו עם גישה איסלאמיסטית מובהקת ישלוט בנו במחוז הכי גדול במזרח התיכון של העדה הדרוזית?".
הגורם הוסיף: "אנחנו לא מבינים למה אנשי 'הייאת תחריר א-שאם' צריכים לשלוט בנו, יש לנו מספיק אנשים עם ניסיון מקצועי לנהל את המחוז כפי שנעשה בעבר. אבל זה שהם רוצים לשלוט בנו מבלי לכבד את הדת והצביון העדתי שלנו זה מאכזב מאוד, ומראה שהכוונה היא לעשות כפייה דתית נגד רצוננו. יש מקום לדאגה גדולה לגבי העתיד שלנו במדינה".
כעת, הדרוזים בסוריה חוששים שמודל ג'בל סומאק ב2015 יחזור על עצמו. בתקופה ההיא, נזכיר, כ-20 דרוזים נהרגו על-ידי ארגון "ג'בהת אל-נוסרה", שבהמשך הפך ל"הייאת תחריר א-שאם" תחת אל-ג'ולאני. בג'בל סומאק שבצפון סוריה היו כ-14 כפרים דרוזיים, ורוב תושביו היגרו לאחר שהארגון האיסלאמיסטי כפה עליהם לימודי קוראן, התאסלמות ולבוש דתי איסלאמי לכל הנשים. "משפחות רבות עזבו ועקרו לא-סווידא באותם ימים, מאחר שהכפייה הדתית הפכה לבלתי נסבלת", סיפר אחד התושבים שעקר לא-סווידא ב-2015.
לדבריו, "הם פשוט לא מכבדים את הדת שלנו ואת העצמאות הדתית. משפחות רבות כמונו עזבו מהפחד שיחתנו את הבנות שלנו עם הג'יהאדיסטים שלהם, ואצלנו זה אסור. לכן עזבנו". הוא הוסיף כי אין לו ציפייה שאל-ג'ולאני יתמתן: "מה שהעולם לא מבין הוא שתחת אסד היה שלטון אזרחי מושחת וגרוע. חשבנו שנחליף אותו בשלטון מתון ודמוקרטי שמגן על המיעוטים. לצערי, לא נראה שזה המצב ואנחנו חוששים מהבאות".