במדינה שבה פרצה מגפת הקורונה לפני שנתיים החלה היום אולימפיאדת חורף על רקע סגרים, חרמות ועימות גובר בין המזרח למערב. בזמן שספורטאי מדינות העולם השתתפו במצעד המשלחות המסורתי בטקס פתיחת משחקי בייג'ינג 2022, חלק מהמנהיגים שלהם העדיפו להישאר בבית, כחלק מהחרם הדיפלומטי על סין, עקב האופן שבו היא נוהגת כלפי מיליונים מאזרחיה.
מנהיגי ארצות הברית, בריטניה, אוסטרליה, קנדה ומדינות אחרות היו בין המחרימים, אם כי אף מדינה לא בחרה למנוע גם מספורטאיה את ההשתתפות במשחקים. מנהיגים רבים אחרים בחרו להגיע. הבולט שבהם הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שנפגש מוקדם יותר היום עם מנהיג סין שי ג'ינפינג, פגישה שבסיומה פרסמו השניים הצהרות חריפות נגד ארצות הברית ונאט"ו על רקע החשש מפלישה רוסית לאוקראינה.
המשחקים האולימפיים - ובמיוחד טקס הפתיחה - משמשים תמיד להצגת התרבות של המדינה המארחת, להבלטת מיקומה המרכזי בעולם, להתהדרות בצד היפה שלה. הפעם, בבייג'ינג 2022, הפער בין ההצגה לבין המציאות גדול במיוחד. לפני 14 שנים, טקס הפתיחה של משחקי הקיץ בייג'ינג 2008 כלל מופעי פירוטכניקה מרהיבים ביותר והציב סטנדרט חדש לטקס שכזה - שאף מארחת לא הצליחה להגיע אליו מאז. זו הייתה פתיחה הולמת למה שהוגדר אז כ"יציאתה החוצה" של סין, אל העולם.
טקס הפתיחה נערך היום שוב באותו מקום, האצטדיון הלאומי המרשים במיוחד "קן הציפור", שנבנה על ידי האמן מתנגד המשטר איי וייוויי. אבל התקווה לסין פתוחה יותר, שליוותה את אותם משחקים ב-2008, התפוגגה. עבור בייג'ינג, המשחקים האלה הם אישור למעמדה כמעצמה עולמית. אבל עבור רבים מחוץ לסין, במיוחד במערב, הם גם אישור לכיוון האוטוריטרי שאליו פנתה המדינה.
סין מרסקת כל ניסיון לאקטיביזם פרו-דמוקרטי, מחזקת את השליטה שלה על הונג קונג, מתעמתת יותר ויותר עם טייוואן ויחסה למיעוט המוסלמי האויגורי במערב המדינה מוגדר על ידי ממשלת ארצות הברית ואחרים כ"רצח עם".
גם המגפה מטילה צל כבד על משחקי 2022, בדיוק כמו בשנה שעברה בטוקיו. יותר משנתיים אחרי זיהוי המאומתים הראשונים לקורונה בווהאן, יותר מ-6 מיליון בני אדם מתו ברחבי העולם ומאות מיליונים חלו. במדינה המארחת עצמה טוענים כי שיעור המתים והחולים נמוך מאוד ביחס לעולם, בין היתר עקב הסגרים ההדוקים.
לקראת האולימפיאדה, היחס של סין למתנגדי משטר נראה היטב בפרשת הטניסאית פנג שוואי. היא נעלמה מעין הציבור אחרי שהאשימה בכיר במפלגה הקומוניסטית בתקיפה מינית. אותה האשמה נמחקה במהירות מהרשת, והדיונים בנושא צונזרו בסין כמעט לחלוטין.
ועדיין, ב-17 הימים של המשחקים המוקד אמור להיות הספורט. וכאן הכוכבת הגדולה של המשחקים עשויה להיות מיקאלה שיפרין, גולשת סקי אלפיני אמריקנית, שהייתה בסוצ'י 2014 לגולשת הצעירה ביותר בהיסטוריה האולימפית שזכתה במדליית זהב. שיפרין זכתה בפיונגצ'אנג 2018 בעוד שתי מדליות, ומקווה להוסיף עוד כמה במשחקים בבייג'ינג, העיר הראשונה שמארחת הן משחקי קיץ והן אולימפיאדת חורף.
כוכבים אמריקנים נוספים צפויים להיות גולש הסנובורד במקצוע החצי-צינור שון וייט, שינסה לזכות במדליית זהב רביעית בהופעה אולימפית אחרונה, וקלואי קים שזכתה בגיל 17 בפיונגצ'אנג בזהב באותו ענף, בנשים. סין שמה את יהבה על צעירה אחרת, איילין גו (18), גולשת פריסטייל שנולדה בארצות הברית ובחרה לייצג את המדינה שממנה הגיעה אמה. היא מקווה לזכות בשלוש מדליות זהב.
שישה ספורטאים ישראלים יתחרו במשחקי החורף, סיכוי למדליה אין להם. לאלכסיי ביצ'נקו תהיה זו הופעה אולימפית שלישית בהחלקה אומנותית לגברים, יבגני קרסנופולסקי והיילי קופס יתחרו בהחלקה לזוגות.
בסקי אלפיני ישתתפו האחים ברנבש ונועה סולוש, במקור מהונגריה. בהחלקה מהירה על מסלול קצר ינסה ולדיסלב ביקנוב, בעבר אלוף אירופה, להעפיל לשלבים הגבוהים באולימפיאדה השלישית שלו.