בג"ץ קיבל הערב (שני) את פשרת סבסוד המעונות, לאחר עתירות שהוגשו בנושא. לפי הפשרה, שר העבודה יואב בן צור (ש"ס) יפרסם את מבחני התמיכה בתוך חודש, ובמקביל תיקבע הארכה נוספת של שלושה חודשים במימון מעונות יום למשפחות אברכים חייבי גיוס.
הודעת השר בן צור על החתימה לקריטריונים
(צילום: ערוץ כנסת )

התנועה לאיכות השלטון, שעתרה לבג"ץ בנושא המעונות, התאכזבה מההחלטה. "בתקופה ביטחונית מורכבת, כשמאות לוחמים מקריבים את חייהם בשדה הקרב, החלטת בג"ץ מנציחה את הפגיעה בשוויון בנטל ומאפשרת המשך מימון ממשלתי למי שמפר את חובתו החוקית והמוסרית להתגייס. נמשיך להיאבק בתופעה הפסולה של מתן הטבות למשתמטים משירות בכל הכלים העומדים לרשותנו", הם מסרו.
מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" אורי קידר, מנגד, שיבח את ההחלטה לקבל את הפשרה: "מהערב, גם בג"ץ הכריע לטובת מה שטענו כבר מזמן - סבסוד מעונות יום למשתמטים מגיוס אינו חוקי. אנחנו מברכים על כך שהחל מעוד תקופה קצרה סבסוד המעונות ייפסק, ואנו מאמינים שזו רק האבן הראשונה בעצירת התשלומים השערורייתיים שאליהם התרגלו תלמידי הישיבות המתחמקים מגיוס".
במפלגות החרדיות בירכו על ההחלטה, אך גם שם נשמעו קולות שדרשו סבסוד קבוע ולא זמני. שר העבודה יואב בן צור, שאימץ את הפשרה שהשופטים הציעו, בירך על ההחלטה: "יש שופטים בירושלים. כנגד כל הסיכויים, בג"ץ קיבל את עמדתי לטובת הפעוטות ונתן תקופת מעבר ודחייה לגזירה". הוא הוסיף: "הערב, אני גאה לעמוד בצד הנכון של ההיסטוריה - לימינם של האזרחים".
ח"כ משה גפני מיהדות התורה מסר: "משבח את ההחלטה להארכת סבסוד המעונות בשלושה חודשים נוספים. כל הנושא הזה מעיד על שנאה חסרת היגיון בכדי למנוע מנשים לצאת לעבודה ולפגוע בילדים הזקוקים למעון. לפי העותרים, כולם זכאים לסבסוד ולא חשוב מה עושה הבעל, רק שלא ילמד תורה. נעשה הכול במשך הזמן הזה להפוך את ההחלטה לקבועה ולאפשר לנשים לשלוח את ילדיהם למעון, לצאת לעבודה ולאבי המשפחה ללמוד תורה".
1 צפייה בגלריה
ועידת הנדל"ן
ועידת הנדל"ן
שר העבודה בן צור. "כולם יקבלו את התשלומים רטרואקטיבית מספטמבר"
( צילום: עוז מועלם)
יו"ר ש"ס אריה דרעי מסר: "אני מברך על ההחלטה להעניק ארכה של שלושה חודשים לסבסוד מעונות היום לנשים עובדות במגזר החרדי. אני מחזק את ידיו של שר העבודה הרב יואב בן צור במאבק שהוא מנהל בשם סיעת ש"ס כנגד ההתעמרות בילדים שכל חטאם הוא שאביהם לומד תורה. נמשיך להיאבק למען זכויותיהם של לומדי התורה במדינת היהודים".
ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), בירך על ההחלטה שמהווה לדבריו "ניצחון השכל הישר מול גלי השנאה העיוורת", אך טען כי "זה עדיין לא מספיק". לדבריו, "אנו נעשה כל אשר לאל ידינו, כדי להמשיך את הסבסוד באופן קבוע, גם לאימהות חרדיות, ולא תהא כהנת כפונדקית. מקווים שזה יבוא מתוך הסדרה משפטית ואם לאו באמצעות 'חוק המעונות' שעדיין מונח על שולחן הכנסת, לעת הצורך. לא ניתן לדכא את הציבור החרדי בשם הלאומנות".
בשבוע שעבר הודיע בכנסת השר בן צור כי יחתום בקרוב על הקריטריונים לסבסוד מעונות היום לכלל האוכלוסייה, בהתאם לפשרה שהציע בג"ץ יומיים קודם לכן. "בתוך פחות מחודש נחתום על התבחינים ובא לציון גואל", הבטיח. "בג"ץ ביקש שנבחן את התבחינים וזה יקרה מהר יותר ממה שאתם חושבים, וכולם יקבלו את התשלומים רטרואקטיבית מספטמבר".
הדיון ביום שני שעבר סביב סוגיית סבסוד המעונות עסק בשלוש עתירות. עמותת אמת ליעקב עתרה נגד החלטת היועצת המשפטית לממשלה להקפיא את הסבסוד לחייבי גיוס חרדים. התנועה לאיכות השלטון עתרה נגד היועצת המשפטית לממשלה שאפשרה לחרדים לקבל שלושה חודשי סבסוד לצורך התארגנות. קרן ברל כצנלסון עתרה עם אחרים נגד השר בן צור, שבעקבות אי הסכמות עם היועצת המשפטית לממשלה על מימון מעונות לחייבי גיוס, לא פרסם תבחיני תמיכה כלל והותיר את כלל ההורים ללא סבסוד מעונות מתחילת שנת הלימודים.
לאחר התייעצות קצרה של הרכב השופטים, השופט נעם סולברג אמר בשבוע שעבר לעותרים כי יש להם עד סוף השבוע להגיש תשובה להצעתו, ולפיה שר העבודה יפרסם תוך חודש את מבחני התמיכה לכולם. "אנחנו רוצים להציע ששר העבודה יפרסם תבחינים לכלל האוכלוסייה תוך חודש, בהתאם להנחיות של היועצת המשפטית לממשלה. אני מבקש שתשקלו את ההצעה בדחיפות גבוהה, עד יום חמישי הזה אני רוצה לשמוע תגובה להצעה", סיכם סולברג את הדיון. הוא הוסיף: "במקביל, תינתן תקופת מעבר נוספת של עוד שלושה חודשים לאותם תלמידים מחויבי גיוס במוסדות התורניים".
לפי נתוני ארגוני הנשים, כ-70 אלף ילדים נהנים מסבסוד מעון על-ידי משרד העבודה בשנים האחרונות, מדי שנה, בהתאם למבחני תמיכה שקובע המשרד. הסבסוד, שהגיע עד לכ-1,800 שקלים בחודש, ניתן בשנים האחרונות להורים העובדים במשרה מלאה, משפחות חד-הוריות או סטודנטים, כאשר בין הסטודנטים נכללים גם בחורי ישיבות.
הדיון בבג"ץ בעתירה בעניין חוק המעונות, בשבוע שעבר
(צילום: גיל יוחנן)

אלא שמאז פקיעת חוק הגיוס, פסק בג"ץ כי בהיעדר חקיקה המסדירה את הפטור שניתן לבחורי ישיבה - כלל הצעירים החרדים עד גיל 26 חייבים בגיוס וכל עוד אינם עושים זאת - אינם זכאים להטבות כלכליות מהמדינה. בהוראת היועצת המשפטית לממשלה, היה צורך לעצור את כלל ההטבות, לרבות סבסוד המעונות לאברכים חייבי גיוס, מניעת הטבה בשווי אלפי שקלים.
השר בן צור ביקש לקבוע מבחני תמיכה חדשים שבמסגרתם ניתן לקבוע תבחיני סבסוד לכלל האוכלוסייה, אך גם אברכים ייהנו מהם. בין היתר נבחנת האפשרות לקבוע כי הסבסוד ייקבע, כפי שהיה בעבר, לפי רמת התעסוקה או הלימודים של האם בלבד, בלי להתחשב במצב האב וכך גם אברכים לא ייפגעו.
במקביל עברה החלטת ממשלה בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שבמסגרתה הוארך הסבסוד לכולם לתקופת ביניים של שלושה חודשים. אלא שהיועצת פנתה בספטמבר למשרד העבודה והורתה שלא לממש את החלטת הממשלה, בטענה שהסבסוד לכלל הציבור צריך להיות לשנה שלמה ולא רק לשלושה חודשים, שכן כלל הציבור אינו אשם בפלונטר הסבסוד לאברכים שהשר מנסה לפתור - וההורים זכאים לוודאות שהסבסוד יינתן להם עד סוף השנה, כמו תמיד.