השלטון האוקראיני המשיך גם היום (רביעי) לפרסם הצהרות שעשויות להפיח תקווה מסוימת באזרחים, ביום ה-28 למלחמה עם רוסיה. לטענת האוקראינים, כוחותיהם מצליחים לבלום את הצבא הרוסי בכמה חזיתות ומבצעים מתקפות-נגד. קייב דיווחה שבעקבות מספר האבדות הגדול של רוסיה במלחמה היא החלה לגייס כעת לשורותיה חיילים לשעבר, בעלי ניסיון בשדה הקרב.
ביממה האחרונה טען הצבא האוקראיני שכתוצאה מ"קריסה" של רשת האספקה הרוסית, בתוך שלושה ימים ייגמרו לכוחות הרוסיים הדלק, המזון והתחמושת הנחוצים לניהול המלחמה. אולכסיי ארסטוביץ', יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אמר בצהריים שהוא מעריך שהשלב ה"אקטיבי" של המלחמה יסתיים עד סוף חודש אפריל, ושהכוחות הרוסיים באוקראינה אינם מתקדמים בחזיתות רבות. בכיר ביטחוני בארה"ב אמר אמש שבנוסף למורל ירוד סובל הצבא הרוסי גם מבעיות בהנהגה.
ג'ון קירבי, דובר הפנטגון, אמר שאוקראינה מגנה על עצמה בצורה "חכמה, זריזה ויצירתית מאוד". הוא הוסיף: "ראינו סימנים לכך שהאוקראינים תוקפניים יותר עכשיו. בכמה מקומות - במיוחד בדרום, ליד חרסון - הם ניסו להחזיר לידיהם שטחים שנכבשו". קירבי ציין שהאוקראינים מבצעים מתקפות-נגד, ושההגנה שלהם על אדמתם "נוקשה מאוד". להערכתו, הרוסים "לא השיגו אף אחד מהיעדים האסטרטגיים שהציבו לעצמם", וגם אם השיגו מטרה כלשהי - מספר האבדות היה גבוה.
גורמים ביטחוניים בקייב דיווחו כי ביממה האחרונה השמיד הצבא האוקראיני 17 מטרות אוויריות של רוסיה – שישה מטוסים, חמישה כלי טיס בלתי מאוישים, מסוק וחמישה טילים.
בעדכון המודיעיני האחרון של משרד ההגנה הבריטי נאמר שהכוחות הרוסיים מתקדמים מצפון ומדרום אוקראינה במטרה "לכתר את הכוחות האוקראיניים במזרח המדינה". לפי בריטניה, הרוסים מתקדמים מחרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה וממריופול בדרום המדינה. בריטניה מעריכה שהשאיפה של הכוחות הרוסיים בשטח היא "להתארגן מחדש" לפני חידוש של מתקפות בהיקף נרחב.
משרד ההגנה הבריטי הגדיר את הלחימה בצפון אוקראינה – שם מנסים הרוסים לכבוש את הבירה קייב – כ"סטטית בעיקרה". הכוחות הרוסיים לא מצליחים להסתער על העיר, ובינתיים ממשיכים לתקוף אותה: הבוקר נפצעו ארבעה תושבים באורח קל בירי ארטילרי על בנייני מגורים בעיר. הבוקר הסתיים סגר שהוטל על תושבי קייב, אחרי תקיפה קטלנית שבה נהרגו לפחות שמונה בני אדם.
בשעות האחרונות גובר החשש ממשבר הומניטרי בעיר צ'רניהיב בצפון אוקראינה - שנמצאת בחצי הדרך בין קייב לגבול הרוסי. הכוחות הרוסיים מכתרים את העיר כבר 12 ימים, ולפי הדיווחים השמידו באמצעות מטוסי קרב גשר שחיוני להעברת סיוע הומניטרי לעיר, ולפינוי תושבים ממנה.
בצ'רניהיב גרו ערב המלחמה קרוב ל-290 אלף תושבים. לודמילה דניסובה, נציבת זכויות האדם של אוקראינה, אמרה שהאוכלוסייה בעיר הפכה למעשה ל"בת ערובה" של הכוחות הרוסיים, שניתקו את הגישה לנתיבים העיקריים שדרכם הגיע סיוע לעיר הנצורה. "צ'רניהיב נשארה היום מנותקת לגמרי מהבירה. הכובשים הפציצו את הגשר שעובר בנהר דסנה, שדרכו עובר סיוע הומניטרי לעיר ומפונים אזרחים. לעיר אין חשמל, מים, חימום וכמעט שאין גז. התשתיות הרוסות".
צ'רניהיב ספגה בשבועות האחרונים הפגזות כבדות מצד הרוסים. בשבוע שעבר הגיעו מהעיר דיווחים על עשרה הרוגים כתוצאה מהפגזה בעיר. ההרוגים היו חלק מקבוצת אנשים שעמדו בתור לקנות לחם.
תושבי צ'רניהיב סיפרו היום שהחיילים הרוסים עורכים רשימות של אזרחים לקראת פינוי למחוז קורסק ברוסיה. "הגזענים, שמנתקים את צ'רניהיב מהבירה, הופכים תושבים לבני ערובה", אמרה דניסובה. בשבוע שעבר פורסמו דיווחים דומים במריופול - לפיהם רוסיה גירשה לשטחה אלפים מתושבי העיר.
בינתיים נמשכים הקרבות במריופול ההרוסה, שם לפני הנשיא וולודימיר זלנסקי נותרו כ-100 אלף תושבים, מתוך יותר מ-400 אלף שחיו בעיר ערב המלחמה. זלנסקי אמר שהתושבים "לכודים בתנאים לא-אנושיים, בלי אוכל, מים ותרופות", ודיווח היום שהרוסים חטפו נהגים ועובדי סיוע הומניטרי שהיו בדרך לעיר ההרוסה.
ביממה האחרונה דיווחה ארה"ב שרוסיה החלה לתקוף את מריופול בטילים שמשוגרים מספינות בים אזוב. הרוסים תוקפים מטרות אוקראיניות גם מהים השחור, וגורם ביטחוני בכיר בארה"ב אמר שכרגע יש לרוסים 21 ספינות שם.
היום פרסם משרד ההגנה הרוסי תיעוד של שיגור טילי שיוט מספינות מלחמה בים השחור, ליד נמל סבסטופול בחצי האי קרים. לפי הצבא הרוסי שמונה טילי שיוט נורו לעבר תשתיות של הצבא האוקראיני. בתיעוד נוסף פרסמה מוסקבה ירי של טילי בסטיון ממערכות אוויריות בקו החוף.
הצבא הרוסי הודיע הבוקר שטילי השיוט ששוגרו מהים תקפו מחסן נשק בצפון-מערב אוקראינה, בקרבת העיר ריבנה. "בערב ה-22 במרץ טילים מדויקים וארוכי טווח ששוגרו מהים פגעו בארסנל נשק בכפר אורז'יב, 14 ק"מ צפון-מערבית לעיר ריבנה. כתוצאה מהתקיפה ארסנל גדול של נשק וציוד צבאי של הכוחות האוקראיניים, כולל ציוד שקיבלו ממדינות במערב, הושמד".
אמש הכחיש דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב את הדיווחים שהכוחות הרוסיים באוקראינה עדיין תקועים ברובם. בראיון ל-CNN נשאל פסקוב אם ולדימיר פוטין השיג את מטרות הפלישה לאוקראינה, והדגיש כי הוא לא השיג אותן "עדיין". פסקוב התעקש ש"המבצע המיוחד" של רוסיה באוקראינה מתנהל "בדיוק לפי התוכניות והמטרות שקבענו לפני כן". פסקוב אמר שהמטרות העיקריים של הפלישה היו פירוז אוקראינה והפיכתה למדינה ניטרלית בעימות בין רוסיה למערב.
בצהריים דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שאנטולי צ'ובאיס, שנחשב לאדריכל הרפורמות הכלכליות ברוסיה אחרי פירוק ברית המועצות, התפטר מתפקידו כשליח המיוחד של הקרמלין לנושאים סביבתיים ולטיפוח הקשרים עם ארגונים בינלאומיים. אחרי התפטרותו הוא עזב את המדינה.
לפי הגרדיאן, צ'ובאיס - שבעבר היה ראש לשכתו של נשיא רוסיה לשעבר בוריס ילצין - התפטר ועזב את רוסיה כמחאה על המלחמה באוקראינה – והוא הגורם הבכיר ביותר עד כה שמתפטר מתפקידו בעקבות הפלישה הרוסית. הקרמלין אישר את הדיווח על התפטרותו של צ'ובאיס, ומסר שהוא עשה זאת מרצונו.
אחר הצהריים ימריא נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאירופה: הביקור של ביידן באירופה יתחיל בבריסל, שם הוא ייפגש עם ראשי נאט"ו והאיחוד האירופי ויקיים התייעצויות בנוגע לתגובת המערב לפלישה הרוסית. ביום שישי הוא יגיע לוורשה וייפגש עם בכירים פולנים.
לקראת יציאתו מהבית הלבן אמר ביידן שהסכנה שרוסיה תשתמש בנשק כימי באוקראינה היא "אמיתית". מוקדם יותר שוחח קנצלר גרמניה אולף שולץ עם ולדימיר פוטין, ואמר אחר כך שהוא הזהיר אותו משימוש בנשק כימי או ביולוגי.
בתוך כך, בצהריים הודיע משרד החוץ הפולני שהוא החליט להיענות לבקשת שירות ביטחון הפנים של המדינה, ולגרש 45 דיפלומטים רוסים שחשודים בריגול. סרגיי אנדרייב, השגריר הרוסי, זומן לשיחה במשרד החוץ והכחיש את ההאשמות נגד הדיפלומטים. מוסקבה הבטיחה להגיב בהתאם למהלך.
במקביל להודעת משרד החוץ הפולני הודיעה בלארוס שהיא הורתה לדיפלומטים אוקראינים לעזוב את המדינה – ותסגור את הקונסוליה האוקראינית בעיר ברסט. אתמול האשים שירות הביטחון הבלארוסי שמונה דיפלומטים אוקראינים בריגול.
היום, ברקע החשש במערב שבלארוס תצטרף למלחמה ותילחם באוקראינה, דיווח הצבא האוקראיני שבלארוסים שמתנגדים למלחמה פירקו חלק ממסילות הרכבת שמובילות מבלארוס לאוקראינה.