לפחות 68 אסירים נהרגו בקרבות בין כנופיות סמים בגוואיאקיל, העיר הגדולה באקוודור. עוד 25 נפצעו במהומות, שהיו בכלא שבו נהרגו בספטמבר 119 אסירים. פבלו ארוסמנה, מושל מחוז גויאס שבו נמצא הכלא, דיווח על מהומות "פראיות" ועל קרב יריות שהתנהל בסמוך לשערי בית הסוהר.
המהומות החלו ביום שישי, בסביבות שבע בערב. אסירים מכמה כנופיות שעטו לעבר "גוש 2" בכלא, שבו נמצאים אסירים מכנופיית "טיגרונס". המושל ארוסמנה אמר שחברי "טיגרונס" בכלא נותרו ללא המנהיג שלהם, ששוחרר ממאסר. שאר הכנופיות ניצלו את היחלשות הכנופייה ותקפו את חבריה.
לפי ארוסמנה, אסירים מכנופיות יריבות הסתערו על האגף שבו נמצאים חברי "טיגרונס" עם מאצ'טות ואקדחים ובנוסף פוצצו חומרי נפץ. לפי המושל מטרתם הייתה "לבצע טבח מוחלט". מפכ"לית המשטרה, טניה וארלה, אמרה שהאירועים "הם תוצאה של סכסוך טריטוריאלי בין כנופיות בכלא".
בסרטון שעלה לרשתות החברתיות נראה אסיר שהותקף מ"גוש 2" מתחנן לעזרה, כשברקע נשמעות יריות. "הם מנסים לרצוח את כולנו. בבקשה תשתפו את הסרטון הזה, בבקשה תעזרו לנו!", אמר האסיר. בסרטונים אחרים תועדו אסירים מותקפים בחצר בית הסוהר ונשרפים בעודם בחיים. בתיעוד נוסף נראים שוטרים מטפסים על חומת הכלא, שעליה נמצאת גופתו של אסיר שנהרג בקרבות.
רק אחרי כמה שעות של מהומות וחילופי אש המשטרה התערבה והשיבה את הסדר על כנו. הרשויות באקוודור אמרו שמכיוון שהאלימות הייתה קשה כל כך השוטרים חששו לחייהם.
בשבת בבוקר החלו להתאסף מחוץ לכלא עשרות קרובי משפחה של אסירים, במטרה לקבל עדכון על מצב יקיריהם. כריסטינה בת ה-58, שאחיה הצעיר נמצא בכלא והקשר עמו נותק, אמרה: "אנשים בפנים רוצחים אחד את השני והדבר הכי עצוב זה שאין להם מצפון. הלב שלי אומר לי שאחי בחיים".
יותר מ-300 אסירים נהרגו השנה בבתי הסוהר של אקוודור במלחמות בין כנופיות. המהומות בכלא "גואיאס 1" ב-28 בספטמבר הוגדרו על-ידי הרשויות באקוודור כ"טבח החמור בתולדות המדינה".
גם אחרי שהמשטרה שמה סוף לקרבות בכלא בסוף ספטמבר האלימות בו לא פסקה, ו-15 אסירים נהרגו לפני הקרב שהיה בסוף השבוע. כמו בבתי סוהר רבים במדינה הלטינית, גם כלא "גואיאס 1" סובל מצפיפות רבה. הוא אמור לאכלס עד 5,300 אסירים, אך בפועל שוהים בו 8,500 בני אדם.
אחרי הקרבות בכלא בסוף ספטמבר הכריז נשיא אקוודור, גיירמו לאסו, על מצב חירום של חודשיים במערכת בתי הסוהר. אתמול קרא הנשיא לבית המשפט החוקתי לאפשר לצבא להיכנס לבתי הסוהר ולסייע למשטרה להשתלט על הכאוס.
האלימות באקוודור, שנמצאת במצב כלכלי קשה, משתוללת בחודשים האחרונים. בין ינואר לאוקטובר קרוב ל-1,900 בני אדם נרצחו במדינה – בהשוואה ל-1,400 בשנת 2020 כולה.