3 צפייה בגלריה
 נשק נגד טנקים
 נשק נגד טנקים
טילי NLAW נגד טנקים, מתוצרת בריטית. "הגיעו לטהרן, חשש שיעברו הנדוס לאחור"
(צילום: shutterstock)
מפקד בכיר בצה"ל אמר למגזין "ניוזוויק" האמריקני כי ישראל מודאגת מכך שכלי נשק שסיפקו ארצות הברית ומדינות מערביות אחרות לאוקראינה יגיעו בסופו של דבר לידי אויבי ישראל במזרח התיכון, בהם גם איראן. המפקד הישראלי, שלפי המגזין דיבר בעילום שם "בשל רגישות הנושא", הסביר כי מיליציות פרו-רוסיות וגם פרו-אוקראיניות שפועלות במלחמה מעוניינות לשים ידן על הנשק. לדבריו, בעוד הצד הרוסי עלול להעביר את הנשק לאיראן בשל יחסי ההגנה ההדוקים שנרקמו בין המדינות, הצד האוקראיני עלול להבריח את הנשק עבור כסף.
המפקד הסביר כי לצד החשש שהנשק יגיע לאיראן, שתוכל לעשות לו "הנדוס לאחור" וכך ללמוד איך לחקות את היכולות המערביות ולייצר אותן בעצמה, הוא חושש גם מהאפשרות שחלק מהיכולות הללו ייפלו לידי חיזבאללה וחמאס. הוא מציין כי כיוון שצה"ל מתמקד לרוב במעקב אחר המתרחש במזרח התיכון - קשה לעקוב מקרוב אחר נתיבי הברחות הנשק, שלדבריו התרחבו לאזורים באירופה וצפון אפריקה. "זה מאתגר לבנות את התמונה הזו, אבל אנחנו רואים את הסימנים", הוסיף. "זה מאוד מטריד".
3 צפייה בגלריה
FGM-148 ג'אוולין
FGM-148 ג'אוולין
יורים טיל ג'אוולין נגד טנקים, מתוצרת אמריקנית. גם הוא הועבר לקייב, ובישראל מודאגים
(צילום: ויקיפדיה)
במגזין צוין כי לאחרונה הטליבאן השיג "ארסנל משמעותי של נשק וציוד אמריקני", כולל מסוקי בלאק הוק, בעקבות נסיגת צבא ארה"ב מאפגניסטן באוגוסט 2021. לדברי הבכיר הצבאי, ארגוני טרור ברצועת עזה כבר שמו ידם על נשק קל שצבא ארה"ב השאיר מאחור במדינה.
בעיתון ציטטו "גורם נוסף שעובד עבור מדינה זרה", שחשף כי ב-20 באוגוסט מטוס תובלה רוסי פרק בטהרן מטען בשווי מוערך של 100 מיליון דולר, שכלל נשק מערבי. בין השאר, מדובר בג'אוולין האמריקני וה-NLAW הבריטי (טילים נגד טנקים).
המקור סיפק תמונת לוויין שאיששה את המידע, ואמר כי ההערכה היא שהנשק הזה מסופק לאיראן לטובת "הנדוס לאחור" - בתמורה לאספקת מל"טים איראניים לרוסיה, שבהם היא משתמשת שוב ושוב במתקפותיה על אוקראינה.
3 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם נשיא איראן איברהים ראיסי ב טהרן
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם נשיא איראן איברהים ראיסי ב טהרן
נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן ראיסי. ברית הגנה הדוקה
(צילום: רויטרס)
ב"ניוזוויק" ציינו כי בפנטגון הכירו אמנם בחששות מזליגת הנשק המערבי, אך טענו שהסיכון פחת לאור צעדים מוצלחים שננקטו על-ידי וושינגטון וקייב. דובר מחלקת המדינה הוסיף כי "אנחנו שולחים לאוקראינה נשק כדי להגן על עצמה, וחייבים להכיר בכך שקיים סיכון שהנשק ייתפס אם הטריטוריה תחליף ידיים - כפי שיכול לקרות בכל מלחמה".
"אנחנו בקשר הדוק עם ממשלת אוקראינה כדי להבטיח אחריות לסיוע, והיא מצידה התחייבה לאבטח ציוד וטכנולוגיה שנתרמו מארה"ב - וממשיכה בשיתוף פעולה ושקיפות יוצאי דופן", הוסיף הדובר. במחלקת המדינה האמריקנית גם אמרו למגזין כי עד כה אין כל ראיה מהימנה לכך שנשק אמריקני הגיע מאוקראינה לידיים אחרות. הדובר אף האשים את רוסיה בכך שהיא מפיצה דיס-אינפורמציה בנושא, ככל הנראה כדי להשפיע על דעת הקהל האמריקנית והעולמית נגד הסיוע הביטחוני לאוקראינה.