הלילה באופן חסר תקדים הודלפה לתקשורת טיוטה שלמה של מה שעומד להיות, ככל הנראה, אחד מפסקי הדין הנפיצים ביותר בהיסטוריה של בית המשפט העליון בארה"ב. היו בעבר הדלפות של פסיקות עתידיות של העליון בארה"ב, כולל הדלפת התוצאה בפסק הדין שקבע את הזכות להפלה בשנת 1973, ואולם הדלפה של טיוטה שלמה של פסק דין כה נפיץ טרם פרסומו, ככל הנראה מתוך מטרה להפעיל לחץ ציבורי על בית המשפט, מעולם לא התרחשה.
התפיסה השיפוטית הבסיסית היא שאין על שופט מורא זולת הדין והצדק. הדלפת טיוטה של פסק דין, בוודאי כה נפיץ, מכרסמת במעמדו של בית המשפט, והיא תעורר כעת סערה ציבורית חסרת תקדים שבמרכזה יעמוד בית המשפט, תוך הפעלת לחצים כבדים מכל הצדדים על מנת להשפיע על הפסיקה הסופית. כבר הלילה הוצבו מחסומים מחוץ לבית המשפט מחשש למחאות והפגנות קשות.
שאלת הזכות החוקתית להפלות היא אחת הסוגיות הרגישות ביותר בחברה האמריקנית. מצד אחד עומדים תומכי "זכות הבחירה" אשר סבורים כי לאישה יש זכות על גופה וביכולתה לבחור האם לבצע הפלה או לא. מנגד עומדים תומכי "הזכות לחיים" הסבורים כי העובר הוא בעל זכויות משל עצמו, והפלה היא גדיעת החיים, ולכן אין לאישה זכות לבצע הפלה.
במשך שנים רבות כל מדינה בארה"ב קבעה לעצמה את הכללים בנוגע להפלות, עד אשר בשנת 1973 ניתן פסק דין מהפכני בבית המשפט העליון בפרשת רו נגד ווייד. בית המשפט העליון, באחת הפסיקות הליברליות ביותר בהיסטוריה, קבע כי באמצעות פרשנות הזכות לחירות והזכות לפרטיות נגזרת הזכות לבצע הפלה. כלומר, נקבעה שחוקת ארה"ב מעניקה זכות חוקתית להפלה, ולכן כל חקיקה של אחת המדינות בארה"ב שמגבילה זכות זו יכולה להיפסל משום שהיא תוגדר כחקיקה שאינה חוקתית.
סוגייה זו מפלגת את החברה האמריקנית, והמחנה השמרני-רפובליקני ניסה בדרכים שונות להביא לביטולה של הלכת רו נגד ווייד. כמו כן הנושא עמד במרכזה של כמעט כל מערכת בחירות בארה"ב.
כעת נראה שמחנה "הזכות לחיים" הצליח לראשונה לגבש רוב של חמישה שופטים מתוך תשעה, שיביא לביטול הלכת רו נגד ווייד. זו רעידת אדמה של ממש - פוליטית ומשפטית.
כאמור, הלילה באופן חריג הודלפה לתקשורת חוות הדעת של שופטי הרוב, ממנה עולה כי הרוב השמרני בבית המשפט העליון מתכוון להפוך את ההלכה, ולשוב למצב המשפטי ששרר עד שנת 1973, ובו כל מדינה קובעת את הכללים הפנימיים שלה ביחס להפלות. ההערכה היא שקרוב ל-20 מדינות יאסרו או יגבילו משמעותית את הזכות להפלה אם אכן תבוטל הלכת רו נגד ווייד.
אם אכן זו תהיה הפסיקה של בית המשפט העליון ישובו למרכז השיח הדמוקרטי הקולות שקוראים לרפורמות חוקתיות בבית המשפט העליון, ובמרכזן היוזמה להגדיל את מספר השופטים בבית המשפט שכיום עומד על תשעה, ובכך "לדלל" את הרוב השמרני בבית המשפט שנוצר בתקופתו של הנשיא טראמפ.
בנוסף, נראה כי ההדלפה החריגה נועדה להוביל לסערה ציבורית וללחץ על שופטי העליון לשנות את עמדתם. דבר חמור מאוד כשלעצמו וחקירה בוודאי תיפתח בעניין. מכל מקום, נראה כי השבועות הקרובים עד פרסום פסק הדין הרשמי יהיו סוערים מאוד בארה"ב.
הכותב הוא הפרשן המשפטי של אולפן ynet, עורך דין ומומחה למשפט מינהלי וחוקתי באוניברסיטת רייכמן