מחלקת המדינה האמריקנית בוחנת הטלת סנקציות על השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, בזמן שנותר לממשל ביידן. כך אמרו ל-ynet גורמים המעורים בפרטים. בן גביר הגיב לדיווח בציוץ: "מי שמאמין לא מפחד".
מטרת הסנקציות היא לאזן את הביקורת על כך שהממשל החליט שלא הטיל אמברגו נשק על ישראל, בצל מכתב האולטימטום. הערב הכריזה ארה"ב כי "ישראל לא הפרה את החוק האמריקני".
2 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר במליאת הכנסת
איתמר בן גביר במליאת הכנסת
השר איתמר בן גביר. בממשל בונים על "אפקט דומינו"
(צילום: שלו שלום)
פקידים במחלקת המדינה לוחצים על מזכיר המדינה אנתוני בלינקן לאשר את הסנקציות נגד בן גביר - צעד חסר תקדים בהיסטוריית היחסים בין ישראל לארה"ב, שבו מטילים האמריקנים סנקציות על שר מכהן. ארה"ב כבר הטילה סנקציות על שורת ארגונים ואישים שפועלים ביהודה ושומרון, ולדבריה מעורבים באלימות נגד פלסטינים.
האמריקנים מודעים לכך שסביר שממשל טראמפ יבטל מיד את הסנקציות עם כניסתו לבית הלבן ב-20 בינואר, אבל בונים על "אפקט הדומינו": שורה של מדינות וגופים ילכו בעקבותיהם, כולל האיחוד האירופי, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ויפן. כך, גם אם ממשל טראמפ יבטל את הסנקציות - הן כנראה לא יבוטלו בשאר המדינות בעולם.
הסנקציות שאותן מתכננים במחלקת המדינה להטיל על בן גביר ימנעו ממנו לבקר בארה"ב. מלבד זאת, ייאסר על גורמים אמריקנים להעביר לו כספים.
התכתבויות בן גביר עם יועציו במהלך טבח 7 באוקטובר
(מתוך ״המקור״, רשת 13 )

בארה"ב בחנו בחודשים האחרונים להטיל סנקציות גם על שר האוצר בצלאל סמוטריץ', אבל על פי ההערכות, בממשל יבחרו שלא לעשות זאת - מתוך הבנה שיגיב באי-הארכת האישור לבנקים ישראלים לקיים קשרים עם בנקים פלסטינים בגדה, דבר שעלול להביא לקריסה כלכלית של הרשות הפלסטינית. סמוטריץ' האריך את האישור בחודש ימים בלבד לאחרונה.
סמוטריץ' ובן גביר, שמכהנים בתפקידים בכירים יחסית בשולחן הממשלה, מוחרמים למעשה בעולם. מלבד בארה"ב, גם באירופה גורמים בכירים לא מקיימים איתם קשרי עבודה או פגישות.
בחודש שעבר הודיע ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר כי בלונדון בוחנים סנקציות על סמוטריץ' ובן גביר בשל התבטאויות של השניים, שאותן הגדיר "מתועבות". עד כה בבריטניה לא הודיעו על סנקציות נגד סמוטריץ' ובן גביר, שדבריהם נגעו לתושבי רצועת עזה, על רקע המלחמה.
2 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
השר סמוטריץ'. אמר ש"אולי מוסרי להרעיב שני מיליון עזתים" ועורר סערה
(צילום: עמית שאבי)
השר לביטחון לאומי עורר זעם בעולם כשקרא להפסיק את העברת הסיוע ההומניטרי והדלק עד החזרת כל החטופים, ולצד זאת "לעודד הגירה ולכבוש את שטחי הרצועה לשם החזקתם בידינו לצמיתות". סמוטריץ', מצידו, אמר בכנס קטיף בחודש אוגוסט האחרון שישראל מכניסה סיוע לרצועת עזה כי "אין ברירה" ו"אולי מוסרי להרעיב שני מיליון עזתים". אמירתו עוררה סערה בעולם - והתקשורת הבינלאומית הדהדה את דבריו, כמו גם כוכבי רשת שונים ששיתפו אותם בכל הפלטפורמות.
מלבד הטלת סנקציות על בן גביר, בארה"ב הזהירו הערב כי החקיקה נגד אונר"א עשויה להביא ל"השלכות", כלשון סגן דובר מחלקת המדינה. "נותרו עוד חודשיים עד שהחקיקה תיושם ואנחנו ממשיכים לדבר על כך עם ממשלת ישראל ולהבהיר לה שלצעדים שמונעים סיוע חיוני לאזרחים יכולים להיות השלכות לפי החוק ועל המדיניות שלנו", אמר ודנט פאטל. כשדיבר על כך שהאמריקנים החליטו שלא יוטל אמברגו נשק על ישראל, הוא ציין כי "נמשיך לעקוב אחר הצעדים של ישראל ונבחן אם היא עומדת בחוק האמריקני. אם נראה שישנה אי הלימה עם החוק, ננקוט בצעדים המתאימים".
פורסם לראשונה: 22:15, 12.11.24