מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דני לוי, שלח הבוקר (רביעי) מכתב תשובה ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה - אחרי שזו הודיעה כי החלטתו להעביר מתפקידו את היועץ המשפטי של המשטרה, תת-ניצב אלעזר כהנא, "מוקפאת". "בכל הכבוד, לא מוכרת לי חובה בדין להיוועץ עם היועצת המשפטית לממשלה, טרם מינוי קצין בכיר בארגון לתפקיד רוחב. בקשתך משמעה הפקעה הלכה למעשה של סמכותי", כתב לה.
- לקריאת המכתב המלא של המפכ"ל - לחצו כאן
אמש קיבל כהנא מלשכת המפכ"ל את ההודעה על הדחתו למעשה - ובה נמסר לו כי הוחלט למנותו לראש חטיבת התביעות במשטרה, על אף שלא היה מועמד לתפקיד ולא שימש עד כה בתפקיד במערך.
זמן קצר לאחר פרסום ההחלטה, הודיעה היועמ"שית למפכ"ל - בהחלטה דרמטית - כי היא מקפיאה את הדחת כהנא. "החלטתך אשר התקבלה בהליך בזק להדיח את היועץ המשפטי של משטרת ישראל, האמון על הטיפול בהיבטים כמו המחאות המתקיימות ברחבי הארץ ונושא טוהר המידות והמינויים במשטרה, מוקפאת", כתבה.
במכתב שהעבירה למפכ"ל כתבה בהרב-מיארה כי "יועמ"ש המשטרה הוא שומר סף פנים ארגוני ואמון. מהלך כזה של הדחה בפועל של יועץ משפטי, בהליך בזק וללא מעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, הוא חסר תקדים".
היא חשפה כי שוחחה שלשום עם המפכ"ל לפני ההחלטה, "ובשיחה שקיימנו סוכם כי יועמ"ש המשטרה לא יועבר מתפקידו עד שנקיים פגישה מסודרת בעניין. חרף זאת הודעת לארגון, לאחר שיחתנו והסיכום האמור, על החלטתך להעביר את יועמ״ש המשטרה מתפקידו. אשר על כן, ועד לבירור חוקיות המהלך החריג שמוטלת בספק, יש להקפיא את המצב העובדתי הקיים ביחס ליועמ״ש המשטרה, ובכלל זאת להימנע מהעברתו לכל תפקיד אחר".
המפכ"ל התייחס לכך בתשובתו: "המפכ”ל לא התחייב להיפגש עם היועמ”שית כדי לקבוע את עתידו של כהנא בתפקיד, ולא התחייב להקפיא את המינוי. הוא שוחח עם כהנא פעמיים על כוונתו להעבירו מתפקידו. כהנא עתיד לפקד על 900 שוטרים, ולא 80 כפי שמפקד כיום, ויהיה אחראי על אחד התחומים הרגישים ביותר במשטרה – חטיבה המגישה את מרבית כתבי האישום בישראל. כהנא מסיים את תפקידו בדיוק 3 שנים לאחר מינויו".
במכתבו כתב עוד לוי: "בניגוד מוחלט לאמור במכתבך, מינוי היועץ המשפטי של משטרת ישראל לתפקיד ראש חטיבת התביעות בוצע בהליך סדור ומקצועי, בהתאם לנהלים המקובלים של משטרת ישראל ובמסגרת גאנט סדור לתפקידי רוחב בדרגת תת-ניצב. המינוי, שהומלץ בדיון שיבוצים בהשתתפות כלל חברי סגל הפיקוד הבכיר, התקבל פה אחד ונחשב ראוי ביותר".
בלשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתחו בעבר ביקורת על כהנא, בין היתר בעקבות עמדתו לפיה החלטת בן גביר לקדם לדרגת סגן ניצב את רפ"ק מאיר סוויסה מנוגדת לדין. סוויסה, קצין המבצעים של מחוז תל אביב, הועמד לדין על השלכת רימון הלם לעבר מפגינים.
כהנא, שמונה לתפקידו לפני שלוש שנים, חתם בחודש שעבר על תצהיר שגיבה את עמדת הפרקליטות בעתירה נגד הקידום, בעוד בכירים אחרים במשטרה סירבו לחתום עליו. בתצהיר נכתב מטעם המדינה כיצד בן גביר, לצד ממלא מקום המפכ"ל דאז והסמפכ"ל כיום אבשלום פלד, פעלו בניגוד לנהלים תוך עקיפת צמרת המשטרה בהליך הקידום. הקצינה שסירבה לחתום על התצהיר, הדס שפירא-מדמוני, קודמה לדרגת ניצב.
מהמשטרה נמסר אמש כי "מדובר במינוי שנקבע במסגרת סבב תפקידי רוחב לקצינים בדרגת תת-ניצב", וכי "הניסיון לשוות למינוי פרשנות אחרת, ראוי שיידחה על הסף".
גורם בכיר לשעבר במשטרה התייחס לפרשה ואמר: "תפקיד היועמ"ש במשטרת ישראל הוא אחד המורכבים והרגישים ביותר, בשל היותו שומר סף בתחומים רבים בהם עוסקת המשטרה, מהפן המבצעי ועד לכל תחומי החקירות, משמעת, אתיקה ומכרזים. כל פעולה אסטרטגית או הפעלתית במשטרה מערבת את היועמ"ש, והוא ממליץ אישית למפכ"ל כיצד לפעול. כל פיטורין של שוטר על רקע משמעתי או פלילי דורשים את אישורו. היועמ"ש הוא שומר סף קלאסי, המייצג את המשטרה מול היועמ"ש ופרקליט המדינה, בדיונים בכנסת ובהליכי חקיקה הנוגעים למשטרה. הדחתו של יועמ"ש המשטרה ללא אישור היועמ"שית היא מעשה עברייני שמערער את שלטון החוק, והיועמ"שית חייבת לפתוח בחקירה, אפילו בעזרת השב"כ, בשל האיום על אופייה הדמוקרטי של המדינה".
חה"כ הרב גלעד קריב התייחס לסוגיה ואמר: "תשובתו של מפכ"ל המשטרה מעידה על כוונתו להכפיף את המשטרה לגחמותיו ולסדר היום הפוליטי של השר בן גביר. בקצב הזה, לא ירחק היום בו המפכ"ל יקרא תיגר גם על החובה לציית לפסקי הדין של בתי המשפט".