שר הביטחון ישראל כ"ץ הנחה אחר הצהריים (יום שלישי) את צה"ל להעביר לידי משפחות התצפיתניות שנפלו ב-7 באוקטובר את הקלטותיהן בנחל עוז במלואן, למעט "חלקים מצומצמים בעלי מוגבלות ביטחונית מובהקת".
שר הביטחון הסביר את דרישתו ב"צורך בשקיפות מלאה מול המשפחות", ואמר כי היא ניתנה בהמשך להנחייתו לצה"ל "לסיים את ביצוע התחקירים ביחס לאירוע 7 באוקטובר עד לסוף חודש ינואר, כדי להעבירם גם לידיעת המשפחות".
דובר צה"ל מסר בתגובה להנחיית השר כץ: "צה"ל מחויב למשפחות השכולות, ולא מסתיר מהן שום מידע. ההקלטות נמסרו אתמול לאחר בדיקות מרובות ועבודה רצינית שנעשתה בנושא. ההקלטות שהועברו הן אלו שבהן זוהו קולות הקשר של התצפיתניות".
הוא הוסיף: "צה"ל יאפשר לכלל המשפחות לתאם הגעה לשמיעת כלל ההקלטה עד לתחילת מתקפת גורמי הטרור. צה"ל נכון לבקשות המשפחות, אין לו כל כוונה לגרום סבל נוסף למשפחות והוא מצר על כל פגיעה אם נגרמה". בצבא אמרו עוד כי ההקלטות לא הועברו במלואן מפני ששיטות הגנה עלולות להיחשף לאויב ולסייע לו להפתיע טוב יותר בפעם הבאה. בנוסף, ציינו בצבא, בהקלטות נשמעים בקשר גם קצינים ולוחמים שנפלו בקרבות, ובעקבות כך קיימת רגישות מול משפחותיהם.
גורמים בצה"ל אמרו אתמול כי "ההקלטות שהועברו למשפחות נמסרו כמקטעים רלוונטיים שבהם שומעים את קולות יקירותיהן עם ציון השעה בה בוצע השיח בקשר, ואין מדובר בהקלטה שנחתכת בשלב מסוים. המקטעים שלא נמסרו הם הקלטות בהן לא נשמעות תצפיתניות, אלא נשמעים לוחמים, אשר מפאת השמירה על פרטיותם, לא נוכל למסור למשפחות התצפיתניות את החלקים הללו".
לאחר מאבק ארוך של משפחות התצפיתניות שנפלו במוצב נחל עוז, צה"ל העביר אליהן אמש את הקלטות הקשר. כמה משפחות הביעו את זעמן אחרי שנחשפו להקלטות שכוללות שעות בודדות, וחלק מיקירותיהן כלל לא נשמעו בהן.
המשפחות השכולות הופתעו לגלות שההקלטות שהועברו אליהן חלקיות בלבד. עו"ד גלעד יצחק בר-טל, המייצג את משפחות התצפיתניות שנפלו במוצב נחל עוז, מסר: "צה"ל העביר למשפחות התצפיתניות הקלטות חלקיות בלבד. מפח הנפש הוא עצום ובלתי נסבל. לצערנו הרב צה"ל ממשיך בהתנהלות מבזה כלפי משפחות התצפיתניות".
עו"ד בר-טל הסביר כי אחרי שצה"ל הודיע שיעביר למשפחות את התיעוד, הוא העביר הקלטות חלקיות בלבד מיום שישי 6 באוקטובר עד בערך השעה 18:30, ושל שניות בודדות מהשעה 4:47 לפנות בוקר מיום שבת 7 באוקטובר. "כל יתר ההקלטות, כולל של הלילה שבין שישי לשבת ובוקר המתקפה - לא הועברו למשפחות", מסר. "נבקש להבהיר: העתירה תתברר בפני שופטי בג"ץ. התנהלות צה"ל, וההקלטות החלקיות הללו, לא יובילו להתייתרות העתירה".
יגאל, אביה של התצפיתנית הדר כהן ז"ל, שנהרגה במוצב, שיתף אתמול בשיחה עם ynet: "קיבלנו הקלטות מבוקר 6 באוקטובר עד אותו ערב וזהו. הדר הייתה במשמרת משעה 20:00 עד חצות", והמשמעות היא - המשפחה לא שמעה את קולה.
"זה מאוד מאכזב", סיפר יגאל. "חיכינו לזה כל כך הרבה זמן ואנחנו מאוכזבים. לא שמענו את הדר בכלל בהקלטות, הן מסתיימות לפני שהיא עלתה למשמרת. חיכינו לשמוע אותה, הם לא עדכנו אותנו לפני כן מה אנחנו הולכים לשמוע, ושהיא לא מופיעה.
"זה מאוד מוזר, מפח נפש קשה מאוד, זה לא אמיתי", שיתף בתחושות הקשות. "לא יכול להיות שגזרה כזו, ולפני מתקפה כזו - ולא שומעים אותן. אנחנו מרגישים שמסתירים מאיתנו דברים".
בריאיון הבוקר לאולפן ynet אמר יגאל: "איך אני יכול להאמין לדבר כזה? קיבלנו כלום ושום דבר. אני רוצה לשמוע את הקול האחרון של הדר. אני רוצה לשמוע אותה ברגעים האחרונים שלה, זה חשוב לי מאוד". סיגל פרייס, אמה של התצפיתנית נועה פרייס ז"ל, אמרה: "רציתי מזכרת ממנה, הצבא לא עושה די כדי לשקם את האמון".
"בושה מה שהעבירו לנו"
ברק, אביה של התצפיתנית עדי לנדמן ז"ל, אמר: "בושה מה שהעבירו לנו. החזיקו אותנו כל היום ובסוף העבירו הקלטות עד 18:30 בערב יום שישי, ועוד שתי הקלטות של שניות בודדות מהשעה 4:47 בבוקר".
ברק אמר עוד: "בסוף לא זכינו, גם עכשיו, לשמוע את הקול של עדי. זה מאכזב ומכעיס וגורם לנו להבין שלצבא יש מה להסתיר. ההתנהלות מולנו היא פשוט מחפירה".
גם בקולות הקשר של התצפיתנית שי אשרם ז"ל, מתוך ההקלטה, אין שום זכר למתקפה הרצחנית שעתידה לבוא. "בוקר טוב ד', איזה כיף לשמוע בוקר טוב. ברוך השם, איך אתה ד'? יום נפלא", נשמעת אשרם ז"ל אומרת בהקלטה. אביה דרור אמר הבוקר: "אני לא שמעתי את הקול של שי כבר יותר משנה. לשמוע את ההקלטות זה עצוב ושמח יחד. הצחוק שלה מתגלגל, כיף לשמוע אותה, אבל התאכזבנו שההקלטות חלקיות. הם קיצרו הרבה".
הנשיא יצחק הרצוג התייחס הבוקר לזעם המשפחות, והדגיש את הצורך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית: "חובה להשיב את האמון במדינה ובמערכת הביטחון". ארגון משפחות שכולות הביע תמיכה בקריאתו: "חקר האמת הוא חובה מוסרית למען זיכרון הנופלים והנרצחים".
בספטמבר האחרון עתרו משפחות התצפיתניות לבג"ץ. את העתירה הגישו הורי התצפיתניות המנוחות עדי לנדמן, מיה ויאלובו פולו, שירת ים עמר, שי אשרם, הדר מרים כהן, אביב חג'ג', שחף ניסני, רוני אשל, שיראל מור וים גלס, וכן הוריה של נועה מרציאנו שנחטפה ב-7 באוקטובר מהמוצב ונרצחה לאחר מכן בשבי חמאס בעזה.
ההורים ביקשו לקבל את הקלטות הקשר שבהן נשמעות בנותיהם מהיממה שקדמה לטבח, או מהמשמרת האחרונה של כל אחת מהחיילות. "לא חשבנו שניאלץ להגיע לרגע הזה שבו אנחנו מגישים עתירה לבג"ץ נגד הצבא", אמרו אז המשפחות. "זה יום קשה ועצוב עבורנו מאוד, ואנחנו מקווים שבג"ץ יעמוד לצידנו וינחה את הרמטכ"ל וגורמי הצבא לאפשר לנו לקבל את הקול והצילומים של הבנות שלנו".
בחודש שעבר, חודשיים וחצי לאחר הגשת העתירה, מסרה המדינה את תגובתה לבג"ץ - והודיעה כי ההקלטות מערב הטבח יועברו רק לאחר אישורן של כל המשפחות. בתגובת המדינה לבג"ץ נכתב אז כי המדינה מבקשת "את הסכמת כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל, לרבות אלו שאינן מבין העותרים, לכך שכלל המשפחות יקבלו את ההקלטות כולן, מאחר שלא ניתן לזהות באופן ודאי למי מהתצפיתניות שייך כל אחד מהקולות".
עוד צוין כי "העברת הקלטות אלה טרם נעשתה בפועל מאחר שטרם התקבלה הסכמתן של כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל שאינן מבין העותרות. לכשיתקבלו כלל ההסכמות, יועברו הקלטות".
בנוסף נכתב כי "מעבר להקלטות קשר אלו, אין בנמצא תיעוד מוקלט או מצולם נוסף מתוך חמ"ל נחל עוז מהיממה שקדמה לטבח". ביחס להקלטות שהוקלטו לאחר שהחל הטבח, צוין כי "הטיפול בהקלטות אלו טרם הושלם וכפוף לבחינתם של גורמים רלוונטיים, בין היתר בהיבטי ביטחון מידע והשלמת האישורים הנדרשים".