3 צפייה בגלריה
מחאת אוהלים בבאר שבע נגד מחירי הדיור
מחאת אוהלים בבאר שבע נגד מחירי הדיור
"לאן עוד נגיע?". המחאה בבאר שבע
גם ב-2011 זה התחיל ככה: העלייה במחירי הדירות ובשכר הדירה ברחבי הארץ הובילה כמה צעירים להקים אוהלים, סמל המחאה החברתית הגדולה שהתרחשה בקיץ 2011. בינתיים, לא מדובר בתופעה רחבה, אך ברשתות החברתיות כבר ניתן להרגיש את אותה האווירה שקדמה למחאה אז.
3 צפייה בגלריה
מחאת אוהלים בפרדס חנה נגד מחירי הדיור
מחאת אוהלים בפרדס חנה נגד מחירי הדיור
"נקווה שסוף סוף יהיה שינוי". פרדס חנה
(צילום: מיכל סהר)
3 צפייה בגלריה
מחאת אוהלים בפרדס חנה נגד מחירי הדיור
מחאת אוהלים בפרדס חנה נגד מחירי הדיור
מקימים אוהלים בפרדס חנה
(צילום: מיכל סהר)
אתמול (יום שלישי) הקימו שלושה סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע אוהל בדשא שסמוך למרכז המורים. בשנת 2011, נציין, המקום היה אחת הזירות המרכזיות במחאת יוקר המחיה. כיום, במקום שבו הייתה פעם הפגנה של אלפים, הוקמו בנייני דירות ובתי קפה, מקומות בילוי וסניף של גלידת "גולדה".
כשיוקר המחיה פוגש את החופש הגדול
(צילום: אסף חן)

הסטודנטים - ורוניקה אירייב, לידור טובול ודינה לייבמן - מקווים שהמחאה תתפוס תאוצה. "המחאה תגדל", הם מבטיחים. ורוניקה (22), אחת הדמויות הבולטות במקום, סיפרה כי "עליתי לארץ עם המשפחה שלי. אין לאף אחד מאיתנו דירה, ולאמא שלי גם לא תהיה בקרוב, כי היא לא מצליחה לחסוך. אנחנו עסוקים רק בלעבוד. אני לא טסה לחו"ל, לא נהנית. אני עובדת תוך כדי הלימודים, וכנראה שבשנה הבאה אעשה הפסקה כדי ללכת לעבוד עוד יותר, כי זה המצב שהגעתי אליו".
"דירה? אין מצב שאקנה כשהמחירים רק עולים ועולים", הוסיפה ורוניקה. "לא אני ולא אף אחד מהחברים שלי. אין ברירה, חייבים לקום ולעשות משהו, לפחות לנסות. זה הצעד הכי גדול, רק בשביל שאדע שניסיתי הכול. זה עניין שקשור לכולנו - גם לחד-הוריים, גם לזוגות צעירים עם ילדים ובלי, גם לבעלי דירה שלילדים שלהם לא תהיה אחת בקרוב. אני משלמת שכר דירה על דירה מתפרקת, והכסף הולך לפח. לאן עוד נגיע? אני מפחדת שאמא שלי תצטרף בגיל 70 לעבור שמונה דירות, כמו שעברתי ב-22 שנים. ואני רק בת 22".
בפרדס חנה הוקם כבר מאהל מחאה של תושבים, עם כעשרה אוהלים בוואדי במרכז המושבה. מיכל סהר, אחת ממארגנות המאהל, אמרה כי "אנחנו מוחים נגד יוקר המחיה והדיור. נמאס לנו. בדרך כלל רוב המוחים מגיעים אחר הצהריים, כי הם עדיין צריכים לעבוד כדי להתפרנס. חלקנו מגיעים עם הילדים. אני בעצמי מגיעה עם הבת שלי וישנים במאהל בלילה. אני רואה שהמחאה מתפשטת לעוד ערים, כמו באר שבע וכרמיאל. נקווה שסוף סוף יהיה שינוי".
המחאה החברתית הגדולה בשנת 2011, נזכיר, החלה אחרי שב-14 ביולי הקימה קבוצה קטנה של צעירים - ובהם דפני ליף וסתיו שפיר - מאהל מחאה בשדרות רוטשילד בתל אביב, סמוך לכיכר הבימה. בעקבות הדיווחים אודות אוהלי המחאה הצטרפו למחאה עוד ועוד צעירים, ובהמשך הוקמו מאהלים נוספים ברחבי הארץ - עד להפגנות ענק בהשתתפות מאות אלפי אנשים.
ליברמן מציג את תוכנית הדיור

השבוע, ועל רקע המצב הפוליטי השביר והביקורת על התוכניות שלא יצאו לפועל, השרים ליברמן, אלקין ושקד הציגו תוכנית דיור נוספת שכוללת הרחבת הגרלות הדירות המוזלות, שינוי בהצמדה למדד תשומות הבנייה ועוד צעדים שאמורים לזרז את הליכי התכנון והבנייה. הפרטים המלאים על התוכנית ויעדיה כאן. ליברמן אמר במסיבת העיתונאים להצגת התוכנית כי בניגוד לטענות על עלייה משמעותית בשכר הדירה, "מדד השכירות עלה רק ב-1.5% בשנה האחרונה. שום עלייה של 30%, 40% או 60%. אם אני מתייחס למדד השכירות של הלמ"ס, אז עליית מחירי הדיור מאפריל 2021 עד אפריל 2022 הסתכמה באחוז וחצי. זה הנתון, כולם יכולים לראות אותו. גם אם הם טעו, קשה לי לקבל שיש עליות כאלה חריגות".
לדברי ליברמן, "אנחנו מטפלים כעת בכל כשלי הדיור. רכישות המשקיעים עומדות על רק 5,000 דירות, ירידה של 60% מהשיא. פטנט העלאת מס הרכישה עבד בעבר ועובד עכשיו. בארה"ב נמשכת בניית יחידת דיור 15.5 חודשים, בעוד שמשך בניית יחידת דיור ובישראל הוא כפול - 30 חודשים.
"אנחנו ממשיכים להוביל מהלכים משמעותיים להתמודדות עם אתגרי הדיור במדינת ישראל. אני דוגל בגישת ז׳בוטינסקי והיא לאפשר את חמשת המ״מים שאחד מהם הוא דיור. התכנית שהצגנו היום היא מקיפה ומטפלת בכשלים בשוק הדיור בשלושת המישורים המרכזיים והם היצע, מחירי הקרקע והצמדה למדד תשומות הבניה ובירוקרטיה והליכי בנייה ארוכים. נמשיך לפעול בכדי להשפיע ולשדרג את רמת איכות חייהם של כל אזרחי המדינה".
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין אר: "אנחנו מאמינים שהסל הזה, שמורכב מצעדים שכבר מבוצעים בימים אלה וצעדים חדשים שיצאו לדרך ממש בקרוב, יביא לייצוב שוק הנדלן בישראל. זוהי תוכנית בה המדינה מוותרת על בין 12 ל-20 מיליארד שקלים מההכנסות על הקרקע בשנים הקרובות. התוכנית החשובה הזו הייתה מתבקשת והכרחית לנוכח המציאות הנוכחית".
שרת הפנים, איילת שקד הוסיפה: "תוכנית הדיור שהצגנו היום לאזרחי ישראל היא עוד שורה של צעדים חשובים שמתווספים לצעדים שכבר ננקטו בשנה האחרונה כדי לסייע בהתמודדות עם משבר הדיור. במסגרת התוכנית אנחנו מקדמים תמרוץ ברמה המיידית של כניסה ואיוש תקנים שלא היו מאוישים עד כה ויקדמו מתן היתרי בניה בצורה מהירה יותר על ידי הרשויות המקומיות, מבזרים סמכויות לשלטון המקומי על מנת שיוכלו לתכנן בהיקף גדול יותר, מייעלים תהליכים, פותחים חסמים ומסייעים בשיווק דירות להשכרה בהישג יד. שוק הדיור צמא ליחידות דיור נוספות ותכנון הדירות, שזו משימה שמוטלת על כתפיי - היא משימת העל שלי במשרד ולמרות אי היציבות הפוליטית אנחנו לא מורידים לרגע את הרגל מהגז".