באינדונזיה ממשיכים הערב (יום א') לחקור את המהומה הענקית שהתחוללה בלילה האחרון בתום משחק הכדורגל באצטדיון באי ג'אווה, ושבה נהרגו לפחות 125 בני אדם ו-325 נפצעו – אחד מאסונות הספורט הקטלניים שראה העולם מעודו. ההאשמות העיקריות מופנות לעבר המשטרה, שבניסיון להדוף אוהדים שיידו חפצים ופרצו לכר הדשא פיזרה גז מדמיע, הכתה את הקהל – וגרמה להמונים לרוץ על היציאות, לרמוס זה את זה ולהיהרג.
נשיא התאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א) ג'אני אינפטינו כינה בצהריים את האסון באינדונזיה "יום שחור לכל מי שמעורב בכדורגל וטרגדיה בלתי ניתנת לעיכול", ונשיא אינדונזיה ג'וקו ווידודו הורה לפתוח בחקירה סביב התנהלותם של כוחות הביטחון. לפיפ"א אין אמנם סמכות בכל הקשור למשחקים הנערכים במסגרת הליגות המקומיות, אך במסמכיה הרשמיים היא ממליצה להימנע כליל משימוש בגז מדמיע בתוך אצטדיוני כדורגל, ונראה כי לעובדה שמשטרת אינדונזיה לא שעתה להמלצה הזו היה חלק גדול באסון הלילה.
המהומה פרצה בסיום המשחק שבו הפסידה קבוצת FC ארמה, מהעיר מלנג, באצטדיונה הביתי 3:2 לקבוצת פרסבאיה, המייצגת את העיר סורבאיה. מאוכזבים מהפסד קבוצתם – שהיה הפסדה הראשון במשחק ביתי נגד פרסבאיה אחרי 23 שנה – החלו אלפים מאוהדי ארמה להשליך בקבוקים וחפצים לעבר שחקנים ונציגי הקבוצות, ורבים מהם פרצו לכר הדשא באצטדיון קנג'ורוהאן. האלימות התפשטה אל מחוץ לאצטדיון, ושם אוהדים הפכו חמש ניידות משטרה והציתו אותן. המשטרה הגיבה לאירועים בפיזור גז מדמיע, בין השאר לעבר היציעים באצטדיון, וגרמה בהלה בקהל.
הצופה אחמד פטוני העיד כי השוטרים החלו להכות את האוהדים במקלות ובמגינים, אלה השיבו מלחמה, ואז ירו השוטרים גז מדמיע בכינון ישיר לעבר הצופים ביציעים ואילצו אותם לרוץ אל היציאות: "הרבה מהקורבנות קרסו בגלל קוצר נשימה וקושי לראות בעקבות פיזור הגז המדמיע, והם נרמסו". פטוני העיד כי הוא עצמו טיפס על גג אחד היציעים וירד ממנו רק כשהאלימות שככה. אוהד אחר, ריזקי, סיפר שבן דודו, שבא איתו למשחק, נהרג מפגיעת ראש, ושהוא עצמו התמוטט והתעורר רק בבית החולים: "האצטדיון הפך לשדה קרב מלא עשן. הרגשתי חום וצריבה בעיניים, הראייה שלי התערפלה והייתי מסוחרר, הכול נעשה חשוך. התעלפתי".
המשטרה: ירינו גז רק כשהאוהדים החלו לתקוף
הבוקר דווח כי מספר ההרוגים באסון טיפס ל-174, אבל בהמשך הבהירו הרשויות שחלה טעות בספירה, ושמספרם עומד על 125. יותר מ-100 פצועים מאושפזים בבתי החולים, בהם 11 שמצבם קשה. לפחות 34 מההרוגים נהרגו באצטדיון עצמו, ובין הנספים יש גם ילדים. תמונות ההרוגים והפצועים שודרו בטלוויזיה האינדונזית, ובשעות הבאות חיכו קרובי משפחה רבים למידע על יקיריהם ליד בתי החולים של מלנג וסביבתה. אחרים עברו בין הגופות שהונחו בחדר מתים וניסו לזהות את קרוביהם.
בצהריים ערכה משטרת אינדונזיה מסיבת עיתונאים כדי להתמודד עם הטענות נגדה, ומפקד משטרת מזרח ג'אווה, שבה שוכן האצטדיון, טען בה כי לפני שהחלו לפזר גז מדמיע נקטו השוטרים אמצעים אחרים. לדבריו ההחלטה להשתמש בגז התקבלה רק אחרי שהאוהדים החלו לתקוף שוטרים, לזרוע אנרכיה ולשרוף כלי רכב.
לפי המשטרה, כ-42 אלף צופים היו ביציעי האצטדיון במלנג, אף שהוא אמור להכיל רק 38 אלף לכל היותר. כל הצופים היו אוהדי ארמה: על אוהדי פרסבאיה נאסר מראש להיכנס לאצטדיון בניסיון למנוע קטטות בין מחנות האוהדים, בשל אירועי אלימות שהיו ביניהם בעבר.
בעקבות האסון הכריזה התאחדות הכדורגל של אינדונזיה מיד על השעיית כל המשחקים בליגה האינדונזית הבכירה ואסרה על קבוצת ארמה לארח משחקים באצטדיונה לשארית העונה. האסון בג'אווה בא שבעה חודשים לפני פתיחתו של טורניר גביע העולם לנוער ("המונדיאליטו") באינדונזיה, טורניר שייערך מ-20 במאי עד 11 ביוני ושבו תשתתף גם נבחרת הנוער של ישראל, בעקבות הגעתה לגמר אליפות אירופה עד גיל 19. אירועי הלילה מעמידים את יכולת הארגון של אינדונזיה תחת עינו הבוחנת של העולם.
האסונות הגדולים: 328 הרוגים במשחק פרו-ארגנטינה
הטרגדיה בג'אווה גררה היום תגובות מכל רחבי העולם. האפיפור פרנסיסקוס אמר בוותיקן כי הוא מתפלל עבור כל מי שאיבדו את חייהם או נפצעו במהומה הזו, ונשיא פיפ"א אינפנטינו מסר תנחומים בשם קהילת הכדורגל העולמית ואמר ש"הכדורגל העולמי כולו שרוי בהלם". גם שורה של מועדוני כדורגל בכירים בעולם פרסמו הודעות תנחומים, בהם מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, ברצלונה, פריז סן ז'רמן ואיאקס אמסטרדם, ודקות דומייה נערכו בכמה אצטדיונים באירופה, בהם במשחק בין ניימיכן לפיינורד בליגה ההולנדית.
אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם מבחינת מספר התושבים (275 מיליון איש), אינה נחשבת למעצמת ספורט עולמית, וודאי שלא מעצמת כדורגל, אבל בציבור האינדונזי יש תשוקה אדירה לענף, ותופעת החוליגניזם נפוצה בו. עימותים בין מחנות אוהדים במדינה גולשים לא פעם לאלימות קשה, וב-2018 אף הידרדרו לרצח של אוהד. לפי הארגון האינדונזי "להציל את הכדורגל" שעוקב אחר האלימות במגרשי הכדורגל במדינה, לפחות 86 אוהדי כדורגל נהרגו או מתו מאז 1995 באירועים הקשורים לכדורגל, רובם בקטטות.
האסון בג'אווה בלילה האחרון הוא כבר עכשיו אחד מאסונות הספורט הקטלניים בהיסטוריה המודרנית. הרשימה המדממת הזו כוללת בין השאר 328 הרוגים במשחק כדורגל בין פרו לארגנטינה בלימה ב-1964; 97 אוהדים שנמחצו למוות באסון הילסבורו באנגליה ב-1989; 84 הרוגים ויותר מ-100 פצועים במשחק מוקדמות המונדיאל ב-1996 בין גואטמלה לקוסטה ריקה; 62 הרוגים ב-1982 ביציאה ממשחק בין ספרטק מוסקבה להארלם מהולנד באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה; 35 הרוגים באסון הייזל בבלגיה בגמר גביע אירופה בין ליברפול ליובנטוס ב-1985; ויותר מ-40 הרוגים במשחק כדורגל ביוהנסבורג שבדרום אפריקה באפריל 2001.
אסונות אצטדיונים התרחשו גם בענפי ספורט אחרים. הכבד שבהם היה ב-1980, אז נהרגו כ-200 בני אדם כשיציע מעץ קרס בזמן מלחמת שוורים באצטדיון בקולומביה.