טבח במצעד, בחגיגות יום העצמאות של ארה"ב: לפחות שישה בני אדם נהרגו הערב (שני) ועוד 31 נפצעו באירוע ירי המוני שהתרחש בהיילנד פארק, פרבר אמיד של העיר שיקגו, במהלך תהלוכה לרגל 4 ביולי. המשטרה המקומית הודיעה כי החשוד בירי, שתואר כגבר צעיר בעל צבע עור לבן, טרם נתפס וכי מתנהל אחריו מצוד. באחד מבתי החולים המקומיים מסרו כי רוב הפצועים סובלים מפצעי ירי, וכי השאר נפצעו במהלך הבהלה הרבה שהתחוללה במצעד.
התהלוכה החגיגית במרכז היילנד פארק, שכללה בין היתר תזמורות שונות, החלה בשעה 10 בבוקר (לפי השעון המקומי), ולפי הדיווחים הירי שם החל 10 דקות בלבד לאחר שיצאה לדרך. היורה פתח לפי הרשויות באש לעבר הקהל מגג של מבנה, כנראה חנות, שם נמצאו עדויות לירי שביצע. במקום נתפס לדברי המשטרה רובה בעל "עוצמה רבה". עד ראייה סיפר ששמע בין 20 ל-25 קולות ירי. בתיעודים שהופצו ברשתות החברתיות נראו מאות ממשתתפי התהלוכה והצופים מהצד רצים בבהלה בעקבות קולות הירי. בתמונות מהאזור נראו עגלות תינוקות וכיסאות ניידים שננטשו.
כתב של העיתון המקומי Chicago Sun-Times דיווח בדקות הראשונות שלאחר האירוע כי הבחין כי בשלוש גופות מדממות שכוסו בשמיכות. המשטרה קראה לקהל שהגיע למצעד להתפזר ולהתרחק מהמקום והזהירה שנשקפת לו סכנה. בהמשך עדכנה המשטרה כי החשוד טרם נתפס, וכי מדובר עדיין מבחינתה באירוע פעיל. התושבים באזור נקראו להסתגר בבתיהם.
בתקשורת המקומית דווח כי כיוון שהחשוד נמלט הוחלט לבטל חגיגות לציון 4 ביולי ביישובים סמוכים, וגם הכניסה לחופים באזור נאסרה. כריס אוניל, מפקד משטרת היילנד פארק, מסר הערב כי החשוד הוא ככל הנראה גבר לבן, בין 18 עד 20, עם שיער שחור ארוך. משרד החוץ בישראל הודיע במקביל לשליחי הקונסוליה שלו כי קיבל מידע על כך שחברים בקהילה היהודית נפגעו בירי.
דבי גליקמן, תושבת היילנד פארק שהייתה מבין הצועדים בתהלוכה, אמרה כי הבחינה באנשים שרצים הרחק מהכיוון שאליו צעדה. "אנשים צעקו 'יש יורה, יש יורה'", שחזרה גליקמן בשיחה עם סוכנות AP. "הם פשוט רצו. היה שם כאוס המוני". היא ציינה כי היא עצמה לא הבחינה בנפגעים כלשהם, אך אמרה שהיא מזועזעת. "זה כל כך עצוב". עדת ראייה אחרת, אליסיה קאופמן, סיפרה לערוץ טלוויזיה מקומי: "כולם רצו, התחבאו וצרחו". לדבריה, "זה היה מבעית ממש. מפחיד מאוד. יש לנו הרבה מזל, ברחנו מהר מאוד".
מושל אילינוי, ג'יי. בי. פריצ'קר, הביע הערב זעזוע מאירוע הירי במדינתו: "אין מילים לתאר סוג כזה של מפלצת ששוכב ומחכה ואז פותח באש לעבר קהל של משפחות עם ילדים שחוגגים יום חג עם הקהילה שלהם. אין שום מילים לתאר סוג כזה של רשע ששודד משכנינו את תקוותיהם, את חלומותיהם, את תקוותיהם".
הירי ההמוני באילינוי מגיע על רקע שורת מעשי טבח שאירעו לאחרונה בארה"ב, בראשם טבח הילדים בטקסס בחודש מאי, שבו נרצחו בבית הספר היסודי ביובלדי 19 ילדים ושתי מורות, והטבח נגד שחורים בעיר באפלו שבמדינת ניו יורק, שם גזען המאמין בעליונות האדם הלבן רצח עשרה בני אדם.
אירועי הירי הללו עוררו מחדש את הוויכוח הציבורי בסוגיית הנשק בארה"ב, שנמשך כבר עשרות שנים: בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים. במחנה הרפובליקני, שאיגוד הרובאים (NRA) נהנה באופן מסורתי מהשפעה גדולה בו, מתעקשים כי לא תפוצתם של כלי הנשק היא הבעיה, וכי לנוכח ההשתוללות של רוצחים מטורפים ברחובות יהיה נכון דווקא לחמש עוד אנשים "הגונים" – כדי שיוכלו לשמור על הציבור מפני התוקפים.
בוויכוח הזה התקשו הצדדים להגיע לפשרה כלשהי במשך עשרות שנים, אולם בעקבות הזעזוע מטבח הילדים בטקסס ואירועי ירי המוני נוספים, המחוקקים בקונגרס הצליחו סוף-סוף לאשר בחודש שעבר רפורמה בתחום בקרת הנשק. מדובר בשינויים צנועים בלבד: החוק החדש שעליו חתם הנשיא ג'ו ביידן - שהצהיר כי אף שאינו כולל את כל מה שנדרש הוא "יציל חיים" - מרחיב את בדיקות הרקע לרוכשי אקדחים צעירים, בני 18 עד 21, ויקשה על מורשעים באלימות במשפחה לרכוש כלי נשק. הוא יעודד גם מדינות בארה"ב לחוקק חוקי "דגל אדום" שיקלו על רשויות מקומיות להחרים כלי נשק מאנשים שיוגדרו מסוכנים. כמו כן, החוק שאושר יממן תוכניות לבטיחות בבתי הספר ותוכניות למניעת אלימות ולבריאות הנפש.
במקביל לקידום הרפורמה הזו, בית המשפט העליון בארה"ב הנחית בחודש שעבר מכה לאלו התומכים בבקרת נשק מחמירה יותר, וקבע כי החוקה האמריקנית מגנה על זכותם של האזרחים לשאת נשק בפומבי לצורך הגנה עצמית. את ההחלטה הזו, שמרחיבה למעשה לפי פרשנים אמריקנים את זכויות הנשק בארה"ב, קיבל העליון כאשר קיבל עתירה שדרשה לפסול חוק בן יותר מ-100 שנה של מדינת ניו יורק. החוק ההוא קבע שתושבים שמעוניינים לשאת נשק בפומבי צריכים לשכנע את הרשויות שנשקפת להם סכנה, ושיש להם "סיבה הולמת" לקבלת ההיתר.
איתמר איכנר השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 19:54, 04.07.22