מליאת הכנסת התכנסה היום (רביעי) במסגרת קבלת פנים לנשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, שהגיע לביקור בישראל כדי להעביר את שגרירות ארצו להר חוצבים בירושלים. במהלך קבלת הפנים במליאה נרשמה נוכחות דלה מאוד של שרים וחברי כנסת מהקואליציה. רק תשעה שרים הגיעו, ובהם אלי כהן, יריב לוין, גדעון סער, ניר ברקת, שלמה קרעי, עידית סילמן, גילה גמליאל, אורית סטרוק ושרן השכל. עקב ביקורו של פניה נדחתה בכמה שעות עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בפתח נאומו התייחס נתניהו לטבח 7 באוקטובר ולמלחמה, ופנה לנשיא פניה: "בעיצומה של המלחמה הקיומית שאנחנו מנהלים התרגשנו מעומק ליבנו כששמענו אותך אומר 'תמיד נעמוד לצד ישראל, לא משנה המחיר, כי זהו הצעד הנכון'. ואכן, לא תמיד קל לנקוט עמדה ערכית. ישנם רבים שמסובבים את הגב ומעדיפים לשתוק. אתה, סנטיאגו, מנהיג אמיץ וחדור יושרה. בחרת שלא לעמוד מן הצד, וההיסטוריה תזכור את מי שהתייצב לימין ישראל בשעתה הקשה. אנחנו נזכור, והעולם יזכור, כי המלחמה שלנו היא גם מלחמתם של כל העמים החופשיים.
"לפני שנה וחודשיים תקפו אותנו באכזריות, ולאויבים שלנו השבנו מלחמה. אנחנו מכים בהם בעוצמה וגובים מהם מחיר כבד על תוקפנותם. אנחנו מפרקים את ציר הרשע של איראן והעולם נדהם ומעריך את הגבורה של חיילינו, את הנחישות ואת תוצאות הלחימה שלנו. אנחנו מקווים שלא ייפתחו זירות נוספות. אנחנו מגינים על ערכי החופש, הקִדמה, הנאורות וכבוד האדם".
בהמשך התייחס ראש הממשלה ליחסים בין המדינות. "הידידות הוותיקה בין פרגוואי לישראל מקבלת היום משנה תוקף", אמר. "היא מקבלת את זה תודות לך ולידידות האמיצה הזו, שלה שורשים בני עשרות שנים. תמיד נוקיר את העובדה שפרגוואי תמכה בהקמת מדינת ישראל. כמה שנים קודם לכן, דרכונים של פרגוואי סייעו להציל אלפי יהודים מציפורני גרמניה הנאצית, וביניהם כלולים גם בני משפחתו של חמי ז"ל, שמואל בן ארצי, שנמלטו לפרגוואי וקיבלו מקלט. הם מצאו קרקע יציבה מתחת לרגליהם. לעד נהיה אסירי תודה על כך".
לפי נתניהו, "עוד בזמנים קדומים עמדנו מול כוחות עצומים - מעצמות זרות ביקשו לדכא אותנו כפי שדיכאו אתכם. ניסו לרמוס אותנו, אלא שעמנו לא נשבר ומעולם לא הרים ידיים. רוח כבירה פועמת בנו היום, אופי חזק ועיקשות רצופה הביאו אותנו להכריז 'לא אמות כי אחיה'. בנינו מחדש את ארצנו, השגנו את תקומתנו, ביססנו את השליטה בגורלנו. אנו אוחזים בנשק המגן כדי ליצור את התנאים להחזרת חטופינו היקרים הביתה".
נתניהו פנה שוב לנשיא פניה, ואמר: "ההבטחה האמיצה שלך להעביר את שגרירות פרגוואי לירושלים קורמת עור וגידים ואתה ראוי לכל ברכה. לפני שבע שנים הכיר נשיא ארה"ב הנבחר, ידידנו טראמפ, בירושלים כבירת ישראל. כמה חודשים לאחר מכן הוא העביר את שגרירות ארה"ב לירושלים. בשלב מסוים קרתה תקלה מסוימת והדברים קיבלו תפנית אחרת, אבל יחד התגברנו על המכשולים הללו. מחר נפתח את שגרירות פרגוואי בירושלים. הצעד הזה מבטא הכרה באמת היסטורית. שמרנו אמונים לירושלים במשך כל הדורות. נגן על קיומנו, נבטיח את עתידנו ונחתור לכונן יחסי שלום עם כל מי שרוצה לחיות איתנו בשלום".
בהמשך נאם גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד, ופנה לנשיא פרגוואי בספרדית: "אדוני הנשיא, גם בשם האופוזיציה אני מברך אותך על ביקורך כאן, ועוד יותר מזה - על ההחלטה לפתוח את השגרירות בירושלים, בירת ישראל הנצחית. כאן, ברחובות שבהם הלכו נביאי ישראל וישו הנוצרי, ראוי שיתנוסס דגל פרגוואי. תודה לך בשם מדינה שלמה".
"אתה בא אלינו ברגע פצוע, חטופינו עדיין בעזה", הוסיף. "אנחנו סופרים את מתינו בכל יום. לא רק פה בישראל, בכל מקום. אנחנו חיים בעולם שיצא מדעתו. הסדר העולמי השתבש, כל מה שהיה פעם הגיוני וברור מאליו עולה בלהבות - מארה"ב עד לרוסיה, מצרפת עד לגיאורגיה, מרומניה עד לברזיל, מסודן עד לעוטף עזה.
"ישראל יצאה למלחמה כדי להגן על עצמה אחרי שילדינו נרצחו, ילדותינו נאנסו, מאה חטופים מתים לאיטם במנהרות החמאס, והעולם לא מפסיק לבקר ולהאשים אותנו. יש לנו חברים, אדוני הנשיא - חברים כמוך - אבל קולכם אינו נשמע מספיק. אנחנו זקוקים לקולכם למול אי-צדק מתמשך, מול אפליה מתמשכת, מול עולם שאיבד את הסטנדרטים המוסריים שלו".
"המלחמות של זמננו אינן מתנהלות רק בשדה הקרב, אלא גם בתודעה האנושית", הסביר לפיד. "רק בשבוע האחרון ארגון טרור איסלאמי-קיצוני השתלט על דמשק, וטען שהוא עושה זאת 'בשם הדמוקרטיה והשוויון'. רק השבוע בית המשפט העליון ברומניה נאלץ לבטל את תוצאות הבחירות כי רוסיה התערבה בהן ושיבשה אותן באופן בוטה. רק השבוע היו עימותים אלימים בגיאורגיה ואיש אינו יודע מי בעצם זכה שם בבחירות".
עוד אמר ראש האופוזיציה כי "אם ישראל תאמץ את תרבות הדם והמוות של האיסלאם הקיצוני היא לא תהיה רק מדינה מנודה ולא צודקת, היא גם תהיה מדינה חלשה שלא תוכל להגן על עצמה. ישראל 'שמדברת את השפה של המזרח התיכון' היא הגרסה החלשה ביותר, הפגיעה ביותר, שיכולה להיות לנו".
לפי לפיד, "ישראל תדע להגן על עצמה ולהתמודד עם האתגרים הגלובליים שלה רק אם המוחות הטובים בעולם ימשיכו לקיים בה כלכלת היי-טק מתוחכמת. כלכלה כזו יכולה לצמוח רק במדינה שבה יש ראיית האחר, ואינה אדישה לכל סבל אנושי. ישראל תהיה דמוקרטיה ליברלית, או שהיא לא תהיה".
לאחר מכן עלה לנאום הנשיא פניה, שהביע צער בפני כל משפחות הקורבנות של טבח 7 באוקטובר. "באנו לומר לפושעים (חמאס) - לא ניצחתם", אמר. לדבריו, "יש רגעים בהם צריכים לקחת עמדה. זו הסיבה שבגללה מחר אנו נעביר באופן רשמי את שגרירות פרגוואי לבירה הנצחית של ישראל - ירושלים. ההחלטה לפתוח את השגרירות בעיר זו היא מתוך מחשבה על ערכים של סולידריות ואחווה. בלי שגרירות בירושלים הקשרים הדיפלומטיים לא יהיו עם לב ונפש אמיתיים. עם המעבר הזה לידידות שלנו יהיה לב פועם, ואני מקווה שניתן השראה למדינות אחרות לעשות כן".
בשל ביקורו של נשיא פרגוואי, פנה בשבוע שעבר יו"ר הכנסת אמיר אוחנה להנהלת בתי המשפט, ומחה על כך ש"לא קיבל הודעה רשמית" על מועד עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטען כי רה"מ נדרש לנאום במליאה לצד פניה. נתניהו ביקש בעצמו לדחות את עדותו היום ל-14:30, כדי לאפשר לו להשתתף באירוע בכנסת עם נשיא פרגוואי.
היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק מתחה ביקורת על פנייתו של אוחנה, והבהירה לשופטי ראש הממשלה כי בניגוד לעדות של חברי כנסת, אין חובה לתאם עם יו"ר הכנסת את עדותו של חבר כנסת שנאשם בפלילים - כמו נתניהו.