למלך בריטניה החדש צ'רלס השלישי, שהוכרז אתמול (שבת) רשמית כיורשה של המלכה אליזבת השנייה, צפויה כהונה לא פשוטה, אם כי בגיל 73 היא תהיה ככל הנראה קצרה בהרבה מ-70 שנות שלטונה של אמו המנוחה. כשהממלכה תסיים לציין את ימי האבל על מותה של אליזבת – שיגיעו לשיאם בהלוויה הענקית שתיערך לה ב-19 בספטמבר – המלך החדש צפוי להתמודד עם שאלות חדשות באשר לעתיד בית המלוכה, בעידן שבו הרלוונטיות שלו הולכת ופוחתת, וכן עם ביקורת גוברת על עלותו הגבוהה למשלם המיסים, בצל המשבר הכלכלי שפוקד את בריטניה.
הסכסוכים הפנימיים במשפחת המלוכה, ההאשמות שהופנו לעבר אחיו הנסיך אנדרו שהסתבך בפרשת הפדופיל ג'פרי אפשטיין והחקירה הפלילית שאליה נקלעה קרן הצדקה של המלך עצמו, עלולים להעיב אף הם על שלטונו. אלו האתגרים שצפויים למלך החדש, ובסוף הידיעה – פירוט טקסי האבל הצפויים בימים הבאים, שיסתיימו בהלוויה ענקית בלונדון.
אתגר מרכזי שצפוי להעיב על שלטונו של צ'רלס הוא פופולריות פחותה בהרבה מזו של אמו. סקר שערך מכון YouGov בסוף השנה שעברה הראה כי נתוני הפופולריות שלו עומדים רק על 42% – הוא דורג אז שביעי מבין בני משפחת המלוכה – בעוד הפופולריות של אמו עמדה על 75%. בקרב צעירים הפופולריות של צ'רלס צנחה ל-34%. סקר נוסף שערך אותו מכון במאי השנה הראה כי התמיכה של הצעירים בבית המלוכה נמוכה בהרבה משל המבוגרים: רק 24% מהנשאלים בני ה-18 עד 24 השיבו בסקר הזה שהמונרכיה טובה לבריטניה, בעוד 74% השיבו כך בקרב בני 65 ומעלה.
אמנם מאז מותה של המלכה אליזבת המוני בריטים מביעים תחושות של צער עמוק ממותה של מי שהייתה עבורם כמו אי של יציבות לאורך כל ימי חייהם, ובצל האבל הזה גם המלך החדש נהנה מהערצה מסוימת, אבל יש גם לא מעט בריטים שמגלים אדישות. פליקס קלארק, בן 31 ממרכז לונדון, אמר בשיחה עם "ניו יורק טיימס" כי כלל לא הושפע מהחדשות על מות המלכה. לדבריו, בית המלוכה הוא מוסד מיושן שמבוסס על עבר קולוניאליסטי וגזעני. הוא ציין כי אמו ואחותו שיתפו את תחושות העצב שלהן בקבוצת הווטסאפ של המשפחה, והוא בחר שלא להגיב: "לא רציתי להיות חצוף", הסביר.
נאי ראיין, בריטי בן 29, אמר בשיחה עם העיתון האמריקני כי מותה של המלכה הוא עבורו כמו מוות של סלבריטי כלשהו, ללא משמעות אמיתית מבחינתו. גם הוא מתח ביקורת על מוסד המלוכה בשל עברה הקולוניאליסטי של בריטניה: "אולי היום נראה שמשפחת המלוכה לא מעורבת בכל זה, אבל זה נטוע בשורשים שלה", אמר. הוא גם סבור שהעושר האדיר של בית המלוכה – כשלפי ההערכות שווי נכסיו נכון ל-2015 עמד על 23 מיליארד פאונד – לא תואם את המציאות של הבריטים פשוטי היום, אלו שנדרשים לעבוד עבור כסף.
אבל לא כל הצעירים אדישים למותה של המלכה, או סבורים שהמוסד שבראשה עמדה אינו רלוונטי עוד. טילי קייסי, בת 22 שצפתה שלשום בתמונתה הענקית של המלכה שריצדה על המסך בכיכר פיקדילי בלונדון, אמרה שעבורה המלכה המנוחה העניקה תחושת ביטחון. "השינוי זה הדבר שהכי מעורר חרדה", אמרה. עם צוות של ה"טיימס" שוחחה גם לורה בלו, שקראה דיווח בעיתון על מותה של המלכה במהלך נסיעה ברכבת בלונדון. "היא תמיד ייצגה עבורי תקווה", אמרה – אך הוסיפה: "אני לא מכירה את צ'רלס. עכשיו הכול יתחיל להשתנות. זו בריטניה חדשה עכשיו".
כנסיך התערב פוליטית, כמלך אותת שיימנע מכך
בצל האדישות של הצעירים והפופולריות הפחותה יותר של המלך החדש, בתקשורת הבריטית תוהים האם צ'רלס אכן ימשיך את דרכה של אמו כפי שהתחייב בנאומו הראשון לאומה כמלך – ויימנע ככל האפשר מהתערבות בעניינים שלהם זיקה פוליטית. כנסיך וכיורש עצר נהג צ'רלס להתערב לא אחת בסוגיות שכאלו, בעיקר סביב סוגיית שינויי האקלים שקרובה ללבו. רק השנה תקף צ'רלס את התוכנית שגיבשה הממשלה של המפלגה השמרנית לגירוש מהגרים לא-חוקיים לרואנדה, ולפי דיווחים בתקשורת הבריטית כינה אותה בשיחות סגורות "מזעזעת".
אולי על מנת להשכיח את החשש שיתערב בסוגיות פוליטיות כמלך, הבהיר צ'רלס בנאומו שלשום כי הוא מבין שכעת "מסלול חייו" ישתנה בעקבות האחריות החדשה שהוטלה עליו. "לא אוכל עוד להמשיך להקדיש כה רבות מחיי ומהאנרגיות שלי עבור קרנות הצדקה והסוגיות שחשובות לי עמוקות", אמר – אבל הוסיף כי הוא סמוך ובטוח שאחרים ימשיכו את דרכו. פרשנים מעריכים כי כוונתו בדברים אלו היא לבנו, יורש העצר הנסיך וויליאם, שגם הוא דיבר לא אחת על הצורך בהתמודדות עם שינויי האקלים. כשברקע הפופולריות הפחותה יותר של צ'רלס, הפרשנים מעריכים גם כי הוא צפוי להעמיד בקדמת הבמה הציבורית את בנו וויליאם ואת רעייתו קייט מידלטון – שפופולריים הרבה יותר ממנו.
בית המלוכה מתמודד כאמור עם ביקורת בנוגע לעלותו האדירה למשלם המיסים: לפי נתוני בית המלוכה עצמו תחזוקת המוסד עולה לכל אזרח בריטי רק פאונד אחד בשנה, אבל מבקריו טוענים שעלותו האמיתית עומדת על כ-350 מיליון פאונד בשנה. כשברקע המוני בריטים מתמודדים עם זינוק דרמטי ביוקר המחיה, בצל המלחמה באוקראינה, בתקשורת הבריטית מדווחים כי צ'רלס נערך לטקס הכתרה מצומצם וצנוע הרבה יותר מזה שנערך לאמו.
צ'רלס אמנם הפך אוטומטית למלך עם מותה של אמו – ואתמול הוכרז רשמית כיורש שלה על ידי "מועצת העלייה" בטקס בעל מסורת של 300 שנה, שהועבר לראשונה אי-פעם בשידור ישיר – אבל הטקס שבו יונח הכתר על ראשו צפוי להיערך רק בעוד כמה חודשים. אמו, לדוגמה, חיכתה לטקס הזה 16 חודשים מרגע מות אביה שלה, המלך ג'ורג' השישי. ב"דיילי מייל" ציינו כי עלות טקס ההכתרה של אליזבת, שנערך ב-1953, עמדה על 1.57 מיליון פאונד של אותם ימים, סכום שערכו כיום הוא 46 מיליון פאונד.
השערוריות של האח והבן, ותרומות חשודות מסעודים
גם השערוריות השונות שלו ושל בני משפחתו לא צפויות להקל על המלך החדש. בין היתר תוהים בתקשורת הבריטית כיצד ינהג עם אחיו, הנסיך אנדרו, שהסתבך בפרשת הפדופיל אפשטיין ושאחת מקורבנותיו טענה כי הנסיך ניצל אותה מינית כשהייתה נערה. בפברואר השנה חתמה אותה אישה על הסדר פיצויים עם הנסיך, ולפי דיווחים עלותו עמדה על יותר מ-10 מיליון פאונד. ארמון בקינגהאם סירב להתייחס לדיווחים שהמלכה אליזבת סייעה לבנה אנדרו לשלם את הסכום הזה. הנסיך אנדרו עדיין מחזיק בתואר הרשמי של דוכס יורק, ולא ברור איזה תפקידים רשמיים, אם בכלל, יעניק לו אחיו המלך.
צ'רלס כבר אותת על כוונתו לצמצם משמעותית את התפקידים הרשמיים של בני משפחת המלוכה, ולהעניקם רק לקרוביו המיידיים, אבל החלטתו ב-2020 של בנו הארי לפרוש יחד עם רעייתו מייגן מרקל מאותם תפקידים רשמיים, ולעבור לגור בארה"ב, עשויה לפגוע בתוכנית הזו. הארי ומייגן מתחו מאז ביקורת חריפה על התנהלות משפחת המלוכה והיחס שלה למייגן, ואף האשימו את אחד מחבריה, בלי לציין מי הוא, בגזענות.
הנסיך הארי אמור לפרסם בסוף השנה ספר זיכרונות שבו צפוי להתייחס ליחס שספגה לכאורה מייגן, וב"גרדיאן" תהו אם אביו המלך יבקש לבחון את הספר לפני פרסומו, על מנת להגן על סודות משפחתיים כלשהם. היחסים בין המלך ובנו וויליאם לבין הנסיך הארי סובלים ממתיחות לפי הדיווחים, אבל צ'רלס אותת על כוונתו לפתוח דף חדש: בנאומו לאומה בסוף השבוע הביע את "אהבתו" להארי ולמייגן, בזמן שאלו לדבריו "ממשיכים לבנות את חייהם מעבר לים". בעדות נוספת לניסיון לשקם את היחסים, הארי ומייגן יצאו אמש יחד עם הנסיך וויליאם ורעייתו קייט לקהל המנחמים בטירת בלמורל בסקוטלנד, שם עדיין נמצאת גופת המלכה.
גם המלך עצמו לא חף משערוריות: אחת מאותן קרנות צדקה שעליהן דיבר בנאומו נמצאת תחת חקירה משטרתית, על רקע האשמות שמי שעמד בראשה, מייקל פוסט, סחר בתארי כבוד בעבור תרומות מאזרח סעודי. פוסט, יד ימינו של צ'רלס לאורך עשרות שנים, נאלץ להתפטר מתפקידו בעקבות הטענות הללו. בלשכת צ'רלס טענו אשתקד שלא היה לו כל מושג על התנהלות לא-כשרה.
במקביל, ביוני האחרון דווח כי אחת מקרנות הצדקה של צ'רלס קיבלה 3 מיליון אירו במזומן מראש ממשלת קטאר לשעבר – שהועברו במזומן בתוך מזוודה, תרמיל ושקית של כלבו לונדוני. בלשכת צ'רלס טענו אז כי הכסף הועבר לצדקה על פי הנהלים, אבל הכריזו כי מעתה יפסיקו לקבל סכומים גדולים כל-כך במזומן. חודש לאחר מכן דווח כי קרן הצדקה של צ'רלס הסכימה לקבל תרומה ממשפחתו הסעודית של הארכי-טרוריסט אוסמה בן לאדן. בלשכת צ'רלס נאלצו להגיב גם לדיווח הזה, וטענו שאף שהכסף הועבר על פי הנהלים, צ'רלס עצמו לא היה מודע לתרומה הזו.
שעתם של האנטי-מלוכנים?
אתגר נוסף נשקף למלך צ'רלס מהאנטי-מלוכנים, שמחכים כבר שנים להזדמנות לבטל את המוסד בן 1,000 השנים. קולותיהם לא זכו לאורך 70 שנות שלטונה של אליזבת לתהודה משמעותית, בגלל האהדה וההערצה הרבה שלהן זכתה. אף שרוב גדול של הבריטים ממשיך להביע תמיכה במונרכיה, והסיכויים לביטולה קלושים ביותר, הם מקווים שתום עידן אליזבת יקדם אותם צעד אחד קטן לעבר יעדם.
"המלכה הייתה התגלמות המונרכיה עבור רוב האנשים. אחרי שהיא תמות עתיד המוסד הזה יהיה נתון בסכנה משמעותית", אמר מוקדם יותר השנה, לפני ההכרזה על מות המלכה, גרהאם סמית', שעומד בראש ארגון של אנטי-מלוכנים בשם Republic. "צ'רלס אולי יירש את הכתר, אבל הוא לא יירש את ההערכה ואת הכבוד שלהם זכתה המלכה".
לבריטניה אין חוקה כתובה, וכלל לא ברור התהליך שבו יוכלו אותם אנטי-מלוכנים לפעול לביטול מוסד המלוכה. אולם סמית' ואנטי-מלוכנים אחרים מבטיחים שבתקופה שבין האבל על מות המלכה לבין טקס הכתרת המלך החדש הם יקראו למשאל עם, שבו יידרשו הבריטים לשאלת עתיד המוסד. סמית' אומר שמדובר בהזדמנות לשינוי, אבל הוא מודע לכך שהסיכויים קטנים: "נצטרך לעבוד קשה מאוד במשאל עם שכזה".
בין אם ייערך משאל עם או לאו, והסיכויים לקיומו נראים קלושים אף הם, שאלת עתיד המלוכה לא נשאלת רק בבריטניה עצמה, אלא ב-14 המדינות האחרות שעליהן מולך צ'רלס, בהן קנדה, אוסטרליה וניו זילנד. גם במדינות הללו הפופולריות האדירה של המלכה מנעה ממתנגדי בית המלוכה לקדם את מטרותיהם, אבל כעת יש שם כאלו שכבר עתה קוראים לשינוי, עוד לפני תום ימי האבל.
באוסטרליה, למשל, הביע בעבר ראש הממשלה אנתוני אלבניזי תמיכה בהפיכתה לרפובליקה, אם כי בהודעת ההספד שלו על מות המלכה לא הזכיר את האפשרות הזו. באוסטרליה כבר נערך משאל עם על הפיכה לרפובליקה ב-1999, ואז 55% התנגדו לכך. סקר שנערך בינואר השנה הראה כי רק 34% תומכים כעת בהפיכת אוסטרליה לרפובליקה. "יש לי הרבה כבוד למונרכיה חוקתית, אבל אם זה לא שבור, אל תתקן את זה", אמר ב-2018 ראש הממשלה דאז סקוט מוריסון, במהלך ביקור שערכו הנסיך הארי ורעייתו מייגן במדינה.
מדינות שבהן סיכוי גדול יותר לביטול המונרכיה הן אלו ששוכנות בקריביים, ושבהן נשמעים יותר ויותר קולות לשינוי היחסים עם מוסד בעל עבר קולוניאליסטי. רק בסוף השנה שעברה הפכה ברבדוס לרפובליקה, ובג'מייקה הודיעה הממשלה כי החלה בתהליך דומה. עדות לטינה שרוחשים שם רבים לבית המלוכה הגיעה בביקור שערכו במרץ הנסיך וויליאם ורעייתו. את המסע שלהם בקריביים ליוו שורה של הפגנות, ובמכתב מחאה שפרסמו אז פעילים בג'מייקה, ושעליו חתמו עשרות מנהיגים מקומיים, נכתב: "לאורך 70 שנות שלטונה, סבתכם לא עשתה דבר על מנת להתייחס או לבקש מחילה על הסבל שנגרם לאבותינו לאורך שלטונה או לאורך התקופה הבריטית הארוכה של סחר באפריקנים, עבדות וקולוניאליזציה".
תהלוכות, מטחי כבוד והלוויה ענקית
בינתיים, בבריטניה נערכים לשורה של טקסי אבל בימים הבאים, שיגיעו לעיצומם בהלווייה שתיערך למלכה. היום יחל המסע הארוך שצפוי לארונה, והוא יועבר במכונית מטירת בלמורל בסקוטלד לבירה הסקוטית אדינבורו, שם יוצב בארמון בשם הולירודהאוס. מחר, יום שני, הארון יועבר בתהלוכה מהארמון הזה לקתדרת סיינט גיילס באדינבורו, שבה ישתתפו המלך ורעייתו, המלכה-הרעיה קמילה. הארון יישאר בקתדרלה יממה אחת, וביום שלישי יוטס ללונדון, מלווה בבתה של אליזבת, הנסיכה אן. הארון יועבר במכונית לארמון בקינגהאם.
למחרת, יום רביעי, יועבר ארון המלכה בתהלוכה שגם בה ישתתפו המלך ובני משפחתו אל ארמון ווסטמינסטר, הפרלמנט הבריטי. בתהלוכה הזו יירו תותחים מטחי כבוד, והפעמון במגדל הביג-בן יצלצל. בווסטמינסטר יוצב הארון על גבי במה מוגבהת, ובמשך ארבעה ימים יוכלו המוני בריטים לחלוף לידו ולחלוק למלכה כבוד אחרון. במקביל לשלל הטקסים הללו, המלך עצמו ייצא למסע בשלוש האומות האחרות המרכיבות לצד אנגליה את הממלכה המאוחדת: וויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד. ראש הממשלה ליז טראס צפויה להצטרף אליו בנסיעות הללו.
הלוויה עצמה תיערך כאמור ביום שני, 19 בספטמבר: הארון ייצא בתהלוכה מארמון ווסטמינסטר למנזר ווסטמינסטר הסמוך, ולטקס שם יוזמנו ככל הנראה כ-2,000 נכבדים וראשי מדינות. סוגיה מעניינת שעלתה בהקשר הזה, בתקשורת האמריקנית לכל הפחות, היא מה יעשה הנשיא ג'ו ביידן, שכבר הודיע כי יגיע ללוויה: לפי תקדימי עבר עליו להזמין נשיאים לשעבר למשלחת שתלווה אותו בטקס, כפי שעשה ברק אובמה במקרה של לוויית נלסון מנדלה, וכעת נשאלת השאלה אם יזמין למשלחת הזו גם את יריבו הגדול דונלד טראמפ. ב-CNN הדגישו כי ארמון בקינגהאם לא צפוי להעניק לטראמפ או לבכירים אחרים לשעבר הזמנות אישיות, ולפיכך ההחלטה הזו תלויה בביידן עצמו.
כך או כך, אחרי ההלוויה יועבר ארון המלכה בתהלוכה נוספת אל עבר טירת ווינדזור, ששוכנת 32 ק"מ מערבית ללונדון. בטירה הזו תיקבר לצד אביה ואמה. לצדה יונח גם ארונו של בעלה, הנסיך פיליפ שהלך לעולמו בשנה שעברה, שכעת קבור באזור אחר באותה טירה.
פורסם לראשונה: 23:59, 10.09.22