עיתונאית אמריקנית-איראנית הידועה כפעילה למען זכויות הנשים באיראן הודתה היום (ב') כי הזדעזעה לשמוע שגבר חמוש ברובה קלצ'ניקוב נעצר בשבוע שעבר סמוך לביתה בברוקלין, ניו יורק – שנה אחרי שנחשפה מזימה של משטר האייתוללות לחטוף אותה. העיתונאית, מסיח עלינג'אד, הובילה קמפיין שעודד את נשות איראן להסיר את כיסוי הראש שחוקי הרפובליקה האיסלאמית דורשים מהן לעטות בצאתן מהבית, והיא צברה מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות.
מעצרו של החמוש, חאלד מהדייב, נחשף בתלונה שהגישה הבולשת הפדרלית (FBI) לבית משפט פדרלי במנהטן ביום שישי. לדברי ה-FBI, מהדייב שהה בשבוע שעבר במשך יומיים ליד ביתה, ובשלב מסוים ניסה לפתוח את דלת הבית. המשטרה עצרה אותו אחרי שהתנגש בתמרור עצור, ובמושב האחורי של מכוניתו היא מצאה רובה שהמספר הסידורי שהיה רשום עליו נמחק.
תחילה טען מהדייב כי אין לו מושג מהיכן הגיע הרובה למכוניתו וכי הגיע לברוקלין רק כדי לחפש לעצמו דירה חדשה, אך בהמשך הודה כי הקלצ'ניקוב שייך לו וכי הגיע לברוקלין "לחפש מישהו". אחר כך ביקש עורך דין וסירב להשיב על שאלות נוספות. עלינג'אד עצמה לא הוזכרה בתלונה, אבל בשיחה עם כלי התקשורת בארה"ב היא אישרה כי מדובר בבית שלה. לדבריה כעת היא נמצאת במקום בטוח.
מעצרו של החשוד מהדייב בא בדיוק שנה אחרי שבארה"ב הוגש כתב אישום נגד ארבעה אזרחים איראנים – לפי הטענה סוכני מודיעין של איראן – בגין מזימה לחטוף את עלינג'אד ולהבריח אותה לשטח איראן כדי לבוא איתה חשבון על פעילותה נגד משטר האייתוללות. עלינג'אד, אשת אופוזיציה גולה, עבדה במשך שנים כעיתונאית באיראן, והיא ברחה מהמדינה אחרי הבחירות לנשיאות בשנת 2009, שניצחונו המפוקפק של מחמוד אחמדינג'אד בהן עורר גל מחאה אדיר – שנענה בדיכוי אכזרי מצד משמרות המהפכה.
בשנים האחרונות הפכה עלינג'אד לדמות בולטת בערוצי הלוויין דוברי הפרסית שמשדרים מחו"ל ומותחים ביקורת חריפה על משטר האייתוללות. מהגלות היא הובילה בין השאר את קמפיין "יום רביעי הלבן", שבמסגרתו נשים צילמו עצמן מסירות את כיסוי הראש שלהן, החיג'אב, בפומבי בתוך איראן. הסרה שכזו היא מעשה שברפובליקה האיסלאמית יכול להביא למעצר ולהטלת קנסות.
עלינג'אד למשטר: "לכו לעזאזל, לא פוחדת מכם"
לפי משרד המשפטים האמריקני, איראן עשתה בשנים האחרונות כמה מאמצים לבוא חשבון עם עלינג'אד, וארבעת אנשי המודיעין האיראני שנעצרו אשתקד ניסו תחילה ב-2018 לאלץ קרובי משפחה שלה לפתות אותה להגיע למדינה שלישית כדי שתיעצר שם ותובא לאיראן. הם הציעו לבני משפחתה כסף בתמורה למעשה, אך אלה סירבו לשתף פעולה. אחר כך שלחו הסוכנים חוקרים פרטיים לעקוב אחרי עלינג'אד ואחרי בני משפחתה בברוקלין, ואלה צילמו תמונות סטילס וסרטונים שלה ושל בני ביתה. בפני החוקרים הפרטיים טענו הסוכנים האיראנים כי המעקב מתבצע לבקשת משפחתה של עלינג'אד, וכי היא נעלמה מדובאי ומוגדרת נעדרת אחרי שברחה מהמדינה כדי לחמוק מתשלום חוב.
הסוכנים האיראנים חיפשו דרכים שונות להביא את עלינג'אד מארה"ב לאיראן, ובשעה שאחד מהם בחן נתיבי תחבורה המובילים מביתה לאזור בברוקלין השוכן על קו המים, אחר חיפש מידע על שירות המציע סירות מנוע בסגנון צבאי ובהפעלה עצמית, המיועדות לחילוץ ימי ממנהטן. מהחקירה עולה כי הם שאפו להבריח אותה כך דרך הים לוונצואלה, המקיימת קשרים הדוקים עם טהרן.
עלינג'אד, שקיבלה באוקטובר 2019 אזרחות אמריקנית, סיפרה אשתקד כי כבר בשנת 2020 עדכנו אותה הרשויות בארה"ב שמתנהל מעקב אחריה ושגורמים כלשהם מצלמים את ביתה. היא סיפרה כי מאז היא זוכה להגנה מכוחות הביטחון האמריקניים, ומעת לעת אף נאלצת להשתכן במקומות מסתור. עוד סיפרה כי בשלב מסוים ביקשו ממנה אנשי ה-FBI לצלם סרטון לייב שלה כדי לראות אם המודיעין האיראני מסוגל להתחקות אחר עקבותיה. עלינג'אד עצמה העידה כי הסוכנים האיראנים ניסו כמה פעמים לפתות אותה להגיע לטורקיה באמצעות איומים או הבטחות שתפגוש שם את משפחתה.
בשנים האחרונות כבר הצליחו סוכני מודיעין איראנים לפתות כמה פעילי אופוזיציה ממדינות בחו"ל ליעדים בעולם ומהם לחטוף אותם בחזרה לאיראן כדי להעמידם לדין ולהוציאם להורג. המקרה המפורסם מכולם הוא זה של רוחאללה זאם, עיתונאי איראני גולה שחי בצרפת ובשנת 2019 פותה על-ידי המודיעין האיראני למדינה שלישית ומשם נחטף והובא לטהרן. הוא הוצא להורג באשמת המרדה, משום שניהל ערוץ טלגרם שבו תואמו פעולות מחאה של אזרחים איראנים נגד המשטר.
אתמול, בריאיון ל-CNN, ביקשה עלינג'אד הזדמנות לנצל את השידור כדי לפנות ישירות למשטר האיראני: "לכו לעזאזל", אמרה בפנייה הישירה. "אני לא פוחדת מכם. אני חיה רק פעם אחת. לכם אכפת רק מהכוח. לי אכפת מהכבוד והחופש שלי, כמו מילוני בני אדם אחרים בתוך איראן. אני לא פוחדת מכם. אתם יכולים להרוג אותי, אבל לא תוכלו להרוג את הרעיון. והרעיון הוא פשוט להילחם למען החופש, הכבוד".