האוליגרך הרוסי יבגני פריגוז'ין, שעומד בראש חברת שכירי החרב "קבוצת ואגנר" שמסייעת לצבא רוסיה במלחמה באוקראינה, טען אמש (יום ג') כי כוחותיו השלימו את כיבושה של העיירה סולדר במזרח אוקראינה – אם כי הוא ציין שהקרבות מול הלוחמים האוקראינים ממשיכים להתחולל במרכז העיירה.
פריגוז'ין, שזכה בעבר לכינוי "השף של פוטין" בשל עברו כמי שסיפק שירותי קייטרינג לקרמלין, אמר כי שכירי החרב שלו השתלטו על "כל אזור סולדר", אבל בדבריו שצוטטו בתקשורת הרוסית הוא הוסיף כאמור שמתחוללים עדיין קרבות רחוב במרכז העיירה. הוא טען כי לוחמים כלשהם נשבו בקרבות – כנראה שכוונתו ללוחמים האוקראינים – והוסיף כי מספרם של השבויים ייחשף בהמשך היום.
באוקראינה טרם אישרו את טענותיו של פריגוז'ין בדבר כיבוש העיירה השוכנת במחוז דונייצק שבחבל דונבאס, אבל היא הודתה שכוחותיהם של צבא רוסיה ושל שכירי החרב של "ואגנר" יצאו בימים האחרונים למתקפה נרחבת וקשה ביותר במטרה לכבוש את העיירה. גם במערב העריכו ביממה האחרונה כי רוסיה נמצאת על סף כיבושה, והמודיעין הבריטי דיווח אתמול בבוקר כי הרוסים ככל הנראה כבר שולטים בה בפועל.
סולדר, עיירה קטנה שערב המלחמה התגוררו בה כ-10,000 תושבים, שוכנת במרחק של כעשרה קילומטרים מבחמוט, עיר שסביבה מתנהלים הקרבות העזים ביותר בין הצדדים בחודשים האחרונים. גם סביב סולדר התנהלו במקביל קרבות עזים, אבל בניגוד לבחמוט שנחשבת לבעלת חשיבות אסטרטגית משמעותית יחסית, במקרה של סולדר ערכה האסטרטגי מוטל בספק. יחד עם זאת מומחים במערב מעריכים כי כיבושה יקל על הרוסים לכתר את בחמוט הסמוכה ולנתק אותה מקווי אספקה. במודיעין הבריטי ציינו בדיווח היומי שלהם כי לאוקראינים יש בבחמוט קווי הגנה שמבוצרים היטב, ולפיכך היא לא תיפול במהירות גם אם סולדר תיכבש.
סיבה נוספת שמעניקה לסולדר יתרון מנקודת מבטה של רוסיה היא שבה שוכנים מכרות מלח ענקיים שמתפרשים לאורך יותר מ-150 ק"מ בעומק רב מתחת לפני האדמה, כשהגובה של רבים מהחללים התת-קרקעיים מגיע ל-30 מטרים וחלקם אף מעבר לכך. פריגוז'ין עצמו תועד אמש בתמונות שהופצו ברשתות החברתיות עומד לצד לוחמים רוסים במה שנטען כי הוא אחד המכרות הללו.
בתחילת השבוע אמר פריגוז'ין שאחת הסיבות לרצונו לכבוש את סולדר היא רשת המכרות הגדולה באזור, שאותה תיאר כ"רשת של ערים תת-קרקעיות". לדבריו, במכרות הללו ניתן להציב כמויות גדולות של אנשים בעומק של 80 עד 100 מטרים מתחת לפני האדמה, וגם טנקים ורכבים משוריינים יכולים לנוע בתוכם. מומחי צבא במערב הטילו כאמור ספק ביתרון האסטרטגי של סולדר, וגורם אמריקני אמר בעילום שם לסוכנות הידיעות רויטרס כי ייתכן שפריגוז'ין מעוניין במלח ובגבס שמופקים במכרות.
בקרבות על בחמוט ועל סולדר לוקחים חלק מרכזי אותם שכירי חרב מ"קבוצת ואגנר". הארגון החל את פעילותו ב-2014 עם פרוץ הקרבות במזרח אוקראינה בין המורדים הפרו-רוסים לממשלה בקייב, ומשם התרחבה פעילותו לסוריה, לוב ואפריקה שמדרום לסהרה. בכל הזירות שאליהן הגיע הוא משרת את האינטרסים המרכזיים של הקרמלין, והוא מגייס לשורותיו חיילים לשעבר בצבא הרוסי, אבל גם אסירים מבתי כלא ברוסיה מוזמנים להצטרף אליו תמורת חנינה.
בצבא אוקראינה דיווחו שלשום על "מתקפה עוצמתית" של הכוחות הרוסיים על סולדר, וטענו כי "ואגנר" שולחת לקרב את שכירי החרב הטובים ביותר שלה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי הלוחמים האוקראינים שמתבצרים שם העניקו לארצו "זמן וכוח נוספים", אבל הודה שהמצב בעיירה קשה מאוד – וציין שהקרבות חוללו בה הרס אדיר. לדבריו אף קיר לא נותר שלם. "כל הקרקע מסביב לסולדר מכוסה בגופות של הכובשים", טען, "כך נראה טירוף".
אם הטענה לכיבוש סולדר תתברר כנכונה, אזי מדובר גם בהישג תדמיתי מבחינתו של פוטין, שחיפש להציג לציבור בארצו ניצחון כלשהו אחרי שורה של תבוסות משפילות בשדה הקרב, עם נסיגות מאזורי חרקוב וחרסון בקיץ ובסתיו. גם המתקפה האוקראינית בליל השנה החדשה במקיבקה, שבה נהרגו לפחות 89 חיילי מילואים רוסים, תרמה לביקורת הפנימית ברוסיה על אופן ניהול המלחמה. האוקראינים טוענים כעת כי הקרמלין נערך למתקפה נרחבת ומחודשת בחודשים הקרובים – וכי ייתכן אף שהוא מתכוון להכריז לשם כך על מבצע גיוס חדש, אם כי מוסקבה הכחישה זאת.
כחלק מההיערכות שלה למתקפה קרקעית נרחבת וחדשה מצדה של רוסיה, אוקראינה קוראת למערב להגביר את הסיוע הצבאי שלו. הנשיא זלנסקי אמר אמש כי רוסיה אוספת כוחות לקראת "הסלמה" נוספת, ושלפיכך על בעלות בריתה של ארצו לפעול להגברת הסיוע שלהן. "לעולם החופשי יש כל מה שצריך כדי לעצור את התוקפנות הרוסית ולהביא לתבוסה היסטורית של מדינת הטרור", אמר.
את הדברים אמר על רקע מה שנראה כמוכנות הולכת וגדלה מצד מדינות במערב לספק לאוקראינה כלי נשק מתקדמים יותר, שעד כה הן נמנעו מלשלוח מחשש לתגובה חריפה של מוסקבה. בשבוע שעבר הודיעו ארה"ב וגרמניה כי הן ישלחו לראשונה לאוקראינה רכבי תקיפה משוריינים, ובבריטניה שוקלים כעת לשלוח לה טנקים. ארה"ב גם הכריזה על משלוח של סוללת טילי פטריוט, כדי לחזק את מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה, וגם גרמניה הודיעה בהמשך שתשלח סוללת פטריוט. אמש דווח כי הלוחמים האוקראינים שיפעילו את הסוללות יחלו כבר בשבוע הבא את האימונים הנדרשים לשם כך בבסיס של הצבא האמריקני באוקלהומה, ארה"ב.