היעדרות ממוסדות החינוך, שביתה במקומות עבודה רבים, עומסים כבדים ברכבות, שיירות מדרום לצפון - והכול התנקז לירושלים. בשיא שביתת המחאה נגד המהפכה המשפטית התקיימה היום (שני) בצהריים הפגנת רבבות מול הכנסת - שם החלו הבוקר ההצבעות הראשונות בתוכנית נתניהו-לוין.
כ-90 אלף איש הפגינו, וחלקם עדיין מפגינים, במתחם שכולל את גן הוורדים ואת הרחובות שמקיפים את המשכן. יותר מ-500 שוטרים אבטחו את האירוע. "זו ללא ספק ההתקוממות העממית הגדולה מקום המדינה", אמרו מארגני המחאה. המפגינים קראו פעם אחר פעם "בושה", "בושה", ו"צא לנבצרות".
בניגוד להפגנות הגדולות בשבתות האחרונות, ההפגנה היום התקיימה החל משעות הצהריים המוקדמות ביום חול, ואליה הגיעו ההמונים לאחר שלקחו יום חופש או קיבלו אישור מהמעסיק לשבות. לפני תחילתה אירעו עימותים עם שוטרים, ועשרות מפגינים נבלמו כשניסו לפרוץ את הגדרות. עם חזרת המפגינים לאזור המרכז, ברכבת ישראל תגברו את הרכבות.
עשרות אלפי נוסעים עברו בתחנת הרכבת יצחק נבון בירושלים - ועומסים כבדים הורגשו בכניסה לתחנה, אחרי שלאורך היום נרשמו עומסים גם בתחנות השונות בתל אביב ובערים אחרות. כתוצאה מהעומס, רכבת ישראל תגברה רכבות, והן יצאו מהתחנה בירושלים בשיטת "מלא וסע".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שהודיע אתמול על תמיכה במתווה חמש הנקודות של הנשיא יצחק הרצוג אך הבהיר כי המחאה לא תיפסק אם התהליך יימשך - כפי שאכן קרה בהצבעות הבוקר - הגיע מהכנסת להפגנה ונאם בה. אחריו נאמו גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, ויו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי.
"אני רוצה להגיד לכם מה קורה במשכן הכנסת. אני רוצה שתדעו - לא ישתיקו אותנו", אמר לפיד בתחילת נאומו. "הם שומעים את הצעקה שלנו, את העוצמה שלנו והמחויבות שלנו, מעמידים פנים שהם לא שומעים ומפחדים, אבל הם שומעים ומפחדים.
"כלפי חוץ הם מגחכים בציניות, אבל בפנים הם רועדים, כמו שתמיד רעדו שליטים כשהם גילו שיש מולם אנשים שלא מוכנים לוותר", נאם לפיד להמונים. "הם שומעים אותנו וכל יום הם שומעים אותנו יותר. הם שומעים אותנו ופתאום הם מגלים שאנחנו לא מוכנים לשחק את המשחק כמו שהם תכננו אותו. אנחנו לא פה רק בשביל לשלם מיסים ולשלוח את הילדים שלנו לצבא. אנחנו לא נסתגר בבתים כשהם מנסים להפוך את מדינת ישראל לדיקטטורה חשוכה ולסתום לנו את הפה".
יו"ר יש עתיד המשיך באותו קו ואמר למפגינים: "לא יסתמו לנו את הפה. אנחנו לא נשתוק כשהם דורסים כל מה שיקר לנו וכל מה שקדוש לנו. אנחנו לא עובדים אצלם, אנחנו שותפים שווי זכויות. אנחנו לא נתינים, אנחנו אזרחים. הם מעמידים פנים שהם יסתדרו בלעדינו, אבל הם יודעים שהם לא יכולים. אנחנו יהודים, אנחנו פטריוטים, גם אנחנו עם ישראל. אם הם ימשיכו את הטירוף הזה, שלא ידברו אתנו על אחדות. אין דבר כזה אחדות שבה רק צד אחד קובע את החוקים".
"הם שכנעו את עצמם שאנחנו עייפים - לא נתעייף לעולם", הוסיף. "הם שכנעו את עצמם שאין לנו כבר כוח למאבק הזה - עכשיו הם לא מאמינים למראה עיניהם. מה שהם שומעים מכאן, מהמקום הזה, הוא לא קולו של הייאוש, אלא קולה של התקווה. מה שהם שומעים זו לא שנאה, אלא אהבת מולדת. זה מה שמפחיד אותם כל כך, זה מה שהופך את הקול שלנו לצלול וחזק כל כך".
לפיד הבהיר כי "המאבק הזה לא ייגמר היום. הוא יהיה ארוך. עוד יהיו בו פסגות ותהומות, אבל יגיע יום וכל אחד מהאנשים והנשים שנמצאים כאן בחוץ ברחוב, יוכל להגיד לילדיו: ביום שבו מדינת ישראל היתה צריכה אותי יותר מכל, הייתי שם. הפסדתי קרבות, אבל לא את המלחמה. לא שתקתי, והם שמעו את קולי. אנחנו נילחם ברחובות, אנחנו נילחם שם בתוך הבניין, אנחנו נילחם עד שננצח".
גנץ, שנאם אחרי לפיד, נאם בגרון ניחר והיה חריף במיוחד ביחס לדבריו בעבר, גם מוקדם יותר היום בוועדה. "נתניהו, אתה מרסק את החברה הישראלית מבפנים", אמר יו"ר המחנה הממלכתי. "אלו ימים קריטיים לדמוקרטיה הישראלית. יש שלטון רוב, אבל אין עריצות רוב. מה לעשות מר נתניהו, זה שיש לך רוב לא אומר שאתה כנהג האוטובוס יכול לא לציית לחוקי התנועה. יש לך אחריות לכל יושבי האוטובוס", הוסיף גנץ.
"אסור להפסיק את המאבק הזה בשום אופן", אמר גנץ . "אנחנו לא מוכנים להתפשר על הדמוקרטיה הישראלית. לא תהיה שום הידברות עד שהתהליך המטורף הזה יעצור. אנחנו פה יחד, ימין, שמאל, יהודים, ערבים, דתיים וחילונים. מערכת המשפט מגנה על כולנו, אסור לתת לפגוע בה".
יו"ר העבודה מיכאלי אמרה כי "הדגל המדהים הזה שיש פה כל כך הרבה ממנו, דגל ישראל, הוא דגל של מדינה דמוקרטית. ובבניין הזה שאמור להיות המעוז ששומר על הדמוקרטיה שלנו, יושבים היום אנשים שמנסים לבצע התנקשות בדמוקרטיה. אתן ואתם כאן כדי להגיד להם – לא ניתן לכם בשום פנים ואופן להצמיד אקדח לרקה של הדמוקרטיה שלנו. אמרנו מהרגע הראשון - אין הידברות על פסקת ההתגברות".
"אין משא ומתן עם מי שעומד לדין על חיסול מערכת המשפט ששופטת אותו", המשיכה מיכאלי. "הניסיון להרדים את מאות האלפים שיצאו היום לשבות, הניסיון למנוע מכם לצאת להפגין במילת הקסם השקרית "הידברות" - ייכשל. אנחנו לא ניכנע לשום הידברות שקרית. אנחנו נמשיך ונגביר את המחאה, נחריף את השביתה ונגדיל את ההתנגדות עד שהם יצטרכו לסגת והדמוקרטיה שלנו תנצח".
יו"ר תקווה חדשה גדעון סער אמר כי "אני קורא לחבריי לליכוד שגדלו על הערכים שאני גדלתי עליהם. אל תמשיכו להיגרר אחרי הקיצוניים והמושחתים, בואו תצטרפו אלינו להגנה על דרכו של מנחם בגין. הדמוקרטיה היא נס גדול למדינה שרוב העולים אליה באו ממדינות שהיו בהן משטרים לא דמוקרטיים, עם מלחמות, עם גלי טרור בלתי פוסיקם, ושמרנו עליה וזה הנס הגדול שאנחנו חייבים להנחיל גם לבנינו וגם לבני בנינו עד סוף הדורות, אין שום סיכוי שנוותר במאבק הזה".
סער הוסיף כי "הושטנו יד בעקבות דברי נשיא המדינה אמש, הממשלה והקואליציה דחו את מתווה הנשיא והיום התחילו בהצבעות ורמסו תחת מגפיהם את מתווה הנשיא. אתם קורעים את העם, אתם מפלגים את העם, אתם מחלישים את מדינת ישראל כפי שכתבו כל ראשי המל"ל במתכב רק לפני מספר ימים. העם ינצח את השלטון. אני קורא לרה"מ נתניהו, תפסיק להתחבא מאחורי לוין ורוטמן, אתה כרגע באין כניסה, קח רוורס".
אמש עוד אמרה שרת התחבורה מירי רגב כי לא יהיה תגבור אוטומטי של רכבות, אלא רק בעת הצורך - אבל העומסים הכבדים הובילו לכך שנוספו שמונה רכבות ובסך הכול יצאו מגוש דן לירושלים 16 רכבות משעות הבוקר - מחציתן רגילות, ומחציתן רכבות תגבור. מפגינים זעמו על כך שנחסם חניון בגלל משחקי חצי גמר גביע המדינה בכדורסל, שייערכו בכלל הערב.
בהפגנה נאם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, שבריאיון ל-ynet radio כינה את נאום הרצוג - שבו הציג את תוכנית חמש הנקודות שלו להידברות - כ"מאכזב". על הבמה אמר: "אנחנו כאן כדי למנוע את חורבן הבית, לעצור את הטירוף, למנוע הפיכה משטרית. לא נלחמנו כדי לאבד את המדינה בשביל גזענים".
הוא קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו, שותפו בעבר לממשלה: "אם עדיין אכפת לך ממדינת ישראל ואזרחיה, אל תחכה להחלטת בית המשפט, צא לנבצרות". מלבדו נאמו בין היתר ראש השב"כ לשעבר עמי אילון, האלוף במיל' עמוס גלעד, מובילת מחאת הנשים מורן זר קצנשטיין, ד"ר רני ברנע ממאבק הרופאים, מנכ"ל ארגון הנוער הגאה "איגי" עופר נוימן וראש התנועה לאיכות השלטון אליעד שרגא.
להפגנה המרכזית בירושלים קדמו מחאות קטנות יותר במוקדים רבים, ובהם בנוכחות של הורים לצד ילדיהם. בעיריית תל אביב אמרו כי כ-50% מהתלמידים לא הגיעו לבתי הספר עקב השביתה שאינה רשמית ושההסתדרות לא כלולה בה. גם במקביל להפגנה בבירה אירעו הפגנות נוספות, במוקדים אחרים.
בכנסת החלו כאמור ההצבעות על המהפכה המשפטית, ובוועדת החוקה אושרו לקריאה ראשונה כמה סעיפים, ובהם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כך שתובטח שליטה מוחלטת לקואליציה, שימוע בוועדת חוקה למועמדים לבית המשפט העליון ואיסור על בג"ץ להתערב בחוקי יסוד ולדון בחוקיותם.
במהלך ההצבעה התחולל כאוס: ח"כ יוראי להב הרצנו מיש עתיד טיפס על השולחן והתקרב ליו"ר הוועדה שמחה רוטמן ולא פחות מ-17 ח"כים הורחקו מהדיון, חלקם בכוח.
פורסם לראשונה: 12:16, 13.02.23