מערכת של כמה אנשים - שמחליטים לעשות כראות עיניהם: פרשת המסמכים הסודיים שהסעירה את לשכת ראש הממשלה, והובילה למעצרם של כמה חשודים ובהם הדובר אלי פלדשטיין, החלה ביוזמת צה"ל. אך לא מדובר בחקירה של הדלפה, אלא בחקירת "ציר דלף סוד חי". כלומר, מידע סודי ביותר שדלף מתוך מאגר של 8200 - בלי שצה"ל מבין איך זה קורה.
הצהריים חלה התפתחות בחקירה: שב"כ עצר קצין צה"ל בדרגת רב-סרן (במיל') שחשוד במעורבות בפרשה - ומספר העצורים הגיע לחמישה, כולל החשוד ששוחרר אתמול למעצר בית.
3 צפייה בגלריה
איש לא ידע בתחילת החקירה - שהיא תגיע עד פלדשטיין
איש לא ידע בתחילת החקירה - שהיא תגיע עד פלדשטיין
איש לא ידע בתחילת החקירה - שהיא תגיע עד פלדשטיין
(צילום: רועי אברהם /לע"מ)
(צילום: מיקי שמידט)

צה"ל פנה לשב"כ במטרה להבין איך מידע סודי ביותר דלף החוצה - ולמנוע את המשך הדליפה, אך כאשר נפתחה החקירה איש לא ידע שהם יגיעו עד לפלדשטיין, שהיה דוברו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לנושאים ביטחוניים בשנה האחרונה.
המקום ממנו דלפו המסמכים, יש לציין, לא היה גדול ולא היו נוכחים בו הרבה אנשים. למעשה, מדובר על אזור מתוחם ומבודד, שבו מספר מצומצם של אנשים החליטו על דעת עצמם לתת את המידע הסודי לגורם בלתי מוסמך, ממנו הוא הגיע לדובר של נתניהו - שמסר אותו, על-פי החשד, לעיתון ה"בילד" הגרמני.
אך הסיפור החשוב ביותר בפרשה הוא לא הנייר עצמו, מה שמכונה "מסמכי סינוואר", אלא הציר שממנו יוצא המידע. גורם שמעורה בפרטים הדגיש כי אין כאן עוד חקירה על הדלפות - אלא חקירה שנועדה להבין איך דולף מידע סודי ביותר לגורמים בלתי מוסמכים. כלומר, הסיפור הוא לא המידע שדלף, אלא המקור שלו. יש פה למעשה מערכת של מספר מצומצם של אנשים שמחליטים לעשות כראות עיניהם בחומר סודי ביותר. עם זאת, בשלב זה ישנם בצה"ל קצינים זוטרים במילואים שחשודים במעורבות בפרשה גם כן.
הפרשה, כך מדגישים, פוגעת בביטחון המדינה וגורמת נזק. אותו מסמך מדובר עלה באמצעות מערכות מודיעיניות ולא נמצא במנהרות חמאס ברצועת עזה, וכשהוא דולף החוצה לא רואים אותו רק בישראל - אלא גם בחמאס. וברגע שארגון הטרור רואה את המסמך שדלף, הוא מבין מה ישראל רואה ויודעת, וכך הוא יכול לעלות על הגורמים בארגון שמהם דלף המידע.
כך למעשה, אותה פרשה גורמת לנזק משמעותי - ופוגעת בהשגת יעדי המלחמה. אותן יכולות מודיעין נחשבות לציר אסטרטגי חשוב מאוד עבור ישראל, וכאשר חמאס מודע לכך - זה פוגע בביטחון המדינה. מי שהוציא את החומר - עשה זאת ללא רשות וסמכות, וכבר מהרגע שבו נפתחה החקירה, המטרה בשב"כ הייתה אחת: לסכל ולעצור את ציר הדלף. כלומר, לעצור את המקום שממנו יוצא מידע סודי ביותר בזמן מלחמה.
3 צפייה בגלריה
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
פלדשטיין גויס למילואים בחמ"ל - אך שובץ כדובר בלשכת נתניהו
( צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg, shutterstock, שמואל דריי)
גורמים שמעורים בפרטים דחו על הסף טענות שעלו בנוגע לחקירה בררנית, וציינו כי שב"כ חקר את עצמו ואף עצר עובדת בשורותיו בחשד לדלף סוד. הסיבה לכך שבשירות הביטחון הכללי לא נפתחו חקירות על הדלפות מסמכים שנכתבו לפני טבח 7 באוקטובר, היא שאותן הדלפות לא היו בהקשר של "ציר דלף סוד חי" שיוצא החוצה, כפי שקורה כעת.
דביר קריב, בכיר בשב"כ לשעבר, התייחס לטענות נגד שירות הביטחון הכללי, ואמר בריאיון ל-ynet כי "זו עלילת דם באמצע מלחמה להעליל על השב"כ שחוקר את משרד רה"מ. אם אדם שאין לו סיווג ביטחוני נמצא בדיון ביטחוני - זו תקלה של השב"כ". לדבריו, "כשהשב"כ מתחיל לחקור הוא לא יודע לאן הוא יגיע. כרגע מתקיימות חקירות רבות מכיוונים רבים, ולא יודעים לאן זה יגיע. העצור היה חלק מהליך. כלומר - הוא צינור והוא לא לבד, מישהו נתן לו להעביר וזה חמור מאוד".
אך בעוד החקירה מתנהלת ניתן להעריך כבר עכשיו כי אין כאן חשד לריגול או בצע כסף. החשודים, כך נדמה, לא עשו משהו בכוונה לפגוע במדינה, אלא האמינו כי הם עושים דבר טוב עבור ישראל. ולמרות זאת, מדובר בעבירה חמורה של מסירת מידע סודי לגורם בלתי מוסמך ביודעין - ולא לפי הנהלים.

פלדשטיין גויס כאיש מילואים בחמ"ל - אך הוצב כדובר בלשכת נתניהו

עם פרוץ המלחמה, מסתבר, ממש בימים הראשונים לאחר טבח 7 באוקטובר, עסקו בלשכת נתניהו בצירוף דובר חדש לעיתונאים בנושאי צבא וביטחון, למרות שהתפקיד הזה כלל לא היה קיים לפני כן, ולשכת שר הביטחון היא זו שהייתה לאורך השנים בקשר עם הכתבים הצבאיים. דוברי ראש הממשלה, נציין, כן דיברו עם הכתבים במהלך השנים, אך לא הייתה לכך הגדרה ייחודית ומלאה כפי שהכינו עבור פלדשטיין.
3 צפייה בגלריה
אלי פלדשטיין
אלי פלדשטיין
פלדשטיין לא הגיע למשמרות בחמ"ל אליו גויס - ושוחרר ממילואים
וכך, כבר בתחילת השבוע השני של המלחמה, ביקש מנכ"ל משרד ראש הממשלה לגייס את פלדשטיין לחמ"ל החירום הלאומי שנמצא במשרד הביטחון מטעם משרד רה"מ, ככל הנראה כדי לממן את העסקתו. פלדשטיין, כך נודע ל-ynet, גויס ללשכת רה"מ על תקן משרת מילואים של רח"ל (רשת חירום לאומית).
במשך שלושה ימים, באמצע חודש אוקטובר אשתקד, הוא הועסק כקצין במילואים בתפקידו החדש בלשכת נתניהו - ולא הגיע למשמרת בחמ"ל רשות החירום הלאומית. כאשר גילו במשרד הביטחון שפלדשטיין לא מבצע את התפקיד שאליו הוא גויס, הם ביקשו מיד מאכ"א (אגף כוח אדם) לעצור את העסקתו ושירותו כאיש מילואים.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "לבקשת לשכת מנכ"ל משרד ראש הממשלה גויס פלדשטיין למילואים ב-15 באוקטובר (השבוע השני של המלחמה) לתגבור חמ"ל החירום מטעם משרד רה"מ, אולם לאחר שלושה ימים התברר שהנ"ל לא מאייש תפקיד בחמ"ל כחלק מהיקל"מ (יחידת קישור למשרדי ממשלה) ולכן שוחרר באופן מיידי על-ידי רח"ל".

"פגיעה ביכולת גופי הביטחון להשיג את היעד - שחרור החטופים"

בבית משפט השלום בראשון לציון התקיים אתמול הדיון בבקשת ynet ו"ידיעות אחרונות" וכלי תקשורת נוספים להסיר את איסור הפרסום מעל פרשת המסמכים הסודיים שבה מעורב פלדשטיין. בתום הדיון, הצו סויג לאחר בקשה שהגישה עו"ד טל ליבליך בשם ynet ו"ידיעות אחרונות".
השופט גם התיר לפרסם את הדברים הבאים: "החקירה החלה, לאחר שהתגבש חשד משמעותי בשב"כ ובצה"ל, גם נוכח פרסום תקשורתי לפיו מידע מודיעיני מסווג ורגיש, נלקח מתוך מערכות צה"ל, והוצא שלא כדין, והתקיים החשש לפגיעה חמורה בביטחון המדינה, וסיכון מקורות מידע. בשל כך, עלולה הייתה להיגרם פגיעה ביכולתם של גופי הביטחון להשיג את היעד שעניינו שחרור החטופים, כחלק ממטרות המלחמה". הכוונה היא שהשבת החטופים עלולה להיפגע בשל הפגיעה במקורות.
שופט בית המשפט מנחם מזרחי אמר אתמול: "בחנתי את חומרי החקירה ואת התנהלותה ונחה דעתי, כי מדובר בחקירה עניינית ומקצועית ביותר שיש לאפשר אותה עד תום ואם אורה על ביטול הצו באופן גורף קיים חשש לפגיעה ממשית בחקירה ובחקר האמת. בהמשך הדרך ישקול בית המשפט את מצב הדברים פעם אחר פעם". בנוסף, אמר מזרחי כי "עיון בחומר הסודי שהובא לעיוני ובראיות נוספות, מלמד כי קיים חשד סביר ואף ראיות לכאורה של ממש התומכים בנטען כלפי החשודים".