אוקראינה טענה היום (שבת) שהכוחות הרוסיים נסוגו מהעיר חרקוב וסביבותיה - ושהקרב על העיר השנייה בגדולה במדינה הסתיים בניצחון אוקראיני, אחרי שבועות ארוכים של הפגזות והפצצות.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• רוסיה: "אין לנו כוונות עוינות נגד שבדיה ופינלנד, אין סיבה שיצטרפו לנאט"ו"
• מנהיגי פינלנד הכריעו: "להצטרף לנאט"ו ללא דיחוי"
• חרסון הכבושה "תבקש סיפוח". הרוסים נהדפו בחרקוב, זלנסקי: "לא לצפות כל יום לניצחון"
• ארה"ב: פוטין נערך למלחמה ארוכה ולא יסתפק בדונבאס, ינסה להגיע למולדובה
החודש הודיעה אוקראינה שהיא הצליחה לשחרר מכיבוש רוסי כמה יישובים במחוז חרקוב במזרח המדינה. היום היא הודיעה שכוחותיה ביצעו מתקפת-נגד ובלמו את התקדמות הצבא הרוסי בסמוך לעיר איזיום במחוז חרקוב, עיר שנמצאת תחת כיבוש רוסי. ההישגים האחרונים בשטח עשויים להיות מכה קשה לתוכנית של ולדימיר פוטין לכבוש את חבל דונבאס, שסמוך למחוז חרקוב.
לטענת הצבא האוקראיני, הרוסים נסוגו מאזור העיר חרקוב ומתמקדים כעת בהגנה על נתיבי האספקה שלהם. במקביל ממשיכים הרוסים לתקוף במחוזות דונייצק ולוהנסק, שמרכיבים את חבל דונבאס, במטרה "לדלל את הכוחות האוקראיניים ולהרוס את הביצורים שלהם". שר ההגנה של אוקראינה, אולכסיי רזניקוב, אמר שארצו "נכנסת לשלב חדש – וארוך-טווח – של לחימה".
העיר חרקוב נמצאת בקרבת הגבול הרוסי ורחוקה רק 80 ק"מ מהעיר הרוסית בלגורוד. חרקוב, שבה חיו ערב המלחמה 1.4 מיליון איש, נתונה להפגזות והפגזות קשות מתחילת המלחמה, והרשויות המקומיות טענו שהאש במחוז חרקוב לא פוסקת. ראש העיר חרקוב, איהור טרחוב, אמר היום ל-BBC שתושבים מתחילים לשוב לעיר. "אין כוחות רוסיים בעיר חרקוב", הצהיר.
מכון "חקר המלחמה", שמקום מושבו בוושינגטון, מסר לסוכנות הידיעות AP שנראה שאוקראינה "ניצחה בקרב על חרקוב". לפי המכון, "הכוחות האוקראיניים מנעו מהכוחות הרוסיים לכתר את חרקוב ולכבוש אותה, וגירשו אותם מאזור העיר – כפי שהם עשו לכוחות הרוסיים שניסו לכבוש את קייב". ראש העיר חרקוב אמר שהכוחות הרוסיים שנסוגו מהאזור עושים את דרכם לגבול הרוסי.
רוסיה פלשה לאוקראינה ב-24 בפברואר, ובשבועות הראשונים של המלחמה ניסתה לכבוש את הבירה קייב - שנמצאת בצפון המדינה - וגם את חרקוב שממוקמת בצפון-מזרח אוקראינה. בסוף חודש מרץ החל הצבא הרוסי לסגת ממחוז קייב וצמצם את מספר החיילים בצפון-מזרח אוקראינה. מחודש אפריל מתמקד המבצע הרוסי בחבל דונבאס, מעוז הבדלנים הפרו-רוסים. ההישגים של הצבא האוקראיני בחרקוב מקשים על הצבא הרוסי לכתר את הכוחות האוקראיניים שנמצאים בחבל דונבאס הסמוך, ולכבוש שטחים בדונבאס שעדיין בידי אוקראינה.
בסוף השבוע דווח על לחימה עזה באזור נהר סוורסקי דונץ – הנהר הארוך ביותר במזרח אוקראינה. הנהר נמצא בקרבת העיר סברודונצק במחוז לוהנסק שבדונבאס. לפי גורמים אוקראינים ובריטים, הצבא הרוסי ספג אבדות קשות במתקפה אוקראינית בשעה שחייליו ניסו לחצות את הנהר.
מושל מחוז לוהנסק, סרהי היידאי, מסר שהכוחות האוקראיניים סיכלו ניסיונות רוסיים לחצות את הנהר ולכתר את העיר סברודונצק במחוז לוהנסק. גורמים ביטחוניים בארה"ב ובריטניה אמרו שהכוחות האוקראיניים הרסו גשר צף בנהר ששימש את הצבא הרוסי. "יש לחימה עזה בגבול בין לוהנסק למחוז דונייצק, מהצד של פופסנה", אמר המושל היידאי, והתייחס לעיר במחוז לוהנסק.
בחבל דונבאס נמצאת גם העיר האסטרטגית מריופול - שספגה את הנזק הקשה ביותר במלחמה באוקראינה. הרוסים הצהירו כבר בחודש שעבר על ניצחון במריופול, ושולטים כמעט בכל האזורים בעיר. מעוז ההתנגדות האחרון של הכוחות האוקראיניים הוא במפעל המתכות הענק "אזובסטל" - שקיבל את הכינוי "המצודה של מריופול". החודש, אחרי שבועות ארוכים של הפצצות והפגזות, פונו מהבונקרים של מפעל "אזובסטל" מאות אזרחים שהסתתרו שם מהתקיפות הרוסיות.
במפעל ממשיכים להתבצר מאות לוחמים אוקראינים שמסרבים להיכנע, והצבא הרוסי ממשיך לתקוף את המקום. אחרי פינוי רוב האזרחים מהמפעל קרא הצבא האוקראיני לאפשר פינוי בטוח של לוחמים שנפצעו בקרבות מול הצבא הרוסי, ולא יכולים לקבל את הטיפול הרפואי הראוי. אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אמרה שמתנהלים מגעים לפינוי 60 לוחמים במצב קשה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שמתנהלים מגעים "מורכבים" לפינוי הלוחמים האוקראינים שנפצעו ב"אזובסטל". סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה היום שטורקיה הציעה לפנות את הלוחמים הפצועים מ"מצודת מריופול" - לאיסטנבול. איברהים קאלין, הדובר של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמר לרויטרס שהוא שוחח על הנושא עם נשיא אוקראינה זלנסקי לפני כשבועיים – וכי פינוי טורקי של האוקראינים ממפעל המתכות עדיין נמצא על הפרק, למרות שמוסקבה לא הסכימה לכך. קאלין אמר שהעמדה הרוסית בנוגע לפינוי הלוחמים האוקראינים הפצועים "משתנה מדי יום".
במסגרת התוכנית המפונים יועברו לנמל בעיר ברדיאנסק – שכמו מריופול נמצאת לחופי ים אזוב. ספינה טורקית תעביר אותם דרך הים השחור לאיסטנבול. התוכנית הטורקית היא לפנות מהמפעל את הלוחמים הפצועים וכן את האזרחים שטרם הצליחו להתפנות. "אם ניתן לעשות את זה בדרך הזאת אנחנו נשמח. אנחנו מוכנים. למעשה הספינה שלנו מוכנה לצאת לדרך ולהביא את החיילים הפצועים – ואזרחים אחרים – לטורקיה", אמר קאלין, שמשמש גם כיועץ של ארדואן למדיניות החוץ.
לטורקיה, מדינה החברה בנאט"ו, יש יחסים טובים עם אוקראינה וגם עם רוסיה - ובמהלך המלחמה היא ניסתה לתווך בין הצדדים כדי להגיע להפסקת אש. טורקיה הביעה התנגדות לפלישה הרוסית לאוקראינה וסיפקה נשק לקייב – למרות שהתנגדה לסנקציות שהטיל המערב על מוסקבה.
זלנסקי אמר הלילה שהאוקראינים עושים את "המקסימום" כדי לגרש את הפולשים, וכי תוצאות המלחמה יהיו תלויות בסיוע של בעלות הברית במערב. "אף אחד לא יכול להעריך היום כמה זמן המלחמה תימשך", אמר זלנסקי. קיירילו בודנוב, ראש המודיעין בצבא אוקראינה, אמר שהמלחמה עשויה להגיע לנקודת הכרעה בחודש אוגוסט – ושאוקראינה יכולה לנצח אותה עד סוף 2022.