את "מחאת החיג'אב" באיראן, הגדולה והנרחבת ביותר ברפובליקה האיסלאמית זה שנים, מובילות נשים צעירות מהרגע הראשון שבו פרצו ההפגנות בחודש שעבר בעקבות מותה של הצעירה מהסא אמיני בידי משטרת המוסר בטהרן, אבל בימים האחרונים מגיעות מאיראן עוד ועוד עדויות שלפיהן בחזית המחאה ניצבות כעת נערות צעירות אף יותר. בתיעודים שהופצו ברשתות החברתיות נראות תלמידות תיכון מסירות את כיסויי הראש שלהן, מקללות את המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ואפילו מסלקות לפי הדיווחים מנהל בית ספר בעיר כראג'. הן עושות זאת חרף סכנה רבה: שלטונות איראן מדכאים באכזריות את המחאה, וכבר עשרות נהרגו בה. צפו בתיעודים שהופצו בפתח הידיעה.
על פי הדיווחים מאיראן תלמידות תיכון החלו לקחת חלק בולט בהפגנות רק השבוע, בעקבות העימותים ביום ראשון בין כוחות הביטחון האיראניים לסטודנטים שהפגינו באוניברסיטת שריף היוקרתית בטהרן. אותם עימותים עוררו הדים רבים באיראן, ובמהלכם עשרות סטודנטים נלכדו בחניון תת-קרקעי, הוכו על ידי אנשי כוחות הביטחון ונלקחו משם כשעיניהם מכוסות. ברשת BBC מציינים כי יממה לאחר מכן החלו תלמידות תיכון להשתתף במספרים גדולים יותר בהפגנות פומביות.
באחד התיעודים שהופצו היום ברשתות החברתיות נראות תלמידות תיכון בטהרן מסירות את כיסויי הראש שלהן וקוראות "מוות לחמינאי". בסרטון אחר שהופץ אתמול, ונטען כי צולם בשיראז, נראות כ-50 תלמידות מקיפות חבר במיליציית הבסיג' – ארגון צבאי-למחצה של מתנדבים הפועל תחת פיקוחם של משמרות המהפכה – אשר הוזמן לנאום בפניהן בבית ספרן. הנערות נשמעות קוראות לעברו "בסיג', תתחפפו" ו"מוות לחמינאי". סוכנות הידיעות רויטרס ורשת BBC הזכירו בדיווחים שלהן את הסרטון הזה, אך הדגישו כי אינן יכולות לאמת אותו.
בסרטון אחר, שאותו אימתה סוכנות הידיעות AFP ולדבריה הוא צולם ביום שני, נראות תלמידות ללא כיסוי ראש צועקות "מוות לדיקטטור" – התייחסות למנהיג העליון חמינאי – בשעה שהן מסלקות אדם כלשהו, לפי הדיווחים מנהל בית הספר שלהן, אל מחוץ למוסד החינוכי בעיר כראג', מערבית לטהרן. בתיעוד נראות הנערות זורקות לעברו חפצים כלשהם, ככל הנראה בקבוקים. מכראג' הופץ סרטון נוסף שבו נראית קבוצה של נערות קוראת "נשים, חיים, חירות", בשעה שהן צועדות ברחוב בעיר.
ב-AFP מציינים כי את מחאתן מבטאות תלמידות גם בדרכים זהירות יותר, וכדי להימנע ממעצר הן עורכות לעתים הפגנות פתע זריזות או נוטשות את הכיתות שלהן. ב"גרדיאן" הבריטי ציינו בין היתר כי בתמונה שהופצה ברשתות נראות נערות מפנות אצבע משולשת לעבר דיוקן רשמי שנתלה בכיתת בית ספר כלשהי, ובו נראים חמינאי וקודמו בתפקיד, מנהיג המהפכה האיסלאמית רוחאללה חומייני. "אלו באמת תמונות יוצאות דופן. אם ההפגנות הללו ישיגו משהו, זה יהיה בזכות התלמידות", צייץ בטוויטר אספנדיר בטמנגלידג', מייסד מכון המחקר Bourse & Bazaar, המתמקד בענייני כלכלה במזרח התיכון.
למרות גילן הצעיר, נראה כי משטר האייתוללות מתכוון לדכא גם את מחאתן של תלמידות התיכון: היום אמר שר החינוך האיראני יוסף נורי כי "האויב" הוא שעומד מאחורי ההפגנות בבתי הספר ובאוניברסיטאות, והתובע הכללי מוחמד ג'פאר מונטזרי אמר שהרשויות צריכות להיערך להתעמת גם עם צעירים שיפגינו. מונטזרי טען שאותם מפגינים צעירים הפכו ל"שבויים" בשל החשיפה שלהם לאינטרנט. איראן, נזכיר, מנסה מאז החלה המחאה להגביל את הגישה של אזרחיה לרשת, אם כי רבים מצליחים לעקוף את ההגבלות על הגלישה ולהפיץ לעולם תיעודים ועדויות מההפגנות ומהדיכוי שלהן.
זמן קצר לאחר ששני הבכירים האיראנים דיברו, כך לפי BBC, הופץ תיעוד שבו נראות תלמידות בכראג' נמלטות בצרחות מאדם כלשהו שנסע אחריהן באופנוע ברחוב, ולפי ההערכות הינו איש כוחות הביטחון שהיה בלבוש אזרחי. במקביל, בצהריים דיווחה רויטרס מפי עדי ראייה כי כוחות הביטחון האיראניים נפרסו בשורה של אוניברסיטאות ברחבי איראן, בערים כגון אורמיה, תבריז, ראשת וגם הבירה טהרן. "יש הרבה כוחות ביטחון באוניברסיטת טהרן. אני מפחד לעזוב את הקמפוס. יש המון ניידות משטרה בחוץ שעוצרות סטודנטים", סיפר לרויטרס סטודנט שהיה במקום.
הפגנותיהם של הסטודנטים ושל התלמידות גברו כאמור בעקבות העימותים ביום ראשון באוניברסיטת שריף בטהרן, האוניברסיטה המובילה ללימודי מדעים וטכנולוגיה באיראן. אחת מהפגנות ההזדהות עם המפגינים שהוכו ונעצרו שם נערכה ביום שני במשהד, עיר קדושה לזרם השיעי באיסלאם שנחשבת למעוז שמרני באיראן. לפי ה"גרדיאן", המפגינים שם אמרו בציניות כי כל כך הרבה סטודנטים נעצרו עד שבית הכלא הידוע לשמצה במדינה, אווין, נראה כעת לבטח כמו קמפוס: "אוניברסיטת שריף הפכה לכלא! כלא אווין הפך לאוניברסיטה!", הם צעקו.
לפחות 92 נהרגו, עוד עשרות נורו בעימותים אחרי ש"קצין משטרה אנס ילדה"
המחאה באיראן פרצה כאמור בעקבות מותה של מהסא אמיני בת ה-22, שנעצרה בטהרן על ידי משטרת המוסר ב-13 בספטמבר, כשבאה לביקור בבירה עם בני משפחתה ממחוז כורדיסטן שבו התגוררה. עדי ראייה סיפרו לאביה שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת, ושהעילה למעצרה הייתה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה. במהלך המעצר איבדה אמיני את הכרתה, וימים אחדים לאחר מכן נקבע מותה בבית חולים בטהרן. משפחתה טוענת שהוכתה במהלך מעצרה, אך משטרת טהרן מכחישה זאת ומתעקשת שהצעירה עברה התקף לב בזמן המעצר. אביה של אמיני טען כי בתו הייתה בריאה וכי אחרי מותה הבחין בחבלות על גופתה.
מאז מותה של אמיני נרשמו הפגנות מחאה בעשרות ערים בכל 31 המחוזות באיראן, והן מתמקדות בדיכוי חירויות הפרט במדינה, במיוחד זכויות הנשים הקשורות לקוד הלבוש. נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהפגנות הללו, ובסרטונים שמועלים לרשת הן נראות בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה – ואף גוזרות את שיערן. חלקן מעיזות להתייצב בשיער חשוף מול אנשי כוחות הביטחון האיראניים. זוהי המחאה הגדולה ביותר באיראן מאז המחאה ב-2019 שפרצה בעקבות המשבר הכלכלי, ואז לפי הדיווחים נהרגו כ-1,500 בני אדם.
ההפגנות לא דעכו למרות דיכוי המפגינים על ידי כוחות הביטחון – במקרים מסוימים, לפי סרטונים שפורסמו ברשתות החבריות גם באמצעות ירי חי – ומספר ההרוגים ההולך וגדל. ארגון "זכויות האדם באיראן", שמושבו באוסלו, דיווח עד כה על מותם של לפחות 92 בני אדם במחאות על מותה של אמיני, בעוד השלטונות מדווחים על כ-60 הרוגים. יותר מ-1,000 מפגינים נעצרו, אם כי לפי התקשורת האיראנית רבים שוחררו. איראן הבטיחה לנקוט יד קשה במפגינים, ומנהיגה העליון חמינאי גיבה בהתייחסותו הראשונה להפגנות ביום שני האחרון את כוחות הביטחון. אף שאמר כי מותה של אמיני "שבר את לבי", חמינאי האשים כי המחאות "מתוכננות" על ידי אויביה של איראן – ארה"ב וישראל – והוסיף כי "חובה" על כוחות הביטחון להגן על "ביטחון האומה" מפני מה שכינה "התפרעויות".
מספר גדול של הרוגים נרשם גם במהלך עימותים בין כוחות הביטחון למפגינים נגד המשטר בעיר זאהדאן, בירת מחוז סיסטן ובלוצ'סטן בדרום-מזרח איראן, שם חיים בני המיעוט הבלוצ'י, שהינם מוסלמים סונים. לפי ארגון זכויות האדם האיראני מאוסלו, בעימותים בזאהדאן בסוף השבוע האחרון נהרגו 63 בני אדם, אבל ב-BBC דיווחו היום כי מניין ההרוגים עלה ל-83. שלטונות איראן טוענים כי כוחות הביטחון במחוז הותקפו על ידי בדלנים בלוצ'ים, אבל גורמים מקומיים הכחישו את הטענה הזו. העימותים פרצו לפי הדיווחים ביום שישי כאשר מפגינים – שזעמו על האשמות ולפיהן קצין משטרה מקומי אנס ילדה בת 15 – הקיפו תחנת משטרה בזאהדאן. השוטרים, כך נטען, פתחו לעברם באש.
איך נהרגה ניקה בת ה-16? "כתבה שרודפים אחריה"
בימים האחרונים זעמם של המפגינות והמפגינים ברחבי איראן מתמקד גם במותה של מפגינה בת 16 בשם ניקה שהקראמי, שנהרגה לאחר שהשתתפה בהפגנות בטהרן בתחילתה של המחאה – ועל גופתה זוהו חבלות קשות. שהקראמי, כך לפי משפחתה, יצאה להפגין בטהרן ב-20 בספטמבר, ודודתה סיפרה ל-BBC בשפה הפרסית כי אחת מחברותיה של אחייניתה סיפרה לה כי באותו ערב ניקה העלתה בחשבון האינסטגרם שלה סרטון שבו נראתה שורפת כיסוי ראש. הדודה, אטאש שהקראמי, אמרה כי הקשר עם ניקה ניתק בסביבות שעה 19:00, כשעתיים לאחר שיצאה להפגין, וכי בהודעה האחרונה ששלחה לה כתבה הנערה שאנשי כוחות הביטחון רודפים אחריה. בני המשפחה חיפשו אותה במשך עשרה ימים, ובסופו של דבר איתרו את גופתה במתקן להחזקת גופות בבית מעצר בטהרן.
דודתה של שהקראמי סיפרה ל-BBC כי כאשר בני המשפחה ביקשו לזהות אותה, הרשויות לא הרשו להם לבחון את כל הגופה שלה, אלא להתבונן רק בפניה לשניות אחדות. גורמים שקרובים למשפחה סיפרו כי ביום ראשון השבוע, כאשר המשפחה נערכה לקבור את הנערה בעיר הולדתו של אביה חורמאבאד, במערב איראן, כוחות הביטחון "חטפו" את הגופה וקברו אותה בחשאי בכפר במרחק של 40 ק"מ משם. לפי BBC נראה שמטרתן של הרשויות הייתה למנוע הפגנות סביב קבורת הנערה. הרשת דיווחה כי הדודה ששוחחה עמה נעצרה באותו יום וכי כוחות הביטחון איימו להרוג אותה וכל אדם אחר במשפחה אם יעזו להפגין.
לפי שעה עדיין לא ברור כיצד נהרגה שהקראמי: ב-BBC בשפה הפרסית דיווחו כי על פי דו"ח הפטירה של הנערה היא מתה בעקבות "חבלות שנגרמו מפגיעה של חפץ קשיח". השלטונות באיראן מכחישים שנורתה, והיום טענו כי הנתיחה שבוצעה לגופה הראתה כי היא סובלת מחבלות המעידות על כך שנפלה מגובה רב. סוכנות הידיעות הממלכתית תסנים דיווחה כי גופתה של שהקראמי אותרה ב-21 בספטמבר, יום לאחר שנעלמה בהפגנה, בחצר בניין בטהרן. בתסנים דיווחו כי שמונה בני אדם שעבדו באותו בניין נעצרו בחשד למעורבות במותה. לפי הסוכנות האיראנית "אין שום ראיה" שתומכת בטענות שאותן מפיצה לכאורה "התקשורת הזרה", ולפיהן הנערה נהרגה בידי המשטרה בטהרן.
המחאה באיראן והדיכוי הנוקשה שלה מעוררים הפגנות ומפגני תמיכה ברחבי העולם, ובין היתר השבוע השחקניות הצרפתיות ז'ולייט בינוש ואיזבל הופר גזרו שיערות מראשן לאות הזדהות עם המפגינות. מחאה דומה עשתה היום מחוקקת משבדיה בפרלמנט של האיחוד האירופי, בזמן שנאמה במטה שלו בשטרסבורג. שורה של מדינות במערב גינו את הדיכוי הנוקשה של השלטונות, ואתמול הצטרף האיחוד האירופי לארה"ב באיום כי יטיל סנקציות נוקשות וחדשות על איראן כעונש על היחס למפגינים.
איראן טוענת כי מדובר בהוכחה להתערבות הזרה שעומדת לכאורה מאחורי ההפגנות, וזימנה לשיחות נזיפה שורה של שגרירים. אחד מהם, שגריר בריטניה, זומן אתמול לשיחת נזיפה שנייה. המחאה והדיכוי הקשה מגיעים כשברקע נמשכים המאמצים להצלת הסכם הגרעין מ-2015, אחרי המבוי הסתום שאליו נקלע המשא ומתן בחודש שעבר, אך הבית הלבן הבהיר כי "הבעיות בהתנהגותה שלה איראן" לא קשורות למו"מ על ההסכם.