בישראל מעריכים אחר הצהריים (חמישי) כי תשובת חמאס להצעה המצרית לעסקת חטופים והפסקת אש לא תגיע היום, וייתכן שתתעכב בימים נוספים. ההערכה הזו מגיעה זמן קצר לאחר שיחתו של ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור איסמעיל הנייה עם ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל - שלוקח חלק במגעים לעסקה.
לפי הודעת חמאס, הנייה הודה למצרים על תפקידה כמתווכת והדגיש כי ישנה "רוח החיובית" בארגון בנוגע להצעה של קהיר, שבישראל הגדירו לא אחת "נדיבה מאוד". הנייה הבטיח לכאמל כי נציגים בארגון הטרור יחזרו לקהיר לשיחות נוספות "בהקדם האפשרי" כדי להשלים את הדיונים המתנהלים בנושא, רמז לכך שחמאס עשוי לא לקבל את ההצעה הנוכחית.
גורם מצרי מסר לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי כי "השעות האחרונות היו עדות לתקשורת בין בכירים מצרים והנהגת חמאס מצד אחד - ומהצד השני לקשר עם בכירים בישראל". לטענת אותו גורם, ישנן כמה נקודות שנויות במחלוקת שנפתרו במו"מ.
הגורם המצרי ציין כי "עדיין נמשכים המאמצים לפתור את הסוגייה המרכזית הקשורה לסיום המלחמה והפסקת האש, שעליה עדיין קיימת מחלוקת. בשעות האחרונות הושגו ניסוחים מספקים בכל הנוגע לנסיגה ההדרגתית מעזה וחזרת העקורים לאזור צפון הרצועה". עוד הוא הוסיף כי "בימים אלה מוצגות בפני ממשלת ישראל מספר חלופות שבאמצעותן ניתן להפיג את החששות של חמאס בנוגע למבצע ברפיח ולהבטיח לצד הישראלי שאזור הגבול יאובטח בצורה שתמנע הברחת נשק לרצועה".
בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס, אמש אמר גורם ישראלי ל-ynet כי הצבא שחרר חלק מכוחות המילואים שיועדו למבצע ב"מעוז האחרון של חמאס" בדרום רצועת עזה. המהלך מגיע בצל ההערכות שההחלטה על יציאה לפעולה ברפיח תלויה כעת בהצלחת המגעים לעסקה, וכשבמקביל בכירים בישראל מבהירים שוב ושוב שלמרות התנגדות בינלאומית למבצע הצבאי המתוכנן - הוא יצא לפועל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר שלשום כי מבצע שכזה ייעשה בין אם תושג עסקה מול חמאס ובין לאו, ומתעקש שישראל לא תסכים לסיום המלחמה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "כוחות צה"ל בסדיר ובמילואים מעלים את כשירות ומוכנות המסגרות ללחימה, לצד ניהול גאנט התרעננויות וכוננויות על פי החלטות המפקדים והערכת המצב. צה"ל ערוך לכל פקודה".
אבל לפי הדיווחים הזרים ישראל כן הסכימה לדון בהפוגה ממושכת. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח אמש כי לפי המתווכים בין ישראל לחמאס, בארגון הטרור הביעו חשש שההצהרות של הבכירים הישראלים בימים האחרונים מעידות על כך שבכוונתם להמשיך בפעולות צבאיות - אף שלפי הדיווח ישראל הציעה "תקופה של שקט ממושך" בתמורה לשחרור חטופים.
במקביל, אמש איים בכיר חמאס אוסאמה חמדאן ואמר כי אם ישראל תצא למבצע ברפיח - המשא ומתן לעסקה ייפסק. "ההתנגדות עדיין בסדר, והאויב הימר על ירידה ביכולות ההתנגדות, אך יכולותיה גבוהות והציוד הוכן", אמר בריאיון לערוץ "אל-מנאר" של חיזבאללה. "אם האויב יפתח במבצע אגרסיבי קרקעי ברפיח, המשא ומתן יופסק, מכיוון שההתנגדות אינה מנהלת משא ומתן תחת אש".
אתמול פרסמו כלי תקשורת בעולם תמונות של משוריינים שרוכזו בדרום ישראל, במרחב רפיח. לפי דיווח בסוף השבוע האחרון בסוכנות הידיעות AP, ריכוז המשוריינים כולל גם טנקים. ההיערכות לפעולה, כך לפי הדיווחים, נועדה בין היתר להגביר את הלחץ על חמאס במגעים לעסקה - אבל בישראל הבהירו כי מדובר בהיערכות של ממש, וההערכה היא כאמור שתשובת חמאס תכריע את הכיוון שייבחר בסופו של דבר.
בינתיים כאמור נמשכת ההמתנה לתשובת חמאס, שאותה יקבע מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. אף שבחמאס שידרו בימים האחרונים אופטימיות מסוימת בנוגע להצעה המצרית - שהוצעה למשלחת של ארגון הטרור שביקרה בקהיר ביום שני האחרון - בחמאס הביעו תהיות בנוגע לכוונות ישראל ואמרו שידרשו "הבהרות".
לפי "וול סטריט ג'ורנל", בחמאס הלינו על כך שההצעה לא כוללת התייחסות ברורה בנוגע לסיום המלחמה. אמש אמר בכיר בחמאס כי "תשובה ברורה" תימסר "בקרוב מאוד", אך הוא לא נקב במועד מדויק והדגיש כי ארגון הטרור ממשיך להתעקש על הפסקת אש קבועה ונסיגה מוחלטת של צה"ל מהרצועה.
בארה"ב מביעים התנגדות למבצע ברפיח, ומזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן שב על ההתנגדות זו במפגש שלו אתמול עם ראש הממשלה נתניהו. בהמשך, בהצהרה שנשא בביקור שבו בחן את העברת הסיוע ההומניטרי לעזה בנמל אשדוד, הוא אמר כי העמדה האמריקנית בנוגע למבצע ברפיח ברורה, וכי היא לא תשתנה. "אנחנו לא יכולים ולא נוכל לתמוך במבצע צבאי גדול ברפיח ללא תוכנית יעילה שתבטיח שאזרחים לא ייפגעו. ולא, לא ראינו תוכנית כזו".
בלינקן הוסיף כי ארה"ב הציעה "חלופות" למבצע ברפיח: "יש דרכים אחרות - לדעתנו דרכים טובות יותר - להתמודד עם האתגרים האמיתיים מול חמאס, שלא דורשים מבצע צבאי משמעותי ברפיח. אנחנו מדברים עם הישראלים על כך, ונמשיך את השיחות הללו". שר הביטחון יואב גלנט, שביקר אתמול יחד עם בלינקן בקיבוץ ניר עוז ובמעבר כרם שלום, אמר מנגד כי בעוד ישראל "נחושה" לפעול להחזרת החטופים - צה"ל "נערך על מנת לבצע כל משימה מבצעית במרחב רפיח".
למרות ההתנגדות האמריקנית למבצע, לפי הדיווח אמש ב"וול סטריט ג'ורנל" גם בוושינגטון נערכים כנראה לאפשרות של קריסת המגעים ותחילת פעולה ברפיח - שתדרוש פינוי של המוני האזרחים בעיר. בעיתון האמריקני ציינו כי ההצהרות האחרונות של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ושל בלינקן, ולפיהן חמאס הוא "המכשול היחיד" שעומד כעת בפני עסקה, מעידות על כך שהממשל האמריקני נערך להאשים את ארגון הטרור בתרחיש שכזה.