במפגן מחאה שמעורר סערה באוסטרליה, פעילים פרו-פלסטינים טיפסו הלילה (בין רביעי לחמישי) על גג הפרלמנט בבירה קנברה ותלו שם שלטים נגד ישראל. המחאה החריגה נתפסת כמחדל אבטחה חמור, והיא מגיעה כשבמקביל המלחמה בעזה גורמת לטלטלה במפלגת הלייבור שבשלטון: סנאטורית מוסלמית שחצתה את הקווים ותמכה בהצעה מצד האופוזיציה להכיר במדינה פלסטינית הודיעה כעת כי תערוק מהלייבור, אחרי שלטענתה בכירי המפלגה "איימו" עליה ודרשו שתתיישר עם העמדה הרשמית של אוסטרליה, שמסרבת להכיר כעת במדינה פלסטינית.
ארבעת הפעילים שטיפסו על הפרלמנט שהו על הגג במשך שעה שלמה, הניפו כאפיות ותלו מעל הכניסה הראשית שלטים שעל אחד מהם נכתבה הסיסמה "מהנהר ועד לים, פלסטין תהיה חופשית" – סיסמה שהפכה לסמל המחאה הלוחמני של פרו-פלסטינים ברחבי העולם, ונתפסת כקריאה להשמדת ישראל. על שלט נוסף נכתב: "שום שלום באדמה גנובה. רצח עם מאז 1788". אחד הפעילים נשא על הגג נאום עם מגפון, והאשים את ישראל בפשעי מלחמה: "לא נשכח, לא נסלח ונמשיך להילחם", הכריז.
הרשויות קראו לציבור להימנע מלצעוד מתחת להפגנה, אף שנערכה כאמור מעל הכניסה הראשית של הפרלמנט. בסביבות 11:30 לפי השעון המקומי נעצרו הפעילים, והמשטרה מסרה כי הם חשודים בהסגת גבול. הם יורחקו מהפרלמנט לתקופה של שנתיים. ראש הממשלה האוסטרלי אנתוני אלבניזי גינה את ההפגנה וקרא למצות את הדין בצורה תקיפה עם אלו שנעצרו. "הפגנה לא-אלימה היא דבר חשוב בחברה שלנו, אבל זו לא הייתה הפגנה לא-אלימה", מסר. יו"ר הבית התחתון של הפרלמנט האוסטרלי, מילטון דיק, הודיע כי הורה לחקור כיצד הצליחו הפעילים לחדור את האבטחה במתחם.
באוסטרליה, כמו מדינות רבות בעולם, התרחשו מאז פרוץ המלחמה בעזה שלל הפגנות נגד ישראל, בין היתר באוניברסיטאות שונות, אבל מחאה כמו זו שהייתה הלילה היא חריגה במיוחד. היא מגיעה כשברקע סוערות ממילא הרוחות בפוליטיקה האוסטרלית בעקבות השעייתה מהלייבור של הסנאטורית המוסלמית פאטימה פיימן, אחרי שתמכה בהצעת מפלגת הירוקים שבאופוזיציה להכיר במדינה פלסטינית. הבוקר הודיעה פיימן כי תפרוש מהלייבור אך תישאר כעצמאית בבית העליון של הפרלמנט – מהלך שצפוי להקשות עוד יותר על ראש הממשלה אלבניזי למשול ולהעביר חוקים, כיוון שממילא אין לו רוב בסנאט.
פיימן היא סנאטורית צעירה, בת 29 בלבד, שנולדה באפגניסטן ועברה לאוסטרליה עם משפחתה בגיל חמש. המשפחה ברחה אז מהטליבאן. ב-2022 נבחרה פיימן לכהונה בת שש שנים בסנאט מטעם מדינת המחוז מערב-אוסטרליה, ובהודעתה היום דחתה קריאות לפרוש גם מהפרלמנט. לטענת מבקריה, היא מעולם לא הייתה נבחרת אם לא הייתה מועמדת מטעם הלייבור, אך פיימן טוענת כי היא ממשיכה להיות מחויבת לפעול לטובת התושבים שבחרו בה.
הסנאטורית המוסלמית הושעתה כאמור מסיעת הלייבור בגלל ההצבעה שלה בחודש שעבר, ואז היא האשימה כי חבריה למפלגה "נידו" אותה. במסיבת עיתונאים שערכה הבוקר אמרה פיימן כי ההחלטה לעזוב את המפלגה הייתה "קורעת" עבורה, אבל היא הדגישה כי אינה מוכנה להתפשר בשום צורה על סוגיית התמיכה בפלסטינים. היא האשימה שפרשה רק אחרי שהרגישה שחבריה למפלגה הראו לה את הדלת החוצה, ולטענתה ראש הממשלה עצמו הציב בפניה אולטימטום של התיישרות על-פי הקו המפלגתי או התפטרות. אלבניזי הכחיש שהציב בפניה אולטימטום שכזה.
פיימן, שמתבטאת רבות בסוגיית המלחמה בעזה ומאשימה את ישראל ברצח עם, אמרה הבוקר כי "האדישות של הממשלה שלנו אל מול אי-הצדק הגדול ביותר בדורנו" גרם לה לתהות באשר לכיוון שבו צועדת הלייבור. ממשלתו של אלבניזי, יצוין, קוראת כבר חודשים ארוכים להפסקת אש בעזה – אבל דוחה את הקריאות להכיר כבר עתה במדינה פלסטינית ומביעה נכונות להכיר בה רק במסגרת תהליך שלום שבו יקודם פתרון שתי המדינות.
מנגד, פיימן טוענת כי הכרה במדינה פלסטינית כעת תהיה בבחינת "דחייה סמלית ונועזת של הניסיון הישראלי הנוכחי למחוק את העם הפלסטיני". במסיבת העיתונאים הבוקר הזכירה את עברה כפליטה מאפגניסטן: "משפחתי לא ברחה ממדינה מוכת-קרבות והגיעה הנה כפליטים על מנת שאני אשתוק כאשר אני מתבוננת בזוועות שנעשות באנשים חפים מפשע", אמרה – מבלי להתייחס כמובן לחמאס או לזוועות שביצעו מחבליו בטבח 7 באוקטובר.