גורמי ממשל בתוניסיה אישרו היום (ד') כי מתוצאות רשמיות ראשוניות עולה שאזרחי המדינה – או לפחות המעטים מביניהם שטרחו להצביע – העניקו לנשיא קייס סעיד ניצחון מוחץ במשאל העם על החוקה החדשה, שתרחיב מאוד את סמכויותיו. מדובר בצעד שמעורר במערב חשש כי המדינה הצפון-אפריקנית, שבה החלו הפיכות "האביב הערבי" בראשית העשור הקודם, מתקרבת חזרה לשלטון דיקטטורי כמו זה ששרר בה עד 2011.
גורמי אופוזיציה בתוניסיה החרימו את ההצבעה שנערכה שלשום, ולפי נתונים רשמיים רק פחות משליש מבעלי זכות הבחירה התוניסאים התייצבו להצביע. מבין המצביעים 94.6% תמכו בחוקה החדשה שמקדם הנשיא סעיד, ורק 5.4% הצביעו נגדה. החוקה, שסעיד עצמו השתתף בניסוחה, תיתן בידי הנשיא סמכויות נרחבות ביותר, תפחית את השפעתם של הפרלמנט ומערכת המשפט, ולמעשה תסיר מהמערכת הפוליטית התוניסאית איזונים ובלמים.
התהליך שעובר על תוניסיה מעורר עניין מיוחד בעולם, משום שהיא המדינה שהציתה את מהפכות "האביב הערבי" במזרח התיכון בתחילת העשור הקודם. בינואר 2011, אחרי ימים של הפגנות המונים נגדו, ברח הנשיא דאז זין אל-עבדין בן עלי מהמדינה, בתום 23 שנים שבהן שלט בה ביד ברזל. כשאזרחי מדינות ערביות אחרות ראו כיצד שברו המפגינים בתוניסיה את מחסום הפחד מפני המשטר, החלו גם הם להתקומם, וכך הודחו בין השאר נשיא מצרים חוסני מובארק, שליט לוב מועמר קדאפי ונשיא תימן עלי עבדאללה סאלח. זה גם היה אות הפתיחה של ההתקוממות העממית בסוריה, שהפכה למלחמת אזרחים עקובה מדם.
בשנים הראשונות שלאחר הדחת בן עלי סימנו במערב את תוניסיה כסיפור ההצלחה היחיד שהניב "האביב הערבי", המדינה הערבית היחידה שאכן הולכת ונעשית דמוקרטיה בעקבותיו, אבל בשנה האחרונה נרשם בה שינוי כיוון ממשי: ביולי אשתקד הקפיא הנשיא הנוכחי קייס סעיד את פעילות הפרלמנט ופיזר את ממשלתו, ולאחר מכן נטל לעצמו את הסמכות לשלוט מכוח צווים והדיח עשרות שופטים – מעשה שהוביל לכמה גלי הפגנות.
"פיאסקו, פשע נגד המדינה"
למרות הביקורת עליו, סעיד נחשב למנהיג פופולרי, וזוכה לגיבוי מחלקים נרחבים מאוד בעם: בשנת 2019 ניצח בבחירות לנשיאות תוניסיה עם יותר מ-70% מהקולות, וסקרים עדכניים מלמדים שגם כעת שיעור האהדה לו בציבור עומד על יותר מ-50%. אמנם יריביו מאשימים אותו כי במעשיו ביצע הפיכה שלטונית לכל דבר, אך תוניסאים רבים רואים בצעדים שנקט צעדים בלתי נמנעים על רקע הקיפאון הכלכלי, העלייה בשיעור האבטלה, הירידה בכוח הקנייה והמיאוס שחש הציבור כלפי האליטה הפוליטית.
רבים מתומכי החוקה החדשה שמקדם סעיד מאמינים שהיא תשים סוף לשנים של מבוי סתום פוליטי שנגרם מהמאבקים בין סיעות הפרלמנט השונות, ותפחית את השפעת המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט התוניסאי, א-נהדה, שהיא מפלגת איסלאמיסטית שרבים מאזרחי המדינה סולדים ממנה.
שיעור ההצבעה הנמוך במשאל העם שלשום נרשם כאמור בצל הקריאות מצד האופוזיציה להחרים את המשאל. מתנגדי הנשיא סעיד האשימו אותו בין השאר כי בכך ששינה את הרכב ועדת הבחירות הוא פגע בעצמאותה, וטענו כי למפלגות פוליטיות שרצו לנהל קמפיין נגד החוקה המוצעת לא ניתנה אפשרות לעשות זאת. אשת האופוזיציה סמירה א-שוואשי, שכיהנה בעבר כיו"ר הפרלמנט, אמרה שבהחלטתם להיעדר מהקלפיות הראו תוניסאים רבים שהם "לא ייקחו חלק בפשע הזה שמבוצע נגד הדמוקרטיה ונגד תוניסיה". "חזית ההצלה הלאומית", ארגון של מפלגות אופוזיציה, הפציר בסעיד להתפטר וכינה את תוצאות משאל העם "פיאסקו".
גם הקהילה הבינלאומית מביעה דאגה. מחלקת המדינה האמריקנית ציינה אתמול את שיעור ההצבעה הנמוך, והזהירה כי הפחתתם של האיזונים והבלמים בחוקת תוניסיה "עלולה לחבל ביכולת להגן על זכויות האדם ועל חירויות היסוד". האיחוד האירופי מסר היום כי הוא ער לתוצאות הראשוניות של משאל העם בתוניסיה, וקרא לשלטונות שם לשמור על חירויות הפרט ועל זכויות היסוד שלו.