בגאורגיה נמשכו הערב (שני) ההפגנות הסוערות נגד הממשלה, בעקבות המשבר הפוליטי האדיר במדינה והמחלוקות הקשות בין מפלגת השלטון הפרו-רוסית למחנה שתומך בהצטרפות לאיחוד האירופי. הערב שוב הגיעו אלפי מפגינים למחות מחוץ לבניין הפרלמנט בטביליסי, והמשטרה השתמשה בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי להרחיק מתפרעים שהשליכו זיקוקים לעבר כוחות הביטחון. במהלך הלילה נעצרו יותר מ-200 מפגינים בעימותים מול המשטרה.
לקראת הערב החמישי ברציפות של המחאה מול הפרלמנט אמרה נשיאת גאורגיה, סלומה זורבישווילי, כי היא קוראת לארצות המערב לתמוך ב"תנועה הלאומית" שדוגלת בהצטרפות לאיחוד האירופי. היא תקפה את רוסיה ואמרה כי היא מנהלת "מלחמה היברידית" מול ארצה.
המשבר הנוכחי בגאורגיה החל בעקבות הבחירות שנערכו במדינה באוקטובר, בסופן ניצחה מפלגת השלטון "החלום הגאורגי". הנשיאה זורבישווילי, שמתנגדת למפלגה, וראשי האופוזיציה, טענו שהניצחון הושג במרמה בעקבות זיופי קולות, איומים ומעורבות אינטנסיבית של רוסיה במערכת הבחירות. מתנגדי המשטר קראו למערב שלא להכיר בתוצאות הבחירות, והאמינו שמפלגת השלטון תרחיק עוד יותר את גאורגיה מהמערב ותקרב אותה לחיקה של רוסיה.
ביום חמישי אימץ הפרלמנט האירופי החלטת גינוי הקובעת כי הבחירות בגאורגיה לא היו חופשיות או הוגנות. לאחר מכן הודיע ראש ממשלת גאורגיה, אירקלי קובחידזה, כי ארצו משעה עד 2028 את המגעים על צירופה לאיחוד האירופי. הוא האשים את הפוליטיקאים באיחוד האירופי ב"מפל של עלבונות" נגד ארצו וטען כי "חורשי רעתנו הפכו את הפרלמנט האירופי לכלי סחיטה נגד גאורגיה, וזו בושה גדולה לאיחוד האירופי". לאחר מכן מחו המונים מול הפרלמנט.
בדצמבר 2023, אחרי שנים של משא ומתן, קיבלה גאורגיה מעמד רשמי של "מועמדת להצטרף לאיחוד האירופי", מעמד הסולל מעשית את הדרך לצירופה, אבל אז התחולל מפנה: הפרלמנט הגאורגי בהובלת מפלגת השלטון אישר שורה של חוקי דיכוי מסוג אלה שנחקקו בשנים האחרונות ברוסיה, ובראשם "חוק ההשפעה הזרה", המכוון נגד "ארגונים זרים" שלפי השלטון מבקשים לפגוע בגאורגיה ובערכיה, ולטענת המערב צפוי לערער דרמטית את חופש הביטוי וחירויות דמוקרטיות אחרות. גם חוקים נגד להט"בים אושרו. בעקבות זאת השעה האיחוד את הליך צירופה של גאורגיה וקיצץ את הסיוע הכספי שלו למדינה, וגם ארה"ב הודיעה כי היא משעה הסכם שותפות אסטרטגית עם טביליסי.
הנשיאה זורבישווילי שואפת שמדינות אירופה יעבירו "מסר ברור מאוד" לממשלה הגאורגית, ויצהירו שהן לא מכירות בתוצאות הבחירות ודורשות לקיים בחירות חדשות. היא הזהירה מהמעורבות הרוסית ואמרה שמוסקבה, שנלחמת באוקראינה מאז שפלשה אליה בפברואר 2022, מנהלת "מלחמה היברידית" נגד גאורגיה ומדינות אחרות, בהן מולדובה ורומניה.
לפי זורבישווילי, תמיכה איתנה של המערב במחאה ההמונית בגאורגיה היא "הדרך הפוליטית היחידה לצאת מהמשבר הזה, אין 'מתכון פוליטי' אחר". היא אמרה את הדברים על רקע ההערכות שגאורגיה נמצאת בדרך למשבר חוקתי: זורבישווילי, שתפקידה סמלי בעיקרו, אמורה לסיים את תפקידה בסוף החודש, אך היא הבהירה כי תישאר בתפקיד עד שנשיא חדש ייבחר על-ידי הפרלמנט "הלגיטימי". היא הדגישה כי הפרלמנט הנוכחי אינו כזה, ואין לו את הסמכות למנות לה מחליף. האופוזיציה, שלא מכירה בתוצאות הבחירות, סירבה להצטרף לפרלמנט החדש.
בנוסף להתנגדותה לממשלה הפרו-רוסית מחתה זורבישווילי גם נגד המשטרה, שלפי דיווחים משתמשת בכוח מופרז נגד המפגינים. בנוסף היא שיבחה את עובדי הציבור שהתפטרו מתפקידם במחאה נגד הממשלה ואמרה כי הם "אמיצים מאוד". בין המתפטרים יש ארבעה שגרירים.
משרד הפנים הגאורגי דיווח כי 21 שוטרים נפצעו במהומות שהיו בלילה שבין ראשון לשני. לפי המשרד, מתחילת המחאה נפצעו 113 שוטרים. בנוסף דווח על עשרות מפגינים שנפצעו. כמו זורבישווילי, גם ארה"ב מחתה נגד האלימות המשטרתית. נציב תלונות הציבור בגאורגיה אמר כי יותר מ-100 מפגינים שנעצרו התלוננו על אלימות מצד השוטרים.
ראש הממשלה הגאורגי קובחידזה טען היום כי המפגינים הפרו-אירופאים שמוחים נגד השלטון מקבלים מימון זר. הוא הצהיר כי "לא תהיה מהפכה בגאורגיה", ואמר שמי שמנסה להפיל את השלטון "מקבל מימון שמגיע מבחוץ, והוא אינו שקוף". ראש הממשלה האשים את האופוזיציה ב"אלימות מאורגנת", והערב פסל אפשרות של שיחות עם האופוזיציה על סיום המשבר במדינה.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הכחיש היום כי רוסיה מתערבת בענייניה של גאורגיה, והשווה את המחאה נגד הממשלה למהפכה שהייתה באוקראינה ב-2014, שבה הודח הנשיא הפרו-רוסי. ראש הממשלה לשעבר דמיטרי מדבדב אמר אתמול כי מה שמתחולל בגאורגיה הוא ניסיון למהפכה, וכי גאורגיה "נעה במהירות במסלול האוקראיני, אל התהום האפלה".
מדבדב, שהזהיר בכך כי גאורגיה עלולה למצוא עצמה במלחמה קטלנית בדומה לזו שבה שקעה קייב, אמר כי "בדרך כלל דברים מהסוג הזה נגמרים רע מאוד". הנשיאה זורבישווילי אמרה לסוכנות הידיעות AP: "אנחנו לא דורשים מהפכה. אנחנו רוצים בחירות חדשות, אבל בתנאי שיהיה ברור שמכבדים את רצון העם ולא גונבים שוב את הבחירות".