יותר משתי יממות חלפו מאז ההתפרצות העוצמתית של הר הגעש התת-ימי באוקיינוס השקט, סמוך לטונגה, וגם כעת עדיין לא ברורה עוצמת ההרס שחוללו גלי הצונאמי שפגעו במדינת האיים. התקשורת עמה מנותקת ברובה הגדול, ומתאפשרת כעת בעיקר באמצעות טלפונים לווייניים, לאחר שהכבל התת-ימי שסיפק לתושבי טונגה גישה לאינטרנט ניזוק בהתפרצות שאירעה בשבת האחרונה.
למרות שנראה שנזק רב נגרם בהתפרצות הזו, שתועדה באופן דרמטי מהחלל, ויש מדענים שסבורים כי היא הגדולה ביותר בעולם ב-30 השנים האחרונות, ההערכות הן שהיא לא גרמה למוות נרחב. לפי שעה ידוע רק על שלושה מקרי מוות בעקבות גלי הצונאמי, שחוללו את עיקר הנזק בטונגה והגיעו אף לחופיה המערביים של יבשת אמריקה: מדובר באישה בריטית שגופתה נמצאה אמש באי המרכזי של טונגה, טונגטפו, ושני בני אדם שטבעו בעקבות גל גדול שפגע בהם במרחק של כ-10,000 ק"מ משם, בצפון פרו.
הבריטית שנהרגה בגלי הצונאמי שפגעו בטונגה היא אנג'לה גלובר בת ה-50, שהתגוררה שם יחד עם בעלה ג'יימס והפעילה באי מרכז סיוע לבעלי חיים. לפי דיווח ב"אינדיפנדנט" הבריטי, גלי הצונאמי, שהגיעו לגובה של כ-80 סנטימטרים, פגעו באנג'לה ובבעלה כאשר שהו בביתם באזור החוף באי המרכזי של טונגה. לפי הדיווח בעלה הצליח לשרוד בכך שנאחז במשך זמן רב על אחד העצים במקום, אך היא נסחפה ונעלמה, ועד הערב לא היה ידוע מה עלה בגורלה. כעת סיפר אחיה, ניק אילייני, שהגופה נמצאה בחיפושים אחריה.
החיפושים הללו החלו רק לאחר שג'יימס הצליח להגיע לשגרירות הבריטית בטונגה ודרכה ליידע את בני המשפחה – באמצעות טלפון לווייני – על שאירע לאשתו. בריאיונות לתקשורת הבריטית סיפר האח כי אחותו מצאה את מותה כאשר ניסתה להציל את הכלבים שלה. "היא אהבה אנשים והיא אהבה בעלי חיים, וזה התחיל עוד מהילדות", אמר. "הדבר המוזר הוא שככל שהכלב היה יותר מכוער, כך היא אהבה אותו יותר". האח הוסיף כי המשפחה שבורה כעת בעקבות הבשורה המרה: "אנג'לה הייתה הלב של המשפחה שלנו. היא הייתה הלב הרגשי של המשפחה. ועכשיו הלב הזה נעלם".
קווי הטלפון והאינטרנט בטונגה קרסו בשבת בסביבות השעה 18:40 (שעון מקומי), זמן קצר אחרי התפרצות הר הגעש התת-ימי הונגה-טונגה-הונגה-האפאי. ההתפרצות הזו גררה אזהרה מפני גלי צונאמי בגובה של עד 120 סנטימטרים, ובשעות שלאחר מכן פורסמו ברשת סרטונים המתעדים גלים ראשונים מגיעים אל החוף בטונגה. מהתמונות ניכר כי מדובר בצונאמי אלים פחות מזה שפקד למשל את דרום אסיה ומזרח אפריקה בדצמבר 2004 או מזה שהיכה ביפן במרץ 2011, אבל עדיין אפשר לראות בהן את המים מכסים בתים וכנסיות, והם גרמו כאמור למותה של אישה אחת לפחות. לפי שעה ידוע על עוד שני נעדרים באזור הבירה נוקואלופה.
אות מצוקה מאי עם 36 תושבים
כ-105 אלף תושבים חיים בטונגה שבאוקיינוס השקט, 2,373 קילומטרים צפונית-מזרחית לניו זילנד, ולפי שעה כמעט אי אפשר ליצור קשר איתם. אף שפעילות רשת הטלפון הפנימית בטונגה כבר חודשה, גורמים שם סיפרו שלחידוש הגישה שלה לאינטרנט יידרש עוד שבוע אחד לפחות: הכבל התת-ימי שמספק את הגישה הזו דרך פיג'י השכנה ניזוק ככל הנראה בהתפרצות, ולא ברור אם מדובר בקטע אחד שנחתך או בכמה. גם לא ברור מתי ספינות יורשו לעשות את המסע למעמקי הים כדי לתקן את הכבל, כאשר כעת ענן האפר הענקי ששלח הר הגעש לגובה רב עדיין מעורר שם סכנה עבור כלי שיט.
אף שנראה שבאי הגדול טונגטפו ובבירה השוכנת שבו, נוקואלופה, לא היו נפגעים רבים בנפש, המצב באיים קטנים אחרים השייכים לטונגה טרם ברור: אמש הודיע משרד האו"ם לתיאום סוגיות הומניטריות (OCHA) כי אנשיו טרם הצליחו ליצור קשר עם יושבי האיים הקטנטנים פונוי, שם גרים 69 בני אדם, ומנגו, שם מתגוררים 36 בני אדם – ומשם גם התקבל אות מצוקה. מדובר באיים נמוכים יחסים, והם שוכנים קרוב הרבה יותר להר הגעש שהתפרץ.
כדי לאמוד את היקף הנזק אוסטרליה וניו זילנד שלחו שתיהן במהלך היממה האחרוניה מטוסים שחלפו מעל איי טונגה וצילמו את המתרחש בקרקע ובים, אך טרם נמסר מה היו תוצאות טיסות המודיעין הללו. כבר שלשום הזהירה ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן כי נראה שהנזק נרחב. "נוקואלופה מכוסה בשכבה עבה של אפר וולקני עבה, אבל מעבר לזה – המצב שם רגוע ויציב", אמרה ארדרן. "יש חלקים אחרים בטונגה שאנחנו עדיין לא יודעים מה קורה בהם – לא הצלחנו ליצור איתם קשר". היא ציינה שהצונאמי פגע פגיעה משמעותית בקו החוף הצפוני של הבירה, שם נסחפו סירות וגושי סלע גדולים אל החוף. "חנויות לאורך החוף נפגעו, ויהיה צורך במבצע ניקוי משמעותי".
חשש מעוד צונאמי, של קורונה
ניו זילנד, אוסטרליה ומדינות נוספות מבטיחות כעת להתגייס בסיוע לטונגה, אך נראה שבקרב הרשויות במדינת האיים קיים כעת גם חשש שפעולות החילוץ והשיקום עלולות להביא להתפרצות קורונה בשטחה, שעד עתה היה נקי מהנגיף. "אנחנו לא רוצים שגל נוסף יבוא – צונאמי של קורונה", אמר סגן ראש המשלחת של טונגה לאוסטרליה, קורטיס טוהיאלאנג'ינג'י. הוא ציין כי כעת אוסטרליה וניו זילנד מסייעות לתושבי האי לתקשר עם העולם החיצון באמצעות טלפונים לווייניים, ואמר שהוא מקווה שתושבי טונגה יזכרו לעטות מסכות, כדי לשמור על עצמם מהאפר הגעשי הרעיל, שגם מזהם מאגרי מים.
ניתוק הקשר של מדינת האיים עם שאר העולם זמן רב כל כך רק מגביר את החרדה העצומה שחשים כעת בני קהילת יוצאי טונגה, בעיקר באוסטרליה ובניו זילנד, שכבר יותר מיומיים לא מצליחים לקבל אות חיים מיקיריהם. "כולם מתקשרים אחר לשני בקבוצות שלנו, רוצים לדעת אם מישהו שמע משהו... אנחנו נואשים", סיפרה לעיתון "סידני מורנינג הראלד" אישה בשם פטיליז טואמה. "זה מאוד קשה לא לדעת כלום – כרגע אנחנו רק מחכים כמו כל אחד אחר".
תיעוד ההתפרצות, שבו נראה גם גל ההדף המהיר יותר:
הר הגעש הונגה-טונגה-הונגה-האפאי התפרץ פעמים רבות בעשורים האחרונים, אבל ההתפרצות בשבת, שנמשכה שמונה דקות, לוותה ברעש חזק כל כך עד שהיא נשמעה עד לפיג'י וניו זילנד הרחוקות, ואפילו לאלסקה. הר הגעש שלח ענן אפר אדיר שהגיע לגובה של כ-20 ק"מ, והוא תועד היטב על ידי לוויינים בחלל, כמו גם גל ההדף עצמו – בתמונות שעוררו פליאה ברחבי העולם. ענן האפר התפשט עד לקוטר של כ-260 ק"מ, ולאחר התפזרות האפר גילו צילומי הלוויין שהאי הקטן שבצבץ בראש ההר התת-קרקעי נהרס כמעט לחלוטין בהתפרצות העזה.
בעקבות ההתפרצות פורסמה אזהרת צונאמי לאזורים במדינות רבות, וגלי צונאמי לא-הרסניים הגיעו כאמור לצפון פרו, הרחוקה כ-10,000 קילומטרים ממקום ההתפרצות, וגרמו שם למותם של שני אדם. ביפן נקראו מאות אלפי בני אדם להתפנות מחשש להגעת גלים בגובה של יותר ממטר, ואזהרות פורסמו גם לתושבים באלסקה ובקליפורניה שבארה"ב. בארה"ב נגרם נזק קטן ביותר: דווח רק על גולש שנזקק לחילוץ כשהגלים שברו את הגלשן שלו מול סן פרנסיסקו, ועל סירה שטבעה – ללא נפגעים – בגלים הגבוהים מול חופי קליפורניה.
100 ברקים בכל שנייה
פרופ' שיין קרונין, וולקנולוג מאוניברסיטת אוקלנד שבניו זילנד, העריך אתמול כי ההתפרצות בשבת הייתה הגדולה ביותר בעולם מאז ההתפרצות ב-1991 של הר הגעש פינטובו שבפיליפינים. "מדובר בהתפרצות שעדיף לראות מהחלל", אמר קרונין. אותה התפרצות ב-1991 גרמה למותם של 800 בני אדם ופיזרה באטמוספירה כ-15 מיליון טונות של גופרית דו-חמצנית, והביאה בכך להתקררות גלובלית של כחצי מעלה בטמפרטורה הממוצעת באותה שנה.
ההתפרצות ההיא דורגה כ-6 במדד העוצמה של התפרציות געשיות, סולם שבו הרמה הגבוהה ביותר היא 8, אך קרונין מעריך שההתפרצות הנוכחית חלשה יותר, בעוצמה 5. עדיין מדובר בעוצמה אדירה, אולם המדענים סבורים שלא תהיה לה השפעה על האקלים בכדור הארץ. פרופ' אלן רובסוק, מאוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי, מעריך שגם אם תהיה השפעה כזו, היא לא תהיה גדולה יותר מ-0.01 מעלות צלזיוס. לצד העוצמה הרבה של ההתפרצות, מטאורולגים בארה"ב דיווחו כי ביום שבת תועדו כ-400,000 ברקים באזור, בפרק זמן של שלוש שעות בלבד – נתון שמשמעותו כ-100 ברקים בשנייה. כבר בימים שקדמו להתפרצות החל הר הגעש להיות פעיל במיוחד, אך אז עוד נמדדו רק כ-30,000 ברקים מדי יום.
כעת החשש הרב של המדענים הוא מהעובדה שקשה להם מאוד לחזות כיצד ינהג הר הגעש בימים הקרובים: המכתש שבצבץ מעל פני הים הושמד כאמור בהתפרצות העזה, וכעת לא ניתן לצפות במתרחש מתחת למים דרך החלל. גם ציוד המעקב המדעי שהוצב סמוך להר הגעש נהרס בהתפרצות, וחוקרים בעולם מתקשים ליצור קשר עם הסוכנות הגאולוגית המקומית של טונגה. "החשש כרגע נובע מכך שיש לנו מעט מאוד מידע, וזה מפחיד", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס ג'נין קריפנר, וולקנולוגית מניו זילנד. "כאשר הלוע מתחת למים, דבר לא יכול לומר לנו מה הדבר הבא שיקרה".
פורסם לראשונה: 23:29, 17.01.22