בארה"ב ממשיכים גם היום (שני) להביע זעזוע, זעם וייאוש מהטבח שבו נרצחו ביריות עשרה בני אדם בסופרמרקט בעיר באפלו שבמדינת ניו יורק ביום שבת האחרון, כשכמעט כל הקורבנות היו שחורים. את הטבח ביצע צעיר בן 18, שפעל ממניעים גזעניים ופרסם לפני כן מניפסט שנאה ארוך ובו הביע את שנאתו לשחורים ומיעוטים אחרים, גם יהודים.
הרוצח, פייטון ג'נדרון, פתח באש בסופרמרקט בשם "טופס פרנדלי מארקט", בשכונה שרוב תושביה אפרו-אמריקנים. הוא נכנס לשם שלשום בסביבות השעה 14:30 (שעון מקומי), כשהוא חמוש ברובה מסוג AR-15 ולבוש באפוד מגן ובגדי צבא. הוא פגע בסך הכול ב-13 בני אדם, 11 מהם היו שחורים. לפי החשד תכנן את מסע הירי במשך חודשים ובקפדנות רבה, ונסע לזירה יום לפני כן מעיירת מגוריו קונקלין – שנמצאת במרחק של יותר מ-320 ק"מ מבאפלו – על מנת "לאסוף מודיעין" על המתרחש שם.
את תחילתו של מסע הירי, שנפתח כבר בחניון של הסופרמרקט וששם נרצחו שלושה מהקורבנות, העביר פייטון בשידור חי ברשת הסטרימינג Twitch.tv, שהודיעה כי הפסיקה את השידור כשתי דקות לאחר תחילת המתקפה. בשידור החי ניתן היה לראות כי על הרובה שלו צוירו מסרים גזעניים שונים. בסרטון נראה בבירור כי התכוון לפגוע רק בשחורים: באחד מרגעי הזוועה הוא נראה מכוון את נשקו לעבר אדם לבן שמתחבא מאחורי הדוכן בדלפק – ואז אומר "סליחה!" ולא יורה לעברו.
מפקד משטרת באפלו, ג'וזף גרמליה, אמר אמש בתדרוך לכתבים כי כאשר השוטרים הגיעו לזירה ג'נדרון התעמת עמם במסדרון בחנות, ואף הצמיד אקדח לצווארו – אך שוכנע להשליך את הנשק ולהיכנע. גרמליה הוסיף כי הוא ניהל קרב יריות עם שוטר לשעבר שעבד כמאבטח בחנות, ונרצח גם הוא. "האדם הזה הגיע הנה מתוך מטרה מפורשת של להרוג כמה שיותר שחורים", אמר ראש העיר באפלו ביירון בראון, שהוסיף כי מדובר ב"סיוט הגרוע" ביותר של כל עיר. בחקירה מעורב גם ה-FBI, ואנשי הבולשת הפדרלית הצהירו כבר בליל הפיגוע שהוא נחקר כפשע שנאה.
לפי הדיווחים בתקשורת האמריקנית ג'נדרון – שהכחיש אמש את ההאשמות נגדו בשימוע ראשוני בבית משפט, שם יוחסה לו עבירת רצח מדרגה ראשונה – פרסם באינטרנט מניפסט שנאה בן 180 עמודים, שבו פירט את משנתו הגזענית ותיאר את עצמו כמי שדוגל ב"עליונות לבנה" וכן באנטישמיות. הוא טען שעבר "הקצנה" כאשר "השתעמם" בשלביה הראשונים של מגפת הקורונה, והביע תמיכה ב"תיאוריית ההחלפה" שבה דוגלים אנשי ימין-קיצוני באירופה ובארה"ב, ולפיה הלבנים "מוחלפים" בידי מהגרים ומיעוטים. במינפסט כתב ג'נדרון כי ארה"ב צריכה להיות שייכת רק ללבנים, וכינה את כל השאר כ"מחליפים", אותם יש לחסל בכוח ובטרור. הוא הכריז כי כוונתו היא להפחיד את כל הלא-לבנים והלא-נוצרים על מנת שיעזבו את המדינה.
במניפסט שלו תיאר ג'נדרון לפרטי פרטים את הטבח שביצע בסופו של דבר בסופרמרקט, ולדבריו החל לתכנן אותו כבר בינואר האחרון. הוא הסביר כי בחר בסופרמרקט הספציפי הזה, בעיר המרוחקת ממקום מגוריו, כיוון ששם שיעור התושבים האפרו-אמרקנים גבוה ביחס למקומות אחרים. הוא הזכיר מעשי טבח קודמים שבוצעו ממניעים גזעניים, ושיבח בין היתר את ברנטון טרנט, שב-2019 רצח 51 מוסלמים בטבח המסגדים בכרייסטצ'רץ' שבניו זילנד. גם טרנט העביר את מסע הירי שלו בשידור חי. חלק נרחב מהמסמך שפרסם ג'נדרון מוקדש לחיבתו הגדולה לכלי נשק, והוא מתאר בו את היתרונות והחסרונות של כל רובה ורובה.
איים בעבר בטבח, ורכש רובה בלי בעיה: "לא היה דגל אדום"
במסגרת החקירה שנפתחה עולה כעת השאלה האם ניתן היה למנוע את הטבח מראש: ביוני אשתקד נעצר ג'נדרון, אז בן 17, אחרי שאיים לבצע טבח בתיכון שלו, בניו ג'רזי, לקראת טקס סיום הלימודים שם. גורם במערכת אכיפת החוק המקומית סיפר ל"ניו יורק טיימס" כי ג'נדרון אמר אז שהוא רוצה לבצע רצח והתאבדות, אך טען בהמשך כי התבדח. הוא נעצר ונשלח לבדיקה פסיכיאטרית בבית חולים, והשתחרר משם לאחר יום וחצי. בני כיתתו של ג'נדרון העידו כי עוד לפני אותה תקרית התנהג באופן משונה למדי, וכי ב-2020, אחרי שהוסרו ההגבלות שהוטלו עם פרוץ מגפת הקורונה, הוא הגיע לכיתה מכוסה מכף רגל ועד ראש בחליפת מגן.
למרות האיום שהשמיע אשתקד והבדיקה הפסיכיאטרית שעבר, לג'נדרון לא היה כל קושי לרכוש את רובה הסער שלו, מסוג Bushmaster XM-15. בעל חנות כלי הנשק שממנה רכש ג'נדרון את הרובה סיפר כי אף שאינו זוכר אותו, מבדיקת מסמכי החנות עולה כי הוא ערך לו בדיקת רקע – וזו לא העלתה אף חשד כלשהו. "הוא לא בלט בצורה כלשהי. בגלל שאם כן, לעולם לא הייתי מוכר לו את הרובה", טען האיש, רוברט דונלד.
לפי שעה לא ברור מדוע לא התנוסס "דגל אדום" בבדיקת הרקע שנערכה לג'נדרון: בניו יורק חוקק ב-2019 חוק המאפשר לכל מי שחושש כי אדם כלשהו מהווה סכנה לעצמו או לסביבה לפנות לבית משפט ולבקש לאסור עליו להחזיק בכלי נשק או לרכוש כלי נשק. ב"טיימס" מדגישים כי החוק הזה לא מופעל ברוב המקרים. בסוכנות הידיעות AP מוסיפים כי לפי "חוק הדגל האדום", כפי שהוא מכונה בניו יורק, אחת ההצדקות להוצאת צו שכזה על ידי בית משפט הינה אשפוז בכפייה – אך לא בדיקה פסיכיאטרית בלבד, כפי שעבר ג'נדרון. כך או כך, לפי AP לא ברור אם הרשויות ניסו במקרה שלו להפעיל את החוק.
הטבח בבאפלו הוא רק אחד משורה ארוכה של אירועי ירי המוני בארה"ב, ורק בלילה האחרון אירע אחד נוסף בקליפורניה: אדם אחד נרצח ועוד ארבעה נפצעו באורח אנוש בכנסייה בעיירה לגונה וודס שבדרום קליפורניה, כאשר לפי הדיווחים המתפללים השתלטו על היורה בעצמם, וקשרו אותו באמצעות כבל חשמלי. סביב סגיית כלי הנשק, נזכיר, מתחולל מאבק פוליטי כבר עשרות שנים בין הדמוקרטים – שמנסים לקדם הגבלות נוקשות יותר על כללי החזקת הנשק המקלים בארה"ב – לבין הרפובליקנים שדוגלים בזכות לשאת נשק, שמעוגנת בחוקה האמריקנית. עד כה, כל מאמציהם של הדמוקרטים להטיל הגבלות נוקשות יותר על הזכות הזו עלו החרס.
"נראה שיש כאלו שעבורם החזקת כלי נשק חשובה יותר מקדושת חיי אדם", אמר ראש העיר באפלו בראון לרשת NBC. "אני חושב שאנשים בכל רחבי המדינה הזו צריכים להתקומם. הם צריכים לומר בקול רם וברור שחייבת להיות בקרת נשק במדינה הזו. זוהי תופעה אמריקנית ייחודית. אירועי הירי ההמוני הללו לא קורים במדינות אחרות בעולם", הוסיף.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס גם הוא לטבח בנאום שנשא אתמול בוושינגטון, ואמר כי "כולנו חייבים לעבוד יחד על מנת לטפל בשנאה שנותרה כמו כתם על נשמתה של אמריקה". הבית הלבן מסר הלילה כי הוא יגיע מחר לבקר בזירת הטבח. "הנשיא ורעייתו ייסעו לבאפלו כדי לחלוק את הכאב עם הקהילה שאיבדה עשרה בני אדם בירי המוני ונורא", נמסר.
המאבטח שהציל חיים, הסבא שרק רצה להפתיע את נכדו
מחוץ לזירת הטבח בבאפלו התאספו במהלך היממה האחרונה אזרחים אבלים והניחו פרחים לזכר הקורבנות. רבים מהתושבים מביעים חשש כבד כעת, וגם ייאוש. "זה פשוט יותר מדי. כבר אי אפשר ללכת לחנות בשקט, זה מטורף", אמרה ייבון וודוורד. תושבת אחרת, דניס וולדן, הביעה גם היא חשש שאם תצא למרכול שסמוך לביתה היא "לא תחזור יותר לילדים".
במקביל לעיסוק ברוצח עצמו, כלי התקשורת בארה"ב מפרסמים כעת את סיפוריהם השונים של קורבנות הטבח. אחד מהם הוא אותו מאבטח שהתעמת עם ג'נדרון, ארון סולטר בן ה-55, שהיה כאמור שוטר לשעבר. לפי הדיווחים הוא ירה כמה פעמים לעבר ג'נדרון, ואחד מהקליעים אף פגע באפוד המגן שלבש, אך לא חדר אותו. "הוא גיבור אמיתי", אמר מפקד משטרת באפלו גרמליה. "היו יכולים להיות עוד קורבנות לולא הפעולות שלו". מכריו של סולטר סיפרו כי כמאבטח הכיר בעל פה את שמותיהם של כל הלקוחות בסופרמרקט.
מלבד אדם אחד, כל הקורבנות היו אנשים מבוגרים, מעל גיל 50. אחד מהם הוא אנדרה מקניל בן ה-53, תושב אובורן בניו יורק, שהגיע לבאפלו לבקר בני משפחה. מכריו סיפרו שהגיע לסופרמרקט על מנת לאסוף עוגת יום הולדת שעמה התכוון להפתיע את נכדו. "הוא מעולם לא הגיע עם העוגה", אמרה בכאב בת דודתו, קלריסה אלסטון-מקוטצ'ן. לדבריה, הפתעה מסוג שכזה הייתה טיפוסית עבורו: "הוא תמיד היה הבחור האכפתי והאוהב. הוא אהב את המשפחה. הוא תמיד היה שם בשביל המשפחה שלו".
קורבן נוסף הינו הייוורד פיטרסון, שעבד בכנסייה סמוכה. הוא הגיע לסופרמרקט אחרי שסייע לפעילות חלוקת מזון שמארגנת הכנסייה. בסופרמרקט נהג להציע לעוברים ושבים להסיע אותם ברכבו, כדי לסייע בהעברת המצרכים לביתם. "ממה שאני מבינה, הוא סייע לאדם כלשהו עם המצרכים שלו כאשר נורה ונהרג", סיפר הכומר בכנסייה שבה עבד פיטרסון, ראסל בל.
גם רות' וויטפילד בת ה-86 נרצחה בטבח, ובנה סיפר לתקשורת המקומית כי הגיעה לסופרמרקט אחרי שביקרה את בעלה בבית האבות שבו הוא מתגורר, כפי שנהגה לעשות מדי יום. הבן, גרנל וויטפילד, שבעבר שימש כמפקד תחנת הכיבוי המקומית, הוסיף כי אמו הייתה "ברכה עבור כולנו": "היא העניקה לי השראה להיות איש של אלוהים, לעשות את כל מה שאני עושה בצורה הטובה ביותר. לא הייתי יכול לעשות זאת בלעדיה".