שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בירך בישיבת סיעת הציונות הדתית את דונלד טראמפ על בחירתו מחדש לנשיאות ארה"ב, וקרא להחיל ריבונות ישראלית על כל שטחי יהודה ושומרון: "אחרי שנים שלצערי הממשל הנוכחי בחר להתערב בדמוקרטיה הישראלית ובאופן אישי לא לשתף פעולה עימי כשר האוצר של מדינת ישראל, אני מברך את הממשל הנבחר ומצפה לעבודה משותפת ולשיתוף פעולה חזק לטובת חיזוק היחסים הכלכליים והמסחריים בין המדינות.
"סמוטריץ' אמר עוד: "ניצחונו של טראמפ מביא עימו גם הזדמנות חשובה למדינת ישראל. היינו כפסע מהחלת הריבונות על ההתיישבות ביהודה ושומרון, ועכשיו הגיע הזמן לעשות את זה. יש היום קונצנזוס רחב בקואליציה ובאופוזיציה מכל חלקי הבית של התנגדות להקמת מדינה פלסטינית שתסכן את קיומה של מדינת ישראל. 2025 תהיה שנת הריבונות ביהודה ושומרון. נתתי הנחיה למנהלת ההתיישבות במשרד הביטחון ולמנהל האזרחי להתחיל בעבודת מטה מקצועית ומקיפה כדי להכין את התשתית הנדרשת להחלת הריבונות".
דבריו של השר סמוטריץ'
(צילום: ערוץ הכנסת)

דבריו של בני גנץ בישיבת סיעה "המחנה הממלכתי"
(צילום: ערוץ כנסת )

במפלגות האופוזיציה זועמים על השחיקה הגוברת של המילואימניקים עם התארכות המלחמה, במקביל להצעות חוק שעולות הקוראות לפטור אחרים משירות. "סדרי העדיפויות של הממשלה הזו ירדו מהפסים – פוגעים בלוחמים, ודואגים למקורבים" אמר יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ בסיעתו.
"יומיים לפני שפוטר, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט הורה לצה"ל להוציא 7,000 צווי גיוס לצעירים חרדים בגיל גיוס. אני רוצה לשאול מפה את שר הביטחון החדש, ישראל כ"ץ, מה עם הצווים האלה?", שאל ראש האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד בפתח ישיבת סיעת יש עתיד. בהמשך תקף: "אם ישראל כ"ץ לא יוציא את 7,000 הצווים לצעירים חרדים בגיל גיוס - הוא יירד מבימת ההיסטוריה כמי שהייתה לו הזדמנות להיות שר הביטחון, והוא העדיף להיות שר ההשתמטות".
עוד אמר לפיד: "63 לוחמים נהרגו רק בחודש אוקטובר בלבנון ובעזה. מאות נפצעו, צה"ל מנהל מלחמת קודש צודקת, אבל הוא מדמם. הוא זקוק לעוד חיילים. אם לא נפסיק את ההשתמטות, אנחנו מסכנים את הביטחון ואת עצם הרעיון של חיים משותפים".
הוא הוסיף: "ממשלת ישראל לא יכולה לשלוח לאנשים צווי מילואים ל-200 ו-250 יום, לדרוש מהם לסכן את חייהם, ואז לעשות הכל כדי לסייע לצעירים בריאים להשתמט משירות. זה לא הוגן, זה לא מוסרי, זה לא ציוני וזה לא פטריוטי. מרגע שישראל כ"ץ מונה לשר הביטחון, התפקיד שלו הוא לייצג את הלוחמים. הם צריכים לדעת שאין לו שום אינטרס אחר, שום חישוב אחר, חוץ מאשר לנצח במלחמה ולשמור על חיילי צה"ל".
דבריו של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד בישיבת סיעה "יש עתיד"
(צילום: ערוץ כנסת )

גנץ אמר בישיבת סיעתו: "הפער העצום בין הפעילות של כוחותינו בשבע זירות לבין הניסיון של הקואליציה לקרוע אותנו בתוך הבית, זועק לשמיים. אני שואל את חברי הקואליציה - איך אתם חיים עם עצמכם? משפחות המילואים קורסות – ואתם דואגים לג'ובים למי שמסרבים להיכנס תחת האלונקה?".
הוא הוסיף: "העם מבקש להתאחד – ואתם חוזרים להפיכה המשטרית. רבבות מפונים מבתיהם – ואתם בונים עוד משרדי ממשלה ומנפחים תקציבים פוליטיים? שכחתם את השישה באוקטובר? שכחתם בשם מי ומה אנחנו נמצאים פה? שכחתם מה זו יהדות שבה 'צדק צדק תרדוף' – הוא רדיפת הצדק, ולא רדיפת שומרי הסף".
"הצבא צריך להיות זהיר יותר באופן שבו הוא משתמש באנשי המילואים", אמר מוקדם יותר גנץ, כשהתייחס בוועדה בכנסת לפרסום ב-ynet על שחיקת אנשי המילואים. "אפשר להסתכל ביתר תשומת לב מקצועית וארגונית למי קוראים, לכמה קוראים, לאן שולחים אותם ולמה עושים איתם, ולהקפיד הקפדה יתרה שאנשים לא נקראים ביתר קלות למילואים. אני סומך על המפקדים שיעשו את זה", הוסיף גנץ במסגרת דיון החירום שעסק בלוחמי המילואים ומשפחותיהם שיזם ח"כ מיכאל ביטון ממפלגתו.

התהייה של יאיר גולן

יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן אמר בישיבת סיעתו: "ממשלת ישראל מנסה להגיע להסדרה בצפון. ברור וידוע לכולנו שהסדרה כזאת תבוצע עוד בטרם חיזבאללה יפורק מכל יכולותיו הצבאיות. ובכל זאת ממשלת ישראל הולכת בכיוון הנכון הזה. עכשיו אני רוצה שתחשבו מהו טיעון הממשלה לא לבצע עסקת חטופים. החבורה הפושעת שמנהלת היום את מדינת ישראל טוענת שאם נבצע הסדרה בדרום זה יסכן את עתיד ישראל. יהיה עוד שבעה באוקטובר. נספוג שוב כמות דומה של הרוגים וחטופים.
ואני רוצה ברשותכם לתהות בקול רם, מדוע בצפון ניתן להגיע להסדרה כשחיזבאללה נשאר על רגליו ואילו בדרום הגעה להסכם פירושו סיכון קיומי על מדינת ישראל? הרי חיזבאללה, בטח היום, אויב חזק מחמאס. מכאן אין אלא לראות את המציאות בצורה הכואבת כפי שהיא: ממשלת ישראל מאריכה את המלחמה שלא לצורך, מסרבת להחזיר את החטופים שהיא עצמה הפקירה, משיקולים שאינם ביטחוניים. ממשלת ישראל משלמת במחיר דמינו את הישרדותה האישית".
1 צפייה בגלריה
yk14146106
yk14146106
לוחמי מילואים בדרום לבנון
(דובר צהל)
על רקע קידום חוקי ההשתמטות (חוק הפטור מגיוס וחוק סבסוד המעונות, שירד מהפרק לפי שעה) על-ידי הממשלה, מזהים בצה"ל בתקופה האחרונה ירידה חריגה בהיקף המתייצבים לשירות מילואים, גם בקרב לוחמי היחידות הקרביות שנלחמות עזה ובלבנון.
בחודשים הראשונים של המלחמה, אחרי 7 באוקטובר אשתקד, עמד שיעור המתייצבים על יותר מ-100%. השורות בכל יחידות המילואים היו מלאות, ואנשי מילואים נוספים ביקשו ולחצו להצטרף. אלא שבשבועות האחרונים ירדו נתוני ההתייצבות לסדרי גודל ממוצעים של 75%–85%.
הסיבה העיקרית לכך נעוצה, לפי הערכות הצבא, בשחיקה הגוברת ובשימוש המתרחב באנשי המילואים שצפוי להימשך גם עמוק לתוך שנת 2025. גורם ביטחוני בכיר אישר שעל-פי המסתמן, לוחמי המילואים יצטרכו לשרת לפחות 100 ימים בשנה הבאה, כפי שפורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" לפי כשבוע. המשמעות היא זימון לכחודש וחצי–חודשיים של מילואים אחת לארבעה חודשים בממוצע, וזה עוד בתרחיש אופטימי של ייצוב המצב הביטחוני וחתירה להסדרה בצפון, שתעצור שם את אש חיזבאללה.
בנוסף, גורמי ביטחון מתריעים שעדיין לא נסגר תקציב חדש לסיוע כלכלי למילואימניקים, בהיקף שקיבלו בשנה החולפת, שיעור של כתשעה מיליארד שקלים. המשמעות: אין ביטחון שהמענקים הנדיבים שהעניקה הממשלה למשרתי המילואים - בהיקף שווי של עשרות אלפי שקלים בממוצע למשרת - יינתנו גם בשנה הבאה.