דבריו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שאמר אמש (שלישי) בין היתר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך לעשות שינוי בנושא הישראלי-פלסטיני משום שעם ממשלתו קשה מאוד להתקדם - הפתיעו רבים בישראל. זאת במיוחד מאחר שנאמרו פחות מיממה אחרי הדלקת הנרות המסורתית בבית הלבן, שם הוא הזהיר כי דעת הקהל בעולם יכולה להשתנות לרעת ישראל בין לילה.
הדברים של הנשיא האמריקני משקפים את המחלוקת החריפה בין ישראל לארה"ב, שהופכת לעימות פומבי בשתי סוגיות: הראשונה היא המשך המלחמה בעזה. האמריקנים רוצים לראות הפסקה או ירידה דרסטית בעצימות של הפעילות הצבאית בעזה, והיו רוצים לראות סיום של ההפצצות עד סוף החודש או תחילת החודש הבא. בארה"ב אמנם לא הציבו דד-ליין מפורש, אך הבהירו כי שעון החול של ישראל הולך ואוזל. הם מבינים שהמלחמה לא תיגמר, אז הם רוצים שתעבור להיות יותר ממוקדת ויותר זהירה.
מה שמשפיע על זה הוא הכניסה לקמפיין הבחירות של ביידן, שיתקיימו ב-2024. האמירה שלו שישראל מבצעת בעזה "הפצצות חסרות הבחנה" היא קשה מאוד, שכן התמונות מהרצועה מקשות עליו. לכן, המסרים לישראל יהיו שעליה להוריד את העצימות של הפעולה בעזה בשלב הבא.
הסוגייה השנייה היא היום שאחרי. האמריקנים זעמו על האמירות של נתניהו שלא יחזור על טעות אוסלו, על כך שהוא מתנגד להקמת מדינה פלסטינית ולכך שלדבריו הוא לא יסכים לכניסה של הרשות הפלסטינית לעזה. מבחינתם, המשמעות היא קץ פתרון שתי המדינות וגם מכת מוות למאמצים שלהם לנסות לקדם עסקה עם סעודיה ביום שאחרי. הסעודים מתנים את העסקה באופק מדיני לפלסטינים, עם הרשות הפלסטינית כחלק ממנה.
לנוכח מה שנראה כמו עימות פומבי, האמריקנים עוברים להפעיל לחץ כבד על ישראל ושולחים לאזור רכבת אווירית שתחל ביום חמישי בביקור של היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ותמשיך בשבוע הבא עם מזכיר ההגנה לויד אוסטין וראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל צ'ארלס בראון.
בארה"ב רוצים לראות את המשך תוכניות המלחמה של צה"ל ולנסות להשפיע עליהן כמה שיותר. האמריקנים גם מבינים שבהרכב הנוכחי של הממשלה אין סיכוי להתקדמות כלשהי מול הפלסטינים, ולכן ביידן חזר על דברים שאמר בעבר נגד הרכב הממשלה, בדגש על יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר, שאותם הם מחרימים רשמית ונמנעים מלהיפגש עמם.
האמירה של ביידן באירוע הפוליטי היא מאותן "התבטאויות מהמותן", כמו התשובה הקשה שנתן כשנשאל לפני כמה חודשים אם נתניהו יגיע לביקור בבית הלבן, ואז השיב בתקיפות: "לא". אבל ההתבטאות הזאת מעידה על תחושותיו של הנשיא האמריקני. הוא חושש שנתניהו שוב מהתל בו ושהוא שש אלי עימות, וזה מעצבן אותו. בייחוד אחרי כל מה שעשה למען ישראל במלחמה ורק כמה ימים לאחר שהטיל וטו במועצת הביטחון.
מאוחר יותר אמש התייחס דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי לכמה מהדברים שאמר ביידן. לדבריו, "אנחנו יודעים להסביר בדיוק כיצד אנו פועלים בצורה מדויקת ומבוססת מודיעין. גם כשאנחנו פועלים בשטח יש לנו כוחות שם. אנחנו גם פועלים לביטחון כוחותינו, אבל אנחנו גם יודעים לפעול מול מרכזי הכובד של חמאס בהתנהלות כזו שעושה את המיטב להפריד את האזרחים שאינם מעורבים בטרור מיעדי הטרור. צה"ל עושה את זה מתחילת המלחמה ובוודאי עכשיו. בימים האחרונים נדע להראות ולהציג את זה, בוודאי לבת בריתנו".
הגרי הוסיף: "אנחנו מנהלים יחסים קרובים עם ארה"ב. אנחנו בצה"ל מקיימים שיחות כמעט יומיות, גם עם הגנרל האמריקני מייקל קורילה, שעומד בראש פיקוד המרכז של ארה"ב (CENTCOM). הרמטכ"ל משוחח גם עם יו"ר המטות המשולבים. השיחות מתנהלות גם ברמת בכירים, כולל כאלה שיגיעו לארץ בתקופת הזמן הקרובה. השיחות האלה חשובות מכיוון שיש לכולנו איומים אזוריים במזרח התיכון".
פורסם לראשונה: 22:19, 12.12.23