הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, הדוּמה, אישר היום (ה') בקריאה שלישית ואחרונה חוק המרחיב את האיסור שקיים ברוסיה מאז 2013 על "תעמולה להט"בית" בקרב ילדים ובני נוער, כך שמעתה תיאסר "תעמולה" כזו בקרב אנשים מכל הגילים. פירוש הדבר הוא בין השאר הגבלות קשות, עד כדי איסור מוחלט, על הפצת מידע חיוני בענייני להט"ב לרוסים המגלים את נטייתם המינית וזקוקים למידע שכזה.
על פי החוק החדש, כל אירוע או מעשה שייחשב לכזה המקדם הומוסקסואליות – בכלל זה ברשת, בסרטי קולנוע, בספרים או בפרסומות – יוכל לגרור קנס כבד, של עד 400 אלף רובל (6,600 דולר) לאדם פרטי ועד 5 מיליון רובל (82,100 דולר) למוסדות וארגונים. אזרחים זרים שיורשעו במעשים אלה יוכלו להישלח ל-15 ימים בבית מעצר – ולאחר מכן להיות מגורשים מרוסיה.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עורר זעם עולמי כבר ב-2013 כשהפרלמנט הרוסי אישר בעידודו חוק האוסר "תעמולה הומוסקסואלית" בקרב ילדים ובני נוער. פוטין טען אז כי רוסיה אינה הומופובית וכי מטרתו היחידה של החוק היא למנוע מפעילים להט"בים להשפיע על זהותם המינית של מי שטרם מלאו להם 18, אבל הנוסח המעורפל של החוק ההוא הותיר בפועל לרשויות מרחב תמרון גדול המאפשר להן להעניש אזרחים בגין כל גילוי פומבי של חיים להט"ביים, בכלל זה מצעדי גאווה או נשיקה חד-מינית ברחוב.
אחרי אישור החוק ב-2013 הגיעו מרוסיה דיווחים על התגברות של התקיפות נגד להט"בים, בעיקר מצד גורמי ימין קיצוני שהרגישו כי החקיקה נתנה להם רוח גבית. פרשנים העריכו כי את חוק "התעמולה ההומוסקסואלית" קידם אז פוטין בין השאר כדי לזכות בתמיכתם של אנשי דת מהכנסייה האורתודוכסית וכך להגדיל את כוחו הפוליטי.
"הלהט"בים הם כלי במלחמה היברידית"
החוק שאושר היום בדוּמה מרחיב את האיסור מ-2013, ומלמד, כפי שחשדו במערב כל העת, שהחוק מלפני תשע שנים לא נועד רק "להגן על ילדים ובני נוער מהשפעה", כפי שטען פוטין. חברי הפרלמנט שמקדמים את החוק החדש טוענים כי במעשה זה הם מגינים על ערכי המוסר הרוסיים אל מול הערכים המושחתים ה"לא-רוסיים", כלשונם, שמקדם המערב. החוק עדיין צריך לקבל את אישור הבית העליון של הפרלמנט הרוסי ואת חתימתו של הנשיא פוטין, אך הוא צפוי לצלוח את השלבים האלה ללא קושי.
אחד מיוזמי החוק, אלכסנדר חינשטיין, הצהיר בחודש שעבר בפה מלא כשנימק את ההצעה: "הלהט"ביות כיום היא חלק מהמלחמה ההיברידית, ובמלחמה ההיברידית הזו אנחנו חייבים להגן על ערכינו, על החברה שלנו ועל ילדינו. המבצע המיוחד (נגד אוקראינה) מתנהל לא רק בשדה הקרב, אלא גם במוחותיהם של האנשים".
רוסיה היא מקום אפל ללהט"בים כבר שנים, אבל בשנתיים האחרונות ניכרת החמרה נוספת ביחס אליהם שם. בתחילת השנה שעברה הגדיר שלטון פוטין רבים מארגוני הלהט"ב הבולטים ביותר ברוסיה כ"סוכנים זרים", והחלטה זו הפכה אותם נתונים ללחץ משפטי וכלכלי כבד. הלחץ הזה רק גבר אחרי הפלישה לאוקראינה בפברואר השנה, שלאחריה לא נותר בחברה הרוסית שום מקום לנראטיב כלשהו מלבד זה של הקרמלין. בספטמבר חתם פוטין על צו נשיאותי הממליץ לנקוט "אמצעים דחופים להגן על הערכים המסורתיים" מפני מדינות זרות ומפני ארגוני טרור וארגונים קיצוניים "המפיצים אידיאולוגיה הרסנית".
רק בחודש שעבר קנסה רוסיה את אפליקציית שיתוף הסרטונים "טיקטוק" בשלושה מיליון רובל בגין קידום "סרטונים עם נושאים להט"ביים". במקרה אחר הורתה הצנזורה הרוסית לבתי הוצאה לאור לחפש בספריהם "תעמולה להט"בית", ולהסיר מהמדפים כל ספר הכולל תוכן שכזה.
נרד למחתרת, ונהפוך לאגדה!
ארגונים להט"ביים ברוסיה מזהירים כי השלכות החוק עליהם עלולות להיות מרחיקות לכת, וארסני פצוחוב, מנהל ארגון שכזה, הזהיר כי אם החוק יאושר סופית, הוא יגביל דרמטית את היכולת של ארגונו לסייע לזקוקים לכך. "אם לא נוכל לדבר על עצמנו ועל העבודה שלנו, אז לא נוכל לדבר על סוג הסיוע שאנחנו מגישים, והתוצאה תהיה שאנשים לא יוכלו לקבל את המידע שהם זקוקים לו. יכול להיות שנצטרך להפסיק לפעול ברשתות החברתיות ברוסיה, למרות שהן סביבה מתאימה לקהילה שלנו. אנחנו מניחים שהרשתות הללו ישתפו פעולה לחלוטין עם השלטונות הרוסיים ויחסמו את התכנים שלנו".
החוק החדש עלול להרחיב בפועל את האיסור על אירועי להט"ב פומביים כמו מצעדי גאווה כך שיחולו על אירועים הנערכים הרחק מעיני הציבור הרחב, כמו מופעי דראג, המספקים רגעים נדירים של נחת וקבלה לרבים מבני הקהילה הגאה הרוסית ובנותיה. במועדון אחד במוסקבה ערכו השבוע מלכות דראג הופעה שהן יודעות כי עלולה להיות אחרת האחרונות שלהן, לפחות במתכונת הנוכחית.
"לעת עתה אנחנו לא יודעות איזו השפעה תהיה לחוק החדש עלינו", אמרה אחת מהן, סקיני ג'ני בת ה-26, לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "דיברנו עם עורכי דין, ואנחנו מנסות שלא לחשוב על זה". יחליט פוטין מה שיחליט, לה אין ספק שהיא וחברותיה לא עשו שום דבר רע: "למופע שלנו אין שום קשר לתעמולה – אנחנו מקדמות יצירתיות וחוגגות את אומנות הקרוס-דרסינג, שקיימת כבר מאות רבות של שנים, לא רק בחו"ל אלא גם כאן ברוסיה".
דראגיסטית אחרת, מאה האנט, תהתה בקול רם: "זו באמת הבעיה הכי גדולה של רוסיה כרגע? מה שכולנו זקוקים לו עכשיו הוא מנה של חיים, יופי, אושר ואהבה". היא הודתה שהיא וחברותיה מקוות לטוב, אבל נערכות גם לאפשרות שהתרחיש הגרוע ביותר הוא שיתממש, ומחפשות פתרון למקרה שכזה: "פשוט נרד למחתרת, ונהפוך לאגדה עוד יותר גדולה!".