מירב טל, ששוחררה מרצועת עזה בעסקת החטופים הראשונה לאחר 53 ימים בשבי, שיתפה הבוקר (שני) בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת על תחושותיה הקשות - יותר משנה מאז ששבה ארצה.
טל סיפרה בדיון, שעסק בנושא הסיוע לחטופים שהוחזרו מהשבי, על ההתעללות הפיזית והנפשית שעברה בזמן שהייתה בידי חמאס, על החרדה המתמשכת ועל התחושה כי הציבור והנהגת המדינה אינם מבינים באמת את גודל הזוועות שהיא ושאר החטופים חווים.
מירב נחטפה מקיבוץ ניר עוז יחד עם בן זוגה יאיר יעקב, שנרצח ב-7 באוקטובר וגופתו מוחזקת בעזה, ויחד עם שני ילדיו אור ויגיל ששוחררו באותה עסקה. "אף חבר כנסת לא הגיע לשאול לשלומנו, אני המומה שאני צריכה להגיע לוועדות כדי לדבר", היא אמרה היום בדיון. "זה לא ברור מאליו שהשבי הוא חוויה מטלטלת שקשה לתארה? הגוף רועד ללא הפסקה, ואתה מפוחד ומאוים כל הזמן. המחבלים יושבים עם נשקים עליך כל היום".
היא התייחסה לאות החיים של החטופה לירי אלבג שחמאס פרסם שלשום, ואמרה: "מכעיס אותי שכל פעם שיוצא סרטון, כולם פתאום נחרדים. מה חשבתם? שהם בתאילנד? שהם אוכלים ושותים? הם נמצאים בסיוט מתמשך״.
היא הוסיפה כי מאז שחזרה מהשבי לפני יותר משנה, היא עדיין מתמודדת עם הזוועות שעברה. "קשה לי להשתקם, אני לא מצליחה להסתובב לבד. הילדים שלי מלווים אותי, לא עובדים, ואנחנו מתקשים כלכלית. אנחנו לא יודעים מאיפה לשלם", היא סיפרה בכאב. טל סיכמה את דבריה: "זה אולי קלישאתי, אבל זה אמיתי - להחזיר את כולם הביתה".
הדיון בוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), נועד לבקש ממבקר המדינה חוות דעת בנוגע לטיפול המדינה בחטופים ששבו לישראל לאחר ששוחררו או חולצו משבי חמאס.
יו"ר הוועדה לוי אמר כי ״משרד הבריאות פרסם לאחרונה דוח מקיף המיועד להעברה לאו"ם, המתאר את ההשלכות הקשות של השהייה בשבי והעינויים שעוברים החטופים, ואת מצבם כיום, כשנה לאחר שחרורם. הדוח מעלה תמונה עגומה של התמודדות החטופים עם טראומות פיזיות ונפשיות, ומשפחותיהם הנאלצות להתמודד עם ההשלכות הקשות. יש צורך במתן מעטפת מקצועית ומקיפה לחטופים המשוחררים״.
יעל גורן חזקיה, ראש אגף במנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה, אמרה בדיון כי קיימת תוכנית מקיפה לטיפול בחטופים השבים. לדבריה, במסגרת התוכנית מוענק מענק התארגנות על סך 50,000 ש"ח לכל חטוף ששוחרר. תגמול חודשי לפדויי שבי יעמוד על 3,300 ש"ח, בנוסף לקצבת נכות איבה ללא צורך בעמידה מול ועדה רפואית. היא אמרה כי זכויות נוספות כוללות סיוע בדיור, רכב, לימודים וטיפול רפואי, עם זכאות לנכות בשיעור של 50% ומעלה. כמו כן, השבים מקבלים שיקום תעסוקתי ופיזי, וצוותים מיוחדים מספקים להם ליווי אישי בכל הנוגע לשיקום תעסוקתי, פיזי ונפשי.
מירב טל הגיבה לדברים, ואמרה כי על אף הסיוע קיימים קשיים גדולים. ״המשפחות שלנו חולות, כל הרופאים שאבחנו אותנו קבעו שזה נובע מהסטרס – מהסרטון של החטיפה שלי, מהשהות בשבי, ומהחרדות שלא פוסקות", אמרה. "כולנו עדיין מתמודדים עם קשיים עצומים ולילות ללא שינה".
היא פנתה לחברי הוועדה: "אני כאן, אבל אנחנו עדיין בשבי. התפקיד שלכם הוא לעזור לנו לצאת מהשבי הזה. אני לא רוצה להרגיש שאני עדיין תלויה בנדבות ובפרוטקציות לקבלת תור. אמי זקוקה לפסיכולוגית, אבל התור הראשון הוא רק בעוד חצי שנה. מישהו צריך ללוות אותם כל הזמן. אם עובדת סוציאלית נעלמת להם, צריך לוודא שהיא לא תיעלם. אני מרגישה שבסוף זו אני שעושה את העבודה. אנו זקוקים לסיוע אמיתי ומתמשך".
בדיון דיבר גם חיים הימן, אביה של ענבר הימן שנחטפה ממסיבת הנובה ברעים ונרצחה בשבי חמאס. הוא התייחס לרשימת 34 החטופים שהעבירה ישראל וחמאס טען שהסכים לשחרר, מבלי לציין מי מהם חי, ושבתו לא נכללת בה: "אין לי מילה אחרת, זו רשימת שינדלר. איך אנחנו מנהלים כאלה רשימות? אני מצפה לראות 100 חטופים. איך בוחרים אותם? אני לא יודע מהי השיטה. איך קובעים מי יותר הומניטרי מאחר? איך עושים זאת?״.
בני משפחתו של החטוף אבינתן אור התייחסה גם הם לרשימה של חמאס. "רצינו לקום בבוקר ולראות שהמדינה, שהגיעה עד לתימן כדי להגן עלינו, פרסמה רשימת שמות מלאה של כל החטופים", אמרו. "אנו נחרדים לקרוא על רשימה חלקית, שהיא הבסיס לעסקת כניעה מסוכנת ומפקירה, שממשלת ישראל מקדמת. אבינתן נחטף חי ב-7 באוקטובר בשמחת תורה, במחדל החמור ביותר בתולדות מדינת ישראל. עכשיו מחובתה המוסרית של ממשלת ישראל להחזיר את כולם בחיים".
המשפחה הוסיפה: "מדינת ישראל חזקה ומסוגלת, בעזרת השם. אנחנו נותנים את הגיבוי והאמון לממשלה להוביל לעסקה מלאה ואחראית. אנחנו מאמינים שאבינתן חי ודורשים ממדינת ישראל לא להפקיר אף חטוף. להביא את כולם בעסקה אחת. אם מדינת ישראל עושה סלקציה היא פוגעת בנו כמשפחה, ובו זמנית בחוסן של כל אזרחי מדינת ישראל".