ממשלתו של בנימין נתניהו לא רוצה לגייס את בני הישיבות והיא תעשה הכל להתמיד בכך. מכיוון שמושב הקיץ של הכנסת הסתיים ללא מתווה גיוס חליפי, בעיקר נוכח אי-יכולתו של נתניהו ליצור מתווה עוקף בג"ץ מוסכם פוליטית, גויס למשימה "פרקליט הבית", מזכיר הממשלה עו"ד יוסי פוקס.
1 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
"פרקליט הבית". עו"ד יוסי פוקס
(צילום: אלכס קולומויסקי)
עקב כך נראה שגם משרת מזכיר הממשלה מחוללת מדי יום על ידי ממשלת נתניהו. אף שמדובר במשרת אמון של ראש הממשלה שאליה מונו תמיד מקורבי ראשי הממשלות ש"הוציאו והביאו" גם בנושאים פוליטיים הקרובים למדיניות ראש הממשלה, הם שמרו תמיד על כללים ממלכתיים בסיסים.
המזכירים לדורותיהם, דן מרידור, יוסי ביילין, יצחק הרצוג, גדעון סער, אביחי מנדלבליט וצבי האוזר שמרו תמיד על קווים וגבולות ובעיקר לא הפעילו סמכויות לא להם. קודם כל הם נהגו כעובדי ציבור על פי כללי ממלכתיים.
בשל קירבתו של פוקס לנתניהו ולצד היותר הימני של הממשלה ובשל מחויבותו למהפכה המשפטית המתקדמת היום בריש גלי, הופך פוקס, בעידודו של ראש הממשלה, ל"יועץ הבית". ישנה יועצת משפטית לממשלה שאותה חולם נתניהו ושרי התקיפה שלו להדיח - אגב השפלתה וביזויה מדי ישיבת ממשלה - וישנו היועץ המשפטי החלופי.
בחודשים האחרונים, לאורך כל המגעים והמו"מ על תשובת המדינה לבג"ץ הגיוס, עסוק מזכיר הממשלה מעל ראשו בהנפקת חוות דעת חלופיות לחוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה. וגם ההגנה ההיקפית המושלמת שהעניק מ"מ נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן ליועצת המשפטית לממשלה, לא מרשימה את פוקס ואת נתניהו.
אפרופו הפסיקה בבג"ץ הגיוס, הזכיר פוגלמן, על דעת כל שופטי העליון, "מושכלות ראשונים - היועצת המשפטית לממשלה היא הפרשנית המוסמכת של הדין כלפי הרשות המבצעת. כל עוד לא פסק בית המשפט אחרת, פירושה את הדין משקף את המצב המשפטי - הקיים והמצוי - ופירושה זה מחייב את הרשות המבצעת. עמדה זו יצוקה בעשרות שנות פסיקותיו של בית משפט זה".
הוא לא חסך שבטו מהחלטת מממשלה מופרכת שביקשה לסטות מכללים אלה, ובמסגרתה שאפה הממשלה לקבוע, בעצמה, את גבולות הייצוג הנפרד שלה ולסטות מייפוי הכוח שניתן על ידי היועצת המשפטית לממשלה. "להחלטה כאמור אין כל בסיס חוקי, היא סותרת את פסיקת בית משפט זה ומשכך היא אינה יכולה לעמוד".
ההערכה במערכת המשפטית ובקרב שומרי הסף הוותיקים, היא שעוד לא ראינו כלום. לדברי רבים, העצבנות מצד נתניהו ושלוחיו רק תגבר לקראת עדותו במשפט האלפים הצפויה להתחיל אחרי החגים
הכול מתכנס לנרטיב אחד. ההתפרעויות התקדימיות בשבוע שעבר בבסיס צה"ל, ההתפרעויות חסרות התקדים הבוקר בבג"ץ בנושא תנאי המעצר של הנוחבות, שהפכו את אולם בית המשפט העליון לשדה קרב נוסח צפון קוריאה, הניסיונות לאיין את סמכותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה עשויים כולם עור אחד. כפירה במוסכמות יסוד, יצירת אנרכיה ובוז לכללי המשחק. כל זאת בחסות הדכדוך הלאומי הנמשך ומתגבר בשנה האחרונה.
ההערכה במערכת המשפטית ובקרב שומרי הסף הוותיקים, היא שעוד לא ראינו כלום. לדברי רבים, העצבנות מצד נתניהו ושלוחיו רק תגבר לקראת עדותו במשפט האלפים הצפויה להתחיל אחרי החגים. אם לא תהיה תהיה עסקת טיעון מוסכמת עימו עד אז, הציבור צפוי לראות קרבות ושבירת כללי משחק בהיקף מדאיג עוד יותר.