הדיווחים על הסכמת קטאר להיענות לבקשת ארצות הברית לסגור את משרדי חמאס בדוחא הניחו על השולחן אפשרות לגירושם המוחלט של אנשי ארגון הטרור מגבולות האמירוּת. על רקע ההצהרות של גורמים דיפלומטיים שלפיהם קטאר מקפיאה את מעורבותה בניסיונות התיווך בין ישראל לחמאס לעסקת חטופים, מעידים בארגון הטרור כי ללחץ על דוחא לגרש את אנשיו מקטאר תהיה השפעה על המשא ומתן מול עזה. "זה לא האינטרס של אמריקה וישראל", אמרו בחמאס.
2 צפייה בגלריה
ראזי חמד, חאלד משעל, חליל אל-חיה , אבו מרזוק, זאהר ג'בארין
ראזי חמד, חאלד משעל, חליל אל-חיה , אבו מרזוק, זאהר ג'בארין
מימין: חמד, משעל, אל-חיה, אבו מרזוק וג'בארין
(צילום: REUTERS/Amr Alfiky/AP)
בשיחה עם העיתון "א-שרק" הסעודי, אמרו מקורות בחמאס כי בארגון מצדדים במודל של הטליבאן האפגני שמשרדיו נותרו בקטאר בזמן שהוא נלחם בכוחות אמריקניים, ושנוכחותו בדוחא היוותה תפקיד מרכזי בהבנות שבמסגרתן התחדשה הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן.
מנהיגי חמאס התמקמו בקטאר מאז יציאתם מסוריה ב-2011, בהתבסס על הבנות שהושגו מול דוחא ובין ארצות הברית לישראל בנוגע להגבלות אירוחם. לחמאס יש תוכניות חלופיות למקרה שהנהגתו תיאלץ לעזוב את בירת קטאר, והן כוללות מעבר לטורקיה, איראן או לבנון.
הנהגת חמאס מאמינה שטורקיה מהווה מקום מתאים לבסס את המנהיגות של חמאס שמבקרת תדיר באנקרה, מקיימת קשר הדוק עם ההנהגה הטורקית, וזוכה לאהדה ציבורית נרחבת לצד סיוע מסיבי שיוצא מטורקיה לרצועת עזה לכל אורך תקופת המלחמה. ייתכן גם כאמור מעבר לאיראן, אף על פי שאופציה זו עשויה לשבש את המאמצים להגעה לעסקה, משום שהיא תחזק את מגמות הלחימה בחמאס על חשבון מגמות שמחפשות להגיע לפשרה מדינית.
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני
ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני
ראש ממשלת קטאר א-ת'אני
(צילום: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)
בעולם הפלסטיני יש מי שבחר ללגלג על המהלכים של קטאר נגד אנשי חמאס. רמזי חירזאללה, עזתי שהוגלה על-ידי ארגון הטרור לבלגיה, כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "משעל, חמדאן ומנהיגי חמאס האחרים עלו בעבר לשידורים מקטאר, מלב בתי מלון, לבושים בחליפה. היום תשבו מתחת לעץ בגלבייה במאוריטניה". כרים ג'ודה, תושב עזה, כתב ברשת X: "ציפיתי לחדשות כאלה, צו יציאה של חמאס מקטאר זה הצו שיגרום לחמאס לקבל כל דבר תחת העיקרון של 'רק תשאיר אותנו כאן'".

מנהיגי חמאס בקטאר

מנהיגי ארגון הטרור שיושבים בקטאר משתייכים ברובם ללשכת המדינית. גם יו"ר הלשכה המדינית בעבר איסמעיל הנייה התגורר שם לפני חיסולו בטהרן ביולי.
חאלד משעל. נציג חמאס חוץ. הסנאט האמריקני הודיע כי הוגשו כמה דרישות של חברים בולטים לסוכנויות ממשלתיות פנימיות, ובראשן הסגרתו של משעל לארצות הברית והקפאת נכסים של בכירי חמאס בקטאר. הונו של משעל מוערך ב-2 עד 5 מיליארד דולרים. הוא חי חיי פאר ועושר בדוחא כבר 10 שנים. במהלך המלחמה הוא זכה לביקורת רבה על כך שהוא קורא לעזתים להיות איתנים באדמתם, בזמן שהוא עצמו מסתובב בין המלונות של קטאר.
חליל אל-חיה. נציג חמאס עזה, סגנו של מנהיג ארגון הטרור המחוסל יחיא סינוואר, ושימש כיד ימינו. אל-חיה נחשב לאחת הדמויות המובילות בניהול המשא ומתן מול ישראל. אל-חיה נמנה עם מתכנני טבח 7 באוקטובר, והגיע לקטאר מרצועת עזה לפני מתקפת הפתע. אל-חיה הוכשר על-ידי סינוואר לרקום קשרים טובים עם איראן, וכך הוא זכה להתברג בראש סולם ההנהגה.
זאהר ג'בארין. נציג חמאס בגדה. לא ידוע בדיוק מתי יצא לקטאר. ג'בארין נחשב ל"מוח הכלכלי" של חמאס. הוא שימש כמחזיק תיק האסירים בארגון הטרור, וכיהן כסגן מנהיג חמאס ביהודה ושומרון עד חיסולו של סאלח אל-עארורי בתחילת השנה בביירות.
ראזי חמד. חבר הלשכה המדינית של חמאס. חמד עזב את הרצועה באוגוסט 2023, בעברו כיהן כסגן שר החוץ של ארגון הטרור, ויועצם של איסמעיל הנייה ורמטכ"ל חמאס אחמד ג'עברי שחוסל ב-2012. חמד שימשך כמתווך מטעם חמאס בעסקה לשחרורו של גלעד שליט, ונחשב לאחד המנהיגים הפרגמטיים ביותר בארגון הטרור. אין הערכה מדויקת לגבי הונו, אך נראה שהוא לא חוסך מעצמו ומילדיו חיי עושר נוצצים.
מוסא אבו מרזוק. שימש עד לפני חיסול הנייה כסגן ראש הלשכה המדינית, גר יחד עם משפחתו בקטאר. הוא התגורר 14 שנים בארצות הברית, ונעצר שם ב-1994 בגין תמיכה בטרור. שנתיים אחר כך גורש לירדן, משם לסוריה וב-2012 לקהיר. למרות מעצרו, אבו מרזוק שמר על נכסיו, ולפי ה"בילד" הגרמני הונו נאמד בשני מיליארד דולרים. לפי שגרירות ישראל בארצות הברית, ברשותו שלושה מיליארד דולרים. במהלך המלחמה חוסל אחיו יוסף בתקיפה ברפיח.