הדרמה הפוליטית בטקסס, המדינה בעלת האוכלוסייה השנייה בגודלה בארצות הברית, נכנסת היום (ה') ליומה הרביעי: עשרות חברים דמוקרטים בבית הנבחרים המקומי ארזו בתחילת השבוע את חפציהם, עלו על מטוסים פרטיים, יצאו את גבולות המדינה וטסו לוושינגטון הבירה – כדי למנוע מעמיתיהם הרפובליקנים לקיים בבית המחוקקים הטקסני דיונים והצבעות על הקשחת חוקי ההצבעה בבחירות. מדובר בחוקים שהדמוקרטים טוענים כי יפגעו קשות ביכולתם של בני אוכלוסיות מוחלשות – הנוטים להימנות עם מצביעיהם – לממש את זכותם לבחור.
הדרמה החלה ביום שני: יותר מ-50 מחוקקים דמוקרטים עלו בחופזה על המטוסים הפרטיים ועזבו את גבולות טקסס, ובכך יצרו מצב שבו בישיבות בבית המחוקקים המקומי מספר המשתתפים אינו מגיע לרף המינימלי הדרוש לאישור החלטות. הרפובליקנים מחזיקים ברוב ברור בבית המחוקקים של טקסס, ולפיכך אם בישיבות על אישור החוקים המגבילים את זכויות ההצבעה היו די משתתפים – החוקים החדשים היו עוברים ללא קושי. עזיבת המחוקקים הדמוקרטים שיתקה את בית הנבחרים, והחברים ה"בורחים" הבטיחו להישאר בוושינגטון ככל שיידרש.
"הבריחה הגדולה" ל-DC נועדה לא רק לחסום את החוקים הרפובליקניים בטווח הזמן המיידי, אלא גם להעלות לסדר היום האמריקני ביתר שאת את הסוגיה של הגבלת זכויות ההצבעה, ועל-ידי כך לעורר מצביעים דמוקרטים לקראת בחירות אמצע הכהונה שייערכו בשנה הבאה. הדמוקרטים הטקסנים בחרו לנסוע דווקא לבירה, כדי לאותת שהם תומכים בקידום רפורמה פדרלית בתחום חוקי ההצבעה של ארה"ב, כזו שתגביל את יכולתם של בתי מחוקקים מקומיים לפגוע – לתפיסתם – בזכויות ההצבעה של אוכלוסיות הנוטות להזדהות עם הדמוקרטים.
המושל הרפובליקני של טקסס, גרג אבוט, הזהיר שלשום כי מיד עם שובם לטקסס המחוקקים הנמלטים ייעצרו וייסגרו בתוך בית המחוקקים הטקסני "עד שהעבודה תיעשה". בצל המשבר אישרו הרפובליקנים בבית המחוקקים המקומי קריאה המורה לכוחות הביטחון למצוא את החברים הדמוקרטים ה"נעדרים" ולעצור אותם, אולם לשם כך יהיה על הכוחות להמתין שהמחוקקים ישובו לגבולות המדינה, משום שאין להם סמכות שיפוטית מחוצה לה.
דמוקרטים נערכים להיעצר: "נהיה מוכנים"
טקסס היא רק אחת מכמה מדינות בהנהגת הרפובליקנים שמקדמות בימים אלה הקשחה של חוקי ההצבעה. הרפובליקנים המקדמים את החוקים האלה טוענים כי מטרתם היא להבטיח את הגינות הבחירות ולהפחית את האפשרות לזיופים ולתרמיות. את קידום המהלך הם מצדיקים בין השאר באמצעות טענותיו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ שלפיהן הבחירות בנובמבר נגנבו ממנו במבצע הונאה גדול. יצוין כי כל טענותיו של טראמפ קרסו בזו אחר זו בבתי המשפט, בכלל זה בדיונים שערכו שופטים שמרנים ביותר, המזוהים במובהק עם המחנה הרפובליקני.
הדמוקרטים מצדם טוענים כי בפועל מנוסחים החוקים כך שיגבילו בעיקר את יכולתן של אוכלוסיות חלשות המזוהות עם מפלגתם – בראש ובראשונה בני מיעוטים ואנשים עם מוגבלויות – לממש את זכותן להצביע. האשמות דמוקרטיות ב"דיכוי הצבעה" מצד הרפובליקנים אינן תופעה חדשה בארה"ב, אבל בשנה האחרונה הן עולות ביתר שאת לסדר היום. גם בבחירות אשתקד האשימה המפלגה הדמוקרטית את המחוקקים הרפובליקנים במדינות שונות בארה"ב כי הם מנסים להניא בוחרים מהגעה לקלפי באמצעות חוקי בחירות אכזריים, בין השאר כאלה המצמצמים באופן דרמטי את מספר הקלפיות ואת שעות הפעילות שלהן, כך שלאנשים קשי יום ונטולי רכב תהיה מלאכת ההצבעה סבוכה יותר.
לקריאה נוספת: מה נחשב ל"דיכוי הצבעה"? על החוקים השנויים במחלוקת
ביום ראשון השבוע אישרו ועדות בסנאט ובבית הנבחרים של טקסס חוקי הצבעה חדשים, שבין השאר יאסרו הצבעה בתחנות "הצבע וסע" והפעלה של תחנות קלפי הפתוחות 24 שעות ביממה. החוקים החדשים גם מגדילים את רשימת הדרישות שבהן צריכים לעמוד התושבים הטקסנים אם ברצונם להצביע מרחוק – כלומר שלא בקלפי – ומגדילים את סמכויותיהם של משקיפים מטעם המפלגות המוצבים בקלפיות כדי לפקח על ההליך. את הצעדים האלה, כאמור, חותרים הדמוקרטים לסכל.
"המטרה שלנו היא להישאר מחוץ לגבולות טקסס וכך להכשיל את הצעת החוק הזו", הצהיר השבוע יו"ר הסיעה הדמוקרטית בבית הנבחרים הטקסני כריס טרנר. בהיעדר הדמוקרטים יכול המושל הרפובליקני אבוט לכנס את בית המחוקקים המקומי לכינוסים שלא מן המניין הנמשכים כל אחד עד 30 יום, והכינוס הנוכחי יסתיים ב-7 באוגוסט, אבל אין הגבלה על מספר הכינוסים שאבוט יכול להכריז עליהם, והוא כבר הצהיר כי ימשיך לזמן אותם עד שהחוקים יאושרו.
חבר בית המחוקקים הטקסני אלכס דומינגז, אחד מ"הדמוקרטים הבורחים", הצהיר כי הוא מוכן להישאר מחוץ לטקסס עוד זמן רב, והדגיש גם כי הוא אינו חושש מהאיומים שייעצר. "אם זה מה שהם בוחרים לעשות – נהיה ערוכים ומוכנים", אמר.
הרפובליקנים: "טסתם להיפגש עם האליטה"
טרנר מצדו הודה כי ההתבצרות בוושינגטון לא תוכל להימשך לנצח וכי במהלך שלהם מנסים הדמוקרטים להרוויח זמן. הוא ציין כי את זמנם בוושינגטון ינצלו המחוקקים כדי להפציר בעמיתיהם חברי הקונגרס האמריקני לקדם רפורמה פדרלית בחוקי הבחירות של ארה"ב, אבל נראה כי סיכוייהם להניע רפורמה כזו אפסיים. בנאום שנשא שלשום בלילה נשמע הנשיא ג'ו ביידן כמי שמודה בשתיקה שאין תקווה לקידום רפורמה כזו בקונגרס, והסתפק באמירה שישיק קמפיין ארצי שבמסגרתו יצוידו בעלי זכות הבחירה במידע על שינויים בחוקי הבחירות ועל הגבלות לקראת בחירות האמצע בשנה הבאה, כדי שיוכלו להיערך אליהם ולוודא שיוכלו לנצל את זכותם.
בכירים במפלגה הדמוקרטית, בהם יו"ר הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר וסגנית הנשיא קמלה האריס, שיבחו את המחוקקים הטקסנים על מעשיהם. "אני חושבת שהם הפגינו אומץ רב ומחויבות גדולה", אמרה האריס, שנפגשה השבוע עם המחוקקים. במפלגה הרפובליקנית, כצפוי, תקפו את "העריקים" בחריפות. יו"ר המיעוט הרפובליקני בסנאט האמריקני, מיץ' מקונל, טען בהצהרה בסנאט כי המחוקקים הדמוקרטים מטקסס באו לוושינגטון "כדי לצלם תמונות סלפי, ליהנות מאור הזרקורים ולהתחנן לסנאטורים הדמוקרטים שישתלטו על מערך הבחירות של טקסס".
בטקסס עצמה, המחוקקים הרפובליקנים מבטיחים כי ימשיכו להגיע לעבודה גם בהיעדר הדמוקרטים, וטוענים בפני הציבור כי בבריחתם מונעים הדמוקרטים אישור חוקים הזוכים לתמיכה מוחצת של הטקסנים, כמו הפחתת מס הרכוש והגדלת משכורות המורים. "בשעה שאותם דמוקרטים שאוספים את כספי המיסים של תושבי טקסס נוסעים במטוסיהם הפרטיים להיפגש עם האליטה בוושינגטון, אלה שנשארים כאן בבית המחוקקים ממתינים לשובם כדי להתחיל לקדם העברת כסף למורים בגמלאות, הרחבה של ההגנה על ילדים במשפחות אומנה והקלות מס", אמר יו"ר בית הנבחרים המקומי, הרפובליקני דייד פלאן.
המחוקקים הדמוקרטים שנמלטו לוושינגטון משתכנים שם במלון, ואתמול הפגינו מולו כמה עשרות בני אדם. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב בין השאר "עשו את עבודתכם!" ו"מי שילם לכם על המטוסים הפרטיים?". הדמוקרטים מתעקשים שלצורך השימוש במטוסים האלה לא נעשה שום שימוש בכספי מיסים, וכי הנסיעה כולה מומנה מכספם שלהם או מתרומות.