איראן החלה לפנות אמש (שישי) מפקדים ודיפלומטים מסוריה לטהרן, עיראק וללבנון, בצל התקדמות המורדים בשלל חזיתות במתקפה נגד משטר הנשיא בשאר אסד, שבה פתחו לפני 10 ימים. כך דיווח ה"ניו יורק טיימס" מפי שלושה גורמים איראנים רשמיים וגורמים אזוריים. לפי הדיווח, שעליו חתום גם עיתונאי ynet ו-"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, בין המפונים נמצאים מפקדי ואנשי צבא, ובהם בכירים בכוח קודס ובמשמרות המהפכה של איראן.
יציאת אנשי אסד מהעיר דרעא שבה החל המרד ב-2011

3 צפייה בגלריה
מורדים בסוריה בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד
מורדים בסוריה בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד
מורדים סורים בחמה
(צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP)
כמו כן, לפי ה"טיימס", מפונים גם אנשי אבטחה, צוותים דיפלומטיים ומשפחותיהם, ואזרחים איראנים. הוראת פינוי הופצה בשגרירות איראן בדמשק, וגם בבסיסים צבאיים של משמרות המהפכה ברחבי סוריה. לפי הדיווח, מדובר בסימן לחוסר היכולת של איראן לסייע לרודן אסד לשמור על כוחו. הדיווח הדרמטי מגיע לאחר שהלילה ארה"ב קראה לאזרחיה לעזוב את סוריה "באופן מיידי". במחלקת המדינה פנו לאמריקנים בסוריה: "עזבו באופן מיידי, כל עוד קיימות אפשרויות נסיעה מסחריות".
לפי הגורמים, לפחות שניים מהמפונים הם אזרחים איראנים החברים במשמרות המהפכה. בנוסף, הם סיפרו כי שני גנרלים בכוח קודס, שנשלחו לסוריה כדי לייעץ לצבא אסד, נמלטו לעיראק.
הפינוי מסוריה החל בשישי בבוקר, אמרו הגורמים, שביקשו לדבר בעילום שם בשל הנושא הרגיש. עוד הם ציינו, כי לפחות חלק מאנשי הצוות בשגרירות התפנו. לדבריהם, חלק מהפינוי מבוצע באמצעות מטוסים ישירות לטהרן, בעוד אחרים עוזבים את סוריה בנתיבים יבשתיים ללבנון, עיראק ולנמל הסורי בלטקיה.
האנליסט האיראני מהדי רחמאטי, סיפר בריאיון טלפוני ל"טיימס", כי "איראן החלה לפנות או כוחותיה מאחר שאנו לא יכולים להילחם כיועצים ולתמוך בצבא סוריה אם הוא אינו מעוניין להילחם". לדבריו, "השורה התחתונה היא שאיראן הבינה שהיא אינה יכולה לנהל את המצב בסוריה כרגע באמצעות פעולה צבאית - ואפשרות זו אינה על הפרק".
3 צפייה בגלריה
הבריחה מחומס בסוריה
הבריחה מחומס בסוריה
רבבות כבר עזבו. הבריחה מחומס
המורדים שחררו אסירים בא-סווידא בסוריה

בישראל עוקבים אחר ההתפתחויות בסוריה, והבוקר הודיע דובר צה"ל כי בהתאם להערכת המצב הוחלט על תגבור כוחות נוסף למשימות הגנה במרחב רמת הגולן, בסמוך לגבול סוריה. "תגבור הכוחות יאפשר את חיזוק ההגנה במרחב, והיערכות הכוחות לתרחישים שונים בגזרה". אתמול אישר דובר צה"ל, אחרי הפרסום ב-ynet, כי "הוחלט על תגבור כוחות אוויריים וקרקעיים בגזרת רמת הגולן". הוא הוסיף: "צה"ל עוקב אחרי האירועים ונערך לכל תרחיש בהתקפה ובהגנה, לא יאפשר איום סמוך לגבול ישראל, ויפעל לסכל כל איום על אזרחי מדינת ישראל".
בתוך כך, תמונת המצב מסוריה מצביעה על כך שכוחות צבא אסד קורסים בשלל חזיתות במקביל: במזרח, המורדים הכורדים כבשו את דיר א-זור ואת מעבר הגבול עם עיראק. בדרום, הג'יהאדיסטים שבראשם הארגון "הייאת תחריר א-שאם" נמצאים בפאתי חומס, השתלטו על מעבר הגבול עם ירדן - וכבשו גם את דרעא. מהעיר הגדולה בהר הדרוזים ברח המושל והמנהיג המקומי של מפלגת השלטון. עוד טרם הדיווח ב"טיימס", ברשת הסעודית אל-חדת' ציטטו את שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י שאמר לכאורה כי "לא ניתן לחזות את גורלו של אסד".
הבוקר הודיע צבא סוריה כי הוא "מציב מחדש את כוחותיו" בערים דרעא וא-סווידא שבדרום המדינה. אתר החדשות "קול הבירה", המזוהה עם האופוזיציה הסורית, דיווח כי צבא אסד והמיליציות הפרו-איראניות בסוריה החלו לסגת מאזור תדמור שבמרכז המדינה, ומאזורים נרחבים במדבר הסורי. קודם לכן דיווח אתר החדשות על נסיגה של כוחות הצבא מהערים דרעא וקוניטרה שבדרום סוריה. בדיווח נוסף נכתב כי חיזבאללה נסוג גם הוא מהאזור הכפרי של קוניטרה, שסמוך לגבול עם ישראל.
אמש דווח בסוכנות הידיעות רויטרס מפי מקורות בקרב המורדים הסורים כי מתנגדי משטרו של בשאר אסד כבשו את דרעא במסגרת הסכם עם כוחות הצבא, שלפיו יאפשרו לחיילים ולגורמים בכירים נוספים מעבר בטוח לדמשק. בשבוע שעבר איבד אסד את חלב ואתמול את חמה, ואמש המורדים גם התקרבו מאוד לחומס. עוד לפני כיבוש חומס, הודיעה האופוזיציה הסורית כי לראשונה מאז 2011 נכנסו אנשיה לעיר דרעא - שבה החל אז המרד באסד. גורמים בקרב המורדים אמרו כי ההשתלטות על דרעא הסמוכה לגבול ירדן הושגה תחת הסכם שיאפשר נסיגה בטוחה של הצבא, מבלי לפגוש בבכיריו ובאנשי אסד באזור.
במקביל, דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי גורמים מצריים וירדניים הפצירו באסד לעזוב את המדינה ולהקים "ממשלה גולה". אסד עצמו עדיין בסוריה, אבל רבים מבני משפחתו כבר לא שם. לפי הדיווח, המבוסס על גורמי ביטחון וגורמים ערביים, בשבוע שעבר אשתו אסמה וילדיהם עזבו לרוסיה, והגיסים עזבו לאמירויות. לצד זאת, מקורות אמרו ל"קול הבירה" המזוהה עם האופוזיציה כי "כוחות רוסיים החלו לפנות את מוצביהם באזורים הכפריים של דרעא וקוניטרה, סמוך לגבול עם ישראל".
השליטה על חומס עשויה לאפשר למורדים לנתק את הכביש הראשי המוביל לחוף הסורי, מעוז השלטון העלאווי. אמש הגיעו המורדים לשערי חומס, ואמרו כי הם קוראים "בפעם האחרונה" לכוחות אסד לערוק - לפני שייכנסו לעיר. עשרות אלפים עזבו את העיר, ובתמונות שהופצו נראות שיירות ארוכות של נמלטים. באו"ם אמרו כי 370 אלף בני אדם, רובם נשים וילדים, הפכו לעקורים מפתיחת מתקפת הפתע של המורדים - בהם 100 אלף שעזבו את בתיהם יותר מפעם אחת.
3 צפייה בגלריה
מורדים בסוריה בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד
מורדים בסוריה בעיר חמה שנכבשה במסגרת הקרבות נגד צבא אסד
המורדים בחמה
(צילום: AP Photo/Ghaith Alsayed)
בתוך כך, אתמול דווח כי איראן מתכוונת להעביר טילים וכטב"מים לסוריה, ולהגדיל את מספר היועצים הצבאיים בסוריה. גורם בכיר איראני אמר זאת לרויטרס והוסיף כי "טהרן כבר מספקת מודיעין וסיוע לווייני לסוריה". בניסיון לבלום את ההתקדמות של המורדים לעבר חומס, גם חיזבאללה שלח תגבורת וכוחות מיוחדים - ייתכן שאנשי רדואן - חצו הלילה מלבנון והתמקמו בעמדות בחומס.
אמש - ולראשונה מתחילת מתקפת המורדים - החלו עימותים בין הדרוזים לצבא הסורי, ולפי הדיווחים שלושה נהרגו במעוזם בא-סווידא. זמן קצר לאחר מכן דווח כי חמושים דרוזים השתלטו על תחנת משטרה והכלא המרכזי בעיר, שחררו את כל האסירים בו - ולמעשה השתלטו על העיר. זה קרה אחרי שמאות הפגינו בכיכר המרכזית בדרישה לנפילת משטר אסד. "אנשים רואים מה קורה בשאר האזורים בסוריה, ושיש סיכוי להפיל את המשטר", אמר פעיל.