איראן חוששת מחזרתו לשלטון של דונלד טראמפ, שבכהונתו הראשונה כנשיא ארה"ב הוביל מדיניות של "לחץ מקסימלי" נגדה, אבל באופן מפתיע – או שלא – ברפובליקה האיסלאמית נשמעים בימים האחרונים קולות, גם מצד גורמים במחנה הקיצוני, להימנע מעימות מול הנשיא הנבחר ולפעול לקידום מסלול דיפלומטי מולו, כפי שהוא עצמו קורא לעשות.
ב"ניו יורק טיימס" דיווחו אמש (ב') כי בממשלו של הנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן – איש המחנה הרפורמיסטי שנבחר השנה תחת הבטחה לשפר את היחסים עם המערב ולהביא להסרת הסנקציות שמכבידות מאוד על כלכלת איראן – יש רבים שמסכימים עם הגישה הקוראת לפיוס מול טראמפ. עבור רבים במשטר פיוס שכזה יהיה קשה מאוד לעיכול, לא רק בגלל שבקדנציה הראשונה שלו פרש טראמפ מהסכם הגרעין וחידש את הסנקציות – אלא גם בגלל שהורה ב-2020 על חיסול הגנרל האיראני הנערץ קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס.
חמישה גורמים בממשל האיראני אמרו ל"טיימס" כי אלו שתומכים בגישה הדיפלומטית מקווים כי מול טראמפ ניתן יהיה להגיע להסכם יציב שיישאר בתוקף תקופה ממושכת. הם הזכירו את חיבתו של הנשיא הנבחר להגיע לעסקאות בתחומים שבהם נכשלו קודמיו – וגם את הכוח האדיר שיש לו בתוך המפלגה הרפובליקנית, שנתפסת לרוב כלעומתית יותר לאיראן מאשר המפלגה הדמוקרטית. האיראנים אכן קיוו שמול ממשלו היוצא של הנשיא ג'ו ביידן ניתן יהיה להגיע להסכם חדש, וסירבו בקדנציה הראשונה של טראמפ לכל משא ומתן מולו מתוך תקווה שהממשל שיחליפו יהיה נוח יותר – אבל המו"מ שהתנהל מול ביידן לא הניב התקדמות ממשית.
חמשת גורמי הממשל האיראנים תיארו בפני ה"טיימס" את החוויה של טהרן מתקופת ביידן ככזו של "תסכול", ואמרו כי המבוי הסתום בשיחות מול הממשל הדמוקרטי הוביל רבים במשטר למסקנה שרק עסקה מול ממשל רפובליקני תוכל להניב תוצאות ארוכות-טווח. הגורמים הדגישו כי בטהרן נערכו לחזרה אפשרית של טראמפ לבית הלבן הרבה לפני ניצחונו, וציינו כי משרד החוץ האיראני אף הקים "קבוצת עבודה" לא רשמית במרץ האחרון כדי לדון באפשרות הזו.
ללמוד מטעויות העבר
הנשיא פזשכיאן עצמו אותת על אפשרות של שיחות עתידיות מול ארה"ב תחת טראמפ, ואמר בשבוע שעבר כי ארצו לא תהיה "צרת אופקים" בכל הנוגע לפיתוח יחסיה עם מדינות אחרות. הוא לא הזכיר מפורשות את ארה"ב, וברקע לכך ניצבת העובדה שכל ניסיון לקדם מו"מ שכזה יחייב קודם כל אישור מהמנהיג העליון עלי חמינאי, שלו איבה מיוחדת לטראמפ. הוא אסר על כל מגעים מולו בקדנציה הראשונה שלו, ואמר עוד ב-2019 שאינו סבור שטראמפ ראוי ל"חילופי מסרים" כלשהם. היה זה שנה לפני חיסולו של סולימאני, גנרל שנחשב ליד ימינו. מאז חיסול סולימאני ניסתה איראן לנקום בטראמפ, ורק בסוף השבוע נחשפה תוכנית שלה להתנקש בחייו במהלך מערכת הבחירות.
רבים מאנשי המחנה הקיצוני במשטר האייתוללות מתנגדים כמובן למגעים מול טראמפ, בטענה שמדובר ב"בגידה" בזכרו של סולימאני, אולם לפי הדיווח ב"טיימס" גם במחנה הזה ניתן למצוא קולות התומכים בשינוי הטון מול הנשיא הנבחר. רזא סאלחי, אנליסט שמרני מטהרן שלפי העיתון האמריקני מקורב לפלג הקיצוני במשטר, אמר בריאיון ל"טיימס" כי אף שמו"מ מול ממשל טראמפ הנכנס יהיה "מאתגר פוליטית" עבור ממשלתו של פזשכיאן, הוא סבור שטראמפ "יועיל לאיראן ביחס לקודמו". סאלחי הזכיר את הצהרותיו של טראמפ על כוונה לסיים מלחמות בעולם: "הוא בעד עשיית עסקאות, הוא בעד סיום מלחמות ונגד פתיחה של מלחמות חדשות".
במחנה הרפורמיסטי, הכינוי לגורמים המתונים יותר במשטר האייתוללות האיסלאמיסטי, משמיעים כעת בפומבי קריאות למו"מ מול טראמפ. "שארק", העיתון המרכזי שמזוהה עם המחנה הזה באיראן, פרסם למשל מאמר מערכת בשער שלו ובו נכתב כי פזשכיאן חייב "להימנע מטעויות העבר ולנקוט במדיניות פרגמטית ורבת-מימדים". חמיד אבוטאלבי, פוליטיקאי איראני בולט ויועץ לשעבר לממשלה בטהרן, פרסם מכתב פומבי שהופנה לפזשכיאן ובו הציע לו גם כן לנקוט במדיניות פרגמטית – ואף לברך את טראמפ על ניצחונו בבחירות. "אל תאבדו את ההזדמנות ההיסטורית הזו לשינוי ביחסי איראן-ארה"ב", הוא כתב.
ל"ניו יורק טיימס" התראיין גם מוחמד עלי אבטהי, שכיהן בעבר כסגנו של הנשיא הרפורמיסטי מוחמד חאתמי, והוא קרא "להפוך את האיום של טראמפ להזדמנות טובה ולפתוח בדיפלומטיה אקטיבית". לדבריו, "טראמפ אוהב לקחת קרדיט על פתרונות של משברים, ואחד המשברים המרכזיים כעת הוא זה שבין איראן לאמריקה".
אבטהי ציין כי במעגל מקבלי ההחלטות בטהרן מתנהל ויכוח בין שתי אסכולות: הראשונה קוראת לפעול בהתרסה ולחזק את שלוחיה של איראן במזרח התיכון, על מנת "להרתיע" את ישראל וארה"ב, בעוד השנייה קוראת למשא ומתן מול טראמפ. אבטהני טען כי האסכולה השנייה והמתונה מקבלת כעת תמיכה גוברת מצד שמרנים מסוימים, ולדבריו הסיבה לכך היא שהם לא רואים אלטרנטיבה אחרת לפתרון המשבר הכלכלי שעמו מתמודדת הרפובליקה האיסלאמית.
מומחים שונים מעריכים כי במו"מ עתידי, סביר מאוד להניח שטראמפ ידרוש כחלק מעסקה להסרת הסנקציות שאיראן תפסיק לחמש ולממן מיליציות וארגוני טרור שנלחמים בישראל. המנהיג העליון חמינאי אמר בעבר שוב ושוב כי התמיכה של טהרן בשלוחיה במזרח התיכון לא תיפסק – ולפיכך הסיכויים להשיג עסקה כלל לא ברורים. אבל יש באיראן כאלה שבטוחים שלמשטר אין למעשה ברירה, בגלל המצב הכלכלי הרעוע.
רחמאן גאחרמנפור, אנליסט איראני ששוחח עם ה"טיימס", טען כי איראן לא יכולה להרשות לעצמה ארבע שנים נוספות תחת הסנקציות – כשהאינפלציה ממשיכה להאמיר והתסכול הפנימי בקרב האיראנים נותר גבוה (על רקע המחאות שהמשטר דיכא ביד קשה בשנים האחרונות). "אנחנו לא רוצים עוד סנקציות ועוד אי-יציבות. אבל במקביל, הסכם עם טראמפ חייב לתת לנו מרחב תמרון מסוים כדי שנוכל לשמור על כבודנו ברמה הפנימית ולהצדיק אותו. זה יהיה אתגר גדול", הוא אמר.
דילמת הנקמה, והאינטרסים שלא תמיד חופפים
הגורמים האיראנים שהתראיינו ל"טיימס" הדגישו כי מדיניות החוץ של טהרן תושפע רבות מזהות האנשים שטראמפ ימנה לממשלו המתגבש, ומהמדיניות שבה ינקוט. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח לאחרונה כי הנשיא הנבחר צפוי לחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד איראן, ולהטיל עליה סנקציות נוספות, והוא עצמו שלח מסרים סותרים לאורך קמפיין הבחירות – כשמצד אחד אמר שאינו רוצה לפגוע באיראן וקרא כאמור להסכם מולה, אך מנגד גם אמר אחרי מתקפת הטילים הבליסטיים על ישראל ב-1 באוקטובר כי התגובה הישראלית צריכה להיות פגיעה במתקני הגרעין. ישראל, כך אמר אז טראמפ, צריכה "לפגוע קודם במתקני הגרעין, ולדאוג מהשאר אחר כך".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שלשום כי שוחח עם טראמפ שלוש פעמים מאז ניצחונו, וכי השניים רואים "עין בעין" בכל הנוגע לאיומים הנשקפים מאיראן. בטהרן, כך נראה, יש כעת גם דילמה האם לממש את ההבטחה לנקום על המתקפה הישראלית בסוף אוקטובר, שהגיעה כתגובה למטח הטילים הבליסטיים. באיראן הבטיחו נקמה כואבת, אבל מאז עברו כבר יותר משבועיים, וב"טיימס" הדגישו בהקשר זה כי הרחבת העימות מול ישראל עלולה להביא ל"הסלמה" מול ממשל טראמפ הנכנס – ולסכל כל סיכוי ליחסים טובים בעתיד.
חמשת גורמי הממשל האיראני הדגישו בהקשר זה את הצהרותיו של טראמפ על סיום המלחמות בעזה ובלבנון. הם ציינו שהצהרות אלו – יחד עם הבטחתו של טראמפ לסיים את המלחמה באוקראינה ולהחיל מדיניות בדלנית יותר של "אמריקה תחילה" – מוצאות חן בעיני המשטר האיראני.
מוחמד ג'וואד זריף, שר החוץ האיראני לשעבר שזכור לישראלים כמי שהוביל את המגעים להסכם הגרעין בעשור שעבר, וכיום מכהן כסגנו של הנשיא פזשכיאן לעניינים אסטרטגיים, הביע מצדו תקווה שהנשיא הנבחר וסגנו ג'יי די ואנס "יתייצבו נגד מלחמות כפי שהבטיחו, וילמדו מהלקח הברור שניתן על ידי הבוחר האמריקני – לסיום המלחמות ומניעת פתיחתן של חדשות".
איתות אפשרי לאופן שבו עשוי לנהוג הממשל הבא הגיע מריאיון שהעניק מעט לפני הבחירות סגן הנשיא הנבחר ואנס, שאמר כי האינטרס של ארה"ב הוא לא להיכנס למלחמה מול איראן – גם אם הדבר מנוגד לאינטרס הישראלי. "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, אבל האינטרס של אמריקה שונה לפעמים. לפעמים יש לנו אינטרסים חופפים ולפעמים יהיו לנו אינטרסים שונים. האינטרס שלנו, לדעתי, הוא ממש לא לצאת למלחמה עם איראן – זו תהיה הסחת דעת אדירה של משאבים וזה יהיה יקר מאוד למדינה שלנו".
פורסם לראשונה: 22:26, 11.11.24