בלבנון, בים, באיראן, בסוריה. חשיפת צה"ל את מבצע "רבות הדרכים", שבו יותר מ-100 לוחמי שלדג פשטו על מפעל הנשק האיראני שנועד לייצר מאות טילים מדויקים בשנה, הייתה למעשה הפעם הראשונה שבה פורסמה תמונה של מערבל פלנטרי במפעל נשק שכזה. מערבל זה ואחרים הושמדו בפעולה במסיאף שבעומק סוריה.
המערבלים הפלנטריים - שנמצאים כמעט אך ורק בידי מעצמות - הפכו בשנים האחרונות לכמה מהיעדים המרכזיים של צה"ל במלחמה מול הציר השיעי. אחרי תקיפת צה"ל באיראן ב-26 באוקטובר כבר לא נותרו כמעט בידי הציר מערבלי דלק מוצק שכאלה, חוץ ממערבל אחד או שניים שנמצאים בידי החות'ים בתימן. היכולת לצוד את המערבלים היא מרשימה ומשמעותית, והקרדיט לכך שייך לאגף המודיעין. לפי דיווחים בעבר, מחירו של כל מערבל כזה נאמד בשני מיליון דולר לפחות.
1 צפייה בגלריה
אותר על ידי לוחמי שלדג בסוריה מערבל פלנטרי ועליו ארבעה מנועי טילים
אותר על ידי לוחמי שלדג בסוריה מערבל פלנטרי ועליו ארבעה מנועי טילים
מערבל פלנטרי שצולם במסיאף
(צילום: דובר צה"ל )
האתר התת-קרקעי שהותקף במסיאף
(צילום: דובר צה"ל )

פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי ציין כי במפעל במסיאף היו כמה מערבלים פלנטריים שמערבבים חומרים במינון מדויק ובדרגה גבוהה של הומוגניות לתרכובת שהופכת בהמשך לדלק רקטי מוצק. המטרה לא הייתה להרוס את כל המפעל, אלא רק את המערבלים הפלנטריים שבלעדיהם לא היה אפשר לייצר דלק מוצק לטילים.
דלק מוצק מאפשר לשגר טילים בלי צורך לתדלק אותם, מה שמחייב להוציא אותם מהמחסות התת-קרקעיים ו"לזקוף" אותם למשך כמעט שעה. אז מגלים אותם הלוויינים ואמצעי מודיעין אחרים ללא קושי ואפשר לתקוף אותם. הדלק המוצק משפר מאוד גם את הטווח והדיוק של הטיל בפגיעה.
כבר באוגוסט 2019, במתקפת הרחפנים בביירות, דווח כי כלי טיס ישראלי השמיד מערבל שחנה בדאחייה, בדרך להתקנה בקו ייצור לטילים של חיזבאללה. דיווחים בלבנון האשימו כי במסגרת מתקפת הצללים הימית, כשנה לאחר מכן, יצאה ישראל למבצע מורכב כדי להשמיד את זה שנשלח במקומו במכולה בלב ים.
לוחמי שלדג במבצע "רבות הדרכים"
(צילום: דובר צה"ל )

תיעוד מהמראת מטוסי חיל האוויר לתקיפה באיראן ב-26 באוקטובר
(צילום: דובר צה"ל)

אחרי הפעולה הנועזת במסיאף נותרו לאיראן רק 12 מערבלים ומפעל ייצור לרכיב הנדיר והמסובך. לפי פרסומים, ישראל תקפה ב-26 באוקטובר באיראן את המפעל ובו 12 מערבלי הדלקים - ששימשו להנעת הטילים הבליסטיים "חייבר" ו"קאסם", ששוגרו לישראל במתקפה האיראנית האחרונה, בתחילת אותו החודש. לפי מקורות שבקיאים בתעשיית הטילים האיראנית, שצוטטו בדיווח באילאף, "למפעל יידרשו לפחות שנתיים לחזור לשירות - מה שמהווה שיבוש משמעותי ליכולות איראן לייצר טילים".
עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן ציין כי מערבל פלנטרי הוא למעשה מעין מג'ימיקס אימתני במשקל שמונה טונות, כלי ערבוב תעשייתי קריטי לתעשיית הטילים. השם "פלנטרי" נובע מהעובדה שמערכת ההנעה שלו מעוצבת כמו מערכת השמש: בזמן שהמערבל מסתובב סביב צירו, הוא גם נע במסלול מעגלי בתוך המכל, בדומה לתנועת כוכבי לכת סביב השמש. תנועה כפולה זו מאפשרת ערבוב אפקטיבי ויסודי של החומרים.
בתהליך הייצור הם משמשים לערבוב חומרי נפץ ומרכיבים נוספים בתוך הדלק המוצק המשמש להנעת טילים, חומרים הדורשים ערבוב אחיד כדי להבטיח תגובה כימית מדויקת בזמן בעירה. ערבוב לא אחיד עלול להוביל לפגמים בתהליך השריפה, לירידה בביצועים, או במקרים חמורים אף להתפוצצות לא רצויה של הדלק.
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה