דבריו של שגריר אוקראינה בישראל יבגן קוריינצ'וק, שלפיהם ארצו "מאוכזבת מממשלת ישראל שלא אפשרה את כניסתם של פליטים שברחו מהמלחמה", הדהדו בהפגנה שנערכה הערב (שלישי) בחיפה. "בנקודה כזאת קריטית אנחנו חייבים להתאחד כולנו ולעזור כמה שיותר לפליטים מאוקראינה", אמר חבר מועצת העיר קיריל קארטניק.
- נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לצלם ולדווח? לחצו כאן
במסיבת עיתונאים שערך בצהריים בתל אביב, סיפר השגריר האוקראיני כי "בששת הימים האחרונים ישראל גירשה עשרות פליטים שהגיעו ממדינות שונות בעולם ובשדה התעופה שלחו אותם למקומות שמהם הם באו, במקום לתת להם מקום מפלט. זה מאוד מצער, אנחנו לא מדברים על עובדים בלתי-חוקיים. כולכם זוכרים את מלחמת העולם השנייה, כשאלפי חסידי אומות עולם אוקראינים הצילו יהודים בשואה".
שרת הפנים איילת שקד הדפה את טענות השגריר ואמרה: "כדאי להיצמד לעובדות. מהבוקר, הגיעו לארץ 97 נוסעים ממדינות שונות בעולם עם דרכון אוקראיני ומתוכם סורבו רק שניים. נוסעת אחת הגיעה מגיאורגיה עם זהות שאולה והשנייה הגיעה מפולין למטרות הגירה, שתיהן חזרו לארץ ממנה הן הגיעו בהתאם לכללי התעופה הבינלאומיים". ואולם, נתוני רשות האוכלוסין וההגירה מעידים כי מפרוץ המלחמה באוקראינה ועד הבוקר נכנסו לישראל 253 נוסעים עם דרכון אוקראיני ונמנעה כניסתם של 50 נוסעים.
"זה לא משנה אם הם באים לפה לחודש, לחודשיים או לשלושה. אני מבין את הבעייתיות והחשש שהם לא ייצאו מפה, אבל אנחנו צריכים לפתוח את הלב שלנו ולהבין שיש פה בעיה שהיא בעיה לא שגרתית", ציין חבר מועצת העיר קארטניק בזמן ההפגנה בחיפה שבה השתתפו כ-2,000 בני אדם. "צריך לפתוח את הראש ולראות איך אנחנו באמת לוקחים את האנשים האלה ומחבקים אותם".
חבר המועצה שעלה לארץ מאוקראינה הוסיף: "לא יכול להיות מצב ששרת הפנים איילת שקד מבקשת פיקדון על כל פליט שמגיע לפה מקרבה ראשונה של המשפחה. תחשבו שאם מגיעה לפה משפחה עם ארבעה או חמישה אנשים, מאיפה הם ייקחו פיקדון של 50 אלף שקל על מנת לשהות כרגע בארץ? אני חושב שזה ששלחו אותם בחזרה זו שערורייה אחת גדולה".
"אנו חשים את הכאב בלב"
על ההפגנה הערב, השלישית בחיפה מאז פרוץ הקרבות, אמר קארטניק: "אנו עדים לאירועים נוראיים ואנו חשים את הכאב בלב, במיוחד אלה שנולדו וגדלו בברית המועצות או במדינות חבר העמים. אני אחד מהם, נולדתי באוקראינה, וקרובי משפחה וחברים של עדיין נמצאים שם. כאיש ציבור חיפאי אני מתחייב לעשות הכול על מנת להקל על העלייה הקרובה של העולים מאוקראינה והתחלתי כבר לפעול".
אחרי המחאה נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביום חמישי שעבר בשדרות בן גוריון ובמוצאי שבת בקריית הממשלה, התכנסו הערב המפגינים סמוך לבית הקרונות בשכונת הדר. משם הם ערכו צעידה אל גן הזיכרון, שם נשאו את דגלי אוקראינה ושרו שירים בגנות פוטין.
"יש לי בני משפחה, אמא וסבתא בדרום אוקראינה, שאני מאוד חרד לשלומם", אמר רוסלן סנטוב שהשתתף בהפגנה. "אסור לעולם להסכים עם מצב שבו רוסיה כובשת מדינה אחרת. הציפייה היא שיעזרו לאוקראינה במלחמה הזאת".
אנה גלידר, שאף היא הגיעה להפגנה, אמרה: "הלב שלי נשבר. אני נכחתי בכל ההפגנות ומאז שזה התחיל לפני שישה ימים זה פשוט מצב שהוא בלתי נתפש. אני רואה היום את התמונות בקייב, יש לי מלא חברים בקייב, בעלי מחרקוב, וזה כאילו החזירו אותנו ל-1941, זה לא להאמין. אנחנו דורשים שכל העולם יתערב, אנחנו דורשים שיעזרו לאוקראינה".
על דברי השגריר האוקראיני אמרה גלידר: "אני חושבת שבזמן המלחמה, ישראל היא מדינה שיודעת בדיוק מה זה יחס ועד כמה חשוב העזרה והתמיכה. אין לנו מה לעשות, אנחנו לא יכולים לנסוע לשם ולעזור להם, אבל מבחינת המדינה כולנו חייבים להתאחד. בתור מישהי שכל החיים ידעתי שאני יהודייה, כל המשפחה שלי יהודייה והם עברו את הדברים הנוראיים, אז למה עכשיו אנחנו מתנהגים באותה צורה? במקום לעזור, אנחנו מגרשים אותם?
"שמעתי מסבתא שלי, היא ניצולת שואה, שהאוקראינים עזרו ליהודים תוך סיכון חייהם. עזרו להם להסתתר שנים, והביאו להם אוכל כשלהם בעצמם אין מה לאכול. לא יכול להיות שמדינת ישראל כל כך אדישה. פשוט לא יכול להיות. חייבים להתערב, חייבים לתת מענה לכל אחד, מי שרוצה עכשיו להגיע ארצה ויכול להגיע ארצה, חייבים לעזור להם. הם יחזרו לאוקראינה, לאוקראינה יש עתיד מבטיח, זה בוודאות, רק צריך לעצור את המלחמה".