זמן קצר לאחר שאחד מראשי הקואליציה הבאה תקף אותו בחריפות בעקבות שיחתו עם ראש הממשלה המיועד, נשא הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי נאום שמסכם את הקדנציה שלו. הנאום, בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב, נמשך יותר משעה - ובו הוא לא התייחס כלל לסערת דברי בצלאל סמוטריץ'.
כוכבי הדגיש בנאום כי תוכנית איראן להתבססות בסוריה נכשלה. "התוכנית הזו כללה מאות רבות של טילי קרקע אוויר, עשרות אלפי פעילי מיליציה וחיזבאללה 2 ברמת הגולן. התוכנית הזו של קאסם סולימאני נכשלה, היא לא נעלמה ויש לנו עוד עבודה רבה לעשות, אבל אם נשיא איראן היה מגיע לסוריה הוא היה מגלה שיש שם הרבה פחות אמצעי לחימה, בסיסים וכוחות של האיראנים. כל זה לא קורה מעצמו, אלא בגלל המערכה שבין המלחמות שהחלה במרץ 2013. אז זה היה בין שלוש לשבע פעולות בשנה, היום אנחנו בממוצע של כל שבוע פעילות כזו או אחרת".
לדבריו, "הסכם חדש בנושא הגרעין לא נראה באופק ואם יהיה הסכם חדש, יתכן ונחשוב שהוא לא מספיק טוב. ההסכם הקודם יצר מציאות שהחל מ-2030 היכולת של איראן לפרוץ ליכולות גרעיניות מתקדמות הייתה אפשרית. במונחים אסטרטגיים 2030 זה בעוד דקה. לכן ישראל צריכה להיות עם יכולת עצמאית לפגיעה בפרויקט הגרעין האיראני ואנו מאיצים את ההכנות לכך בשנים האחרונות - מודיעינית, עם אמצעים וחימושים יעודים נגד האתרים האיראנים וכן עם אימונים ותרגולים, ששניים מהם בוצעו רק בחצי השנה האחרונה".
הרמטכ"ל לא התייחס לדברי סמוטריץ' בכנס ה-INSS, אבל כן דיבר על "ערכיות". זו, לדבריו, "נמדדת היכן שיש חיכוך ובמקום שבו צריך לקבל הכרעות מוסריות. אנו פועלים לצד אוכלוסייה שיש בה אויב שבמודע פועל בניגוד לדין הבינלאומי. אין כמעט חריגות וכשיש אנו מטפלים מיד בלי למצמץ ובלי עיגולי פינות, כפי שראיתם בשבועות האחרונים. יש מאות עמדות ביו"ש עם עשרות אלפי מפגשים בין חיילים לאזרחים ישראלים ופלסטינים. יש חריגות אבל הן רק בשוליים. אנו מבצעים 15 מעצרים כבדים מדי לילה בממוצע בחודשים האחרונים, וברובם תחת אש, אבל לא כל יום נהרגים ובטח לא אזרחים - ויש דילמות אמיתיות וקשות ביותר". על האירועים בחברון אמר: "טיפלנו בהם בלי למצמץ ובלי לעגל פינות. הלוחמים פועלים בצורה ערכית מדי יום ותוך דילמות קשות".
הנאום נערך בצל הסערה הפוליטית - השיחה החריגה בין כוכבי לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, הסיכום שאותו פרסם צה"ל אתמול והביקורת החריפה על כוכבי של יו"ר הציונות הדתית סמוטריץ', לאחר הטור שפורסם ב"ידיעות אחרונות". "יוסי יהושוע אומר את האמת מאחורי הפוליטיזציה הבוטה שמכניס כוכבי לצה"ל", צייץ סמוטריץ'. "מי שרוצה לשמור על צה"ל מאוחד כצבא העם, בקונצנזוס ומחוץ לפוליטיקה, צריך לחוקק עשר שנות צינון לפחות לרמטכ"לים".
סמוטריץ' כתב זאת לאחר אישור החוק שיאפשר את מינויו לשר נוסף במשרד הביטחון, ועל רקע אותה שיחה עם נתניהו, שבסיומה הודיעו בצה"ל כי החלטות הקשורות לצה"ל יתקבלו רק לאחר שהצבא יציג את ההשלכות והמשמעויות הנובעות מהשינויים המוצעים על ידי שותפיו הקואליציוניים של נתניהו. המשמעות של הסיכום היא שייתכן כי יחול עיכוב בחלק מהסמכויות שההסכמים הקואליציוניים קבעו כי יועברו לסמוטריץ' וליו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר.
בתגובה לדברי סמוטריץ', כתב שר הביטחון בני גנץ בטוויטר: "מי שרוצה לשמור על צה"ל מאוחד כצבא העם לא מחוקק חוק השתמטות, לא מפרק את משרד הביטחון וצה"ל לגופי משנה ולא מתערב במינויים של קציני צה"ל. אני מגבה את הרמטכ"ל שהוא הדרג הפיקודי העליון בצבא ונושא באחריות. רמטכ"ל הוא לא חניך תורן שרק מבצע פקודות. חובתו להגיד את עמדתו המקצועית מול צעדים שפוגעים בביטחון ובתפקודו של צה"ל. הניסיון להלך אימים על הרמטכ"ל הנוכחי והבא ולהשתיק שיח פתוח וביקורתי מטרידים ומסוכנים".
מנגד, השר המיועד לביטחון לאומי, בן גביר, גיבה את סמוטריץ': "אני מחזק את דברי סמוטריץ', שקורא לשמור על צה״ל נקי מפוליטיקה ולא משרת אג'נדה של אדם כזה או אחר ועל כן נכון להאריך את תקופת הצינון למי שכיהן בתפקיד הרמטכ"ל. בשנים האחרונות ראינו מצעד של רמטכ"לים שמיהרו לרוץ לפוליטיקה עם תום תקופת צינון קצרה. זו הביאה לתחושה בציבור שקיימת פוליטיזציה בצה"ל. ישנו חשש אמיתי שהתנהלות הרמטכ"ל, ששואף להשתלב בחיים הפוליטיים, תהיה מכוונת במטרה לצבור נקודות בציבור, שיעזרו לו פוליטית".