תמונות המגיעות בימים האחרונים מקאבול מלמדות כי אחרי שכבש מחדש את אפגניסטן, הטליבאן נמצא בדרכו לעמוד – לטוב ורע – בהבטחות שנתן בכל הקשור לזכויות הנשים: נראה כי לפחות באוניברסיטאות בבירה האפגנית הוא מאפשר לנשים להמשיך להגיע ללימודים, אולם הן עושות זאת תוך שהן נאלצות לכסות את גופן מכף רגל ועד ראש או תוך הפרדה קפדנית בינן לבין הגברים.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• הטליבאן: "לא רוצים שום יחסים עם ישראל"
• ממשלת שריעה, מפגינים פוזרו בירי ובמכות: "מוות לטליבאן"
• המתווכת של הטליבאן: קטאר קוצרת שבחים מהעולם
• השופטות שהכניסו את לוחמי הטליבאן לכלא מפחדות
בימי שלטונו הקודם של הטליבאן באפגניסטן, בשנים 2001-1996, אכף הארגון פרשנות מחמירה ואכזרית של חוקי השריעה (ההלכה האיסלאמית), והטיל הגבלות איומות על נשים. בין השאר הוא מנע מהן לצאת ללמוד ולעבוד, ואפשר להן לצאת מהבית רק בליווי קרוב משפחה גבר. נשים שהתמרדו או הואשמו בניאוף הוצאו לא פעם להורג ונסקלו באבנים.
עם כיבושו את אפגניסטן בחודש שעבר, בצל הנסיגה האמריקנית, ניסה הטליבאן להציג פנים חדשות לעולם: בהבטחות שהשמיע טען כי הפעם הוא מתכוון לנהוג ביתר מתינות ולכבד את זכויות הנשים. בין השאר אמר כי הן יוכלו להמשיך ללמוד ולעבוד, אם כי תחת הגבלות שונות שמחייב האיסלאם, כמו הפרדה קפדנית בין המינים ואכיפה של קוד לבוש צנוע.
כבר באמצע השבוע הגיעו מאוניברסיטת איבן א-סינה בקאבול תמונות שבהן נראו סטודנטים וסטודנטיות יושבים בשני צדיה המנוגדים של כיתה – כשביניהם מפרידה מחיצה, כדי למנוע ערבוב בין המינים. התמונות מהאוניברסיטה הגיעו כשבמקביל נערכות ברחבי אפגניסטן הפגנות נגד שלטון הטליבאן, ולעתים קרובות הן מובלות על-ידי נשים. במהלך חלק מההפגנות הללו ירו לוחמי טליבאן באוויר כדי לפזר את המוחים והמוחות, ודווח כי הם הרגו לפחות שני בני אדם.
ביום רביעי השבוע, כשברקע ההפגנות הללו, הודיעה ממשלת הטליבאן כי מעתה היא אוסרת לקיים הפגנות שלא קיבלו קודם לכן את אישור משרד המשפטים, ואם לא די בכך היא הדגישה כי גם הסיסמאות והקריאות שהמפגינים מתכוונים להשמיע או להציג בהפגנותיהם צריכים לקבל מעתה אישור מראש.
נשות הטליבאן: "עם חיג'אב, כל הנשים בטוחות"
הפגנה אחת שכן קיבלה את אישור הטליבאן, ושהתקיימה היום, נראתה יותר כמו מפגן כוח שהארגון האיסלאמיסטי עורך לעצמו: כ-300 נשים השתתפו בכינוס ובצעדה בעד שלטון הטליבאן באוניברסיטת שהיד רבני לחינוך בקאבול, והן תקפו בהם את המערב ואת ניסיונו לפגוע לכאורה בערכי האיסלאם. בתמונות מהכינוס נראו הנשים יושבות כשגופן מכוסה מכף רגל ועד ראש: חלקן לבשו בורקה, הבגד שדרכו אפשר לראות את העולם רק מבעד לרשת קטנה וצפופה, אבל רובן עטו ניקאב, הבגד שמכסה את כל הגוף מלבד העיניים. רבות מהן גם עטו כפפות שחורות.
המשתתפות בכינוס נראו מנופפות בדגלי הטליבאן בשעה שהנואמות שמולן תוקפות בדבריהן את המערב ואת הנשים שיצאו בשבוע האחרון להפגין נגד הארגון האיסלאמיסטי. "אנחנו מתנגדות לנשים שמפגינות ברחובות וטוענות שהן מייצגות את הנשים", אמרה הדוברת הראשונה, שגופה היה מכוסה מכף רגל ועד ראש. "הממשלה הקודמת ניצלה נשים. היא גייסה נשים רק על סמך היופי שלהן". סטודנטית אחרת, בשם שבנה עומארי, אמרה לקהל שהיא מסכימה עם הטליבאן שנשים צריכות לכסות את ראשן: "מי שלא עוטות חיג'אב פוגעות בכולנו. החיג'אב איננו דבר פרטי", אמרה, וסיימה את דבריה בקריאת "אללהו אכבר". נואמת שלישית, סומאיה, הכריזה כי שובו של הטליבאן חולל תפנית היסטורית וחיובית: "מעכשיו לא נראה עוד נשים שלא לובשות חיג'אב. עכשיו כולן יהיו בטוחות. אנחנו תומכות בממשלתנו בכל כוחנו".
אחרי הנאומים יצאו הנשים בצעדה מאורגנת ברחוב הסמוך והניפו שלטים בעד הטליבאן, כשלוחמי הארגון החמושים משקיפים עליהן ומאבטחים אותן. "נשים שעזבו את אפגניסטן לא יכולות לייצג אותנו", נכתב על אחת הכרזות, ובאחרות הופיעו המילים "זכויותינו בטוחות במסגרת האיסלאם" ו"אנחנו מרוצות מהתנהגות המוג'הידין".
ממשלת הטליבאן טענה כי המשתתפות באירוע היום הן סטודנטיות וכי הן עצמן ביקשו לערוך את הכינוס וההפגנה. עם זאת, בקהל נראו גם ילדות קטנות שאין ספק כי הן אינן בגיל המתאים ללימודים באוניברסיטה. כמה מהנוכחות בקהל אחזו בתינוקות, ומעת לעת הם בכו במהלך הנאומים.
תיאום בין הטליבאן למערב: עוד 200 פונו
קודם לכן השבוע אותת הטליבאן כי הוא מתכוון לשוב ולאסור על נשים לעסוק בספורט, או לכל הפחות ברבים מענפיו. בכיר בוועדת התרבות של הטליבאן, אחמדוללה וואסיק, אמר לתקשורת האוסטרלית כי עיסוק של נשים בספורט נחשב בלתי הולם ובלתי נחוץ באיסלאם: "אני לא חושב שנשים יורשו לשחק קריקט, כי נשים לא צריכות לשחק קריקט. בקריקט הן עלולות להיקלע למצבים שבהם הפנים או הגוף שלהן אינם מכוסים. האיסלאם אינו מתיר לנשים להיראות כך. זה עידן התקשורת, ויופצו תמונות וסרטונים, ואנשים יצפו בהם. האיסלאם והאמירוּת האיסלאמית (השם החדש שנתן הטליבאן לאפגניסטן) אינם מרשים לנשים לשחק קריקט או לעסוק בכל סוג של ספורט שבו הן נחשפות".
התאחדות הקריקט של אוסטרליה מיהרה להודיע כי אם הטליבאן לא יחזור בו מההצהרות הללו, היא תבטל את המשחק שאמורה הייתה נבחרת הגברים של אוסטרליה לקיים עם מקבילתה האפגנית בנובמבר הקרוב. זה אמור היה להיות המשחק הראשון בהיסטוריה בין הנבחרות.
עוד הבטחה שקשה להאמין כי הטליבאן יקיים היא זו שלפיה בכוונתו לכבד את חופש העיתונות. בסוף השבוע פורסמו תמונות מחרידות של שני עיתונאים אפגנים – הצלם בן ה-28 נמתוללה נקדי והכתב בן ה-22 טאקי דריאבי – שלדבריהם הוכו קשות על-ידי אנשי הארגון האיסלאמיסטי משום שסיקרו הפגנת נשים מול תחנת משטרה בקאבול, הפגנה שבה דרשו המשתתפות להגן על זכותן ללמוד ולעבוד. לדברי השניים אנשי הטליבאן שעצרו אותם היכו אותם בתחנת המשטרה באלות ובכבלי חשמל ובעטו בכל חלקי גופם, גם בראשיהם. "חשבתי שהם ירצחו אותי", סיפר נקדי, "וכששאלתי את הטליבאן למה הם מכים אותי הם אמרו לי 'יש לך מזל שלא ערפנו לך את הראש'". השניים סיפרו כי אחרי המכות לא יכלו לזוז מרוב כאב. אחרי שעות הם שוחררו.
כשברקע הדיווחים על הזוועות שמחולל הטליבאן ממשיכים להתקבל סימנים לשיתוף פעולה שמתנהל מאחורי הקלעים בינו לבין מדינות ברחבי העולם, בכלל זה במערב. בזכות שיתוף הפעולה השקט הזה התאפשרה בימים האחרונים יציאתן של לפחות שתי טיסות מסחריות מאפגניסטן ובהן כ-200 עד 300 בני אדם שארה"ב ביקשה לפנותם מהמדינה – רובם המוחץ אזרחים אמריקנים שוושינגטון לא הספיקה לחלץ לפני שהשלימה את הנסיגה.