ראש הממשלה נפתלי בנט נשא אחר הצהריים (יום שני) את נאום הבכורה שלו בפני העצרת הכללית של האו"ם, והתייחס לשורה של סוגיות בוערות – ממגפת הקורונה, דרך האיום האיראני ועד המחלוקות הפוליטיות בתוך ישראל. בדבריו על איראן תקף בנט את נשיאה החדש, קרא לשיתוף פעולה בינלאומי - והדגיש כי "תוכנית הגרעין של איראן הגיעה לקו פרשת המים - וכמותה גם הסובלנות שלנו". כשדיבר על הקורונה, שלח עקיצה מרומזת למומחי משרד הבריאות בישראל, שקוראים להדק את ההגבלות.
לצד זאת, גם אחרי נאומו המאיים של אבו מאזן - שבו נתן לישראל "אולטימטום" של שנה לסגת מיהודה ושומרון - בנט התעלם לחלוטין מהסכסוך הישראלי-פלסטיני. ynet העביר בשידור חי את נאומו של ראש הממשלה במטה האו"ם בניו יורק.
"ישראל היא מגדלור בלב ים סוער", פתח בנט את נאומו הראשון בעצרת הכללית. "לפיד של דמוקרטיה, מגוונת במכוון, חדשנית בטבעה ונחושה לתרום לעולם, חרף הימצאותה בשכונה הקשוחה ביותר על פני כדור הארץ. ישראל היא נס של תקומה יהודית".
"עם ישראל חי", אמר בנט בעברית, "ומדינת ישראל היא ליבו הפועם. במשך יותר מדי זמן, ישראל הוגדרה על ידי מלחמות עם שכנינו - אבל זו איננה מהותה של מדינת ישראל. זו איננה מהותו של עם ישראל".
"הוכחנו שאפשר להתווכח בלי לשנוא"
לדברי בנט, "הישראלים לא מתעוררים בבוקר במחשבה על הסכסוך. הישראלים רוצים לחיות חיים טובים, לדאוג למשפחות שלנו ולבנות עולם טוב יותר עבור ילדינו. משמעות הדבר היא שמפעם לפעם, ייתכן שנידרש לעזוב את משרותינו, להיפרד ממשפחותינו ולמהר לשדה הקרב כדי להגן על מדינתנו, בדיוק כפי שחבריי ואני נדרשנו לעשות. אין לשפוט אותם על כך. ישראלים זוכרים את הזוועות החשוכות שהיו בעברנו אבל הם נחושים להישיר מבט לעבר העתיד, לבנות עתיד טוב יותר".
לאחר מכן בנט אמר כי ישנן שתי מגפות שמסכנות את מרקם החברה בעולם – נגיף הקורונה והקיטוב הפוליטי. לדבריו, "שתי המגפות יכולות לשתק מדינות. אם לא יטופלו – השפעותיהן על החברה עלולות להיות הרסניות. בישראל, במקום לקבל את המגפות האלה ככוח טבע – נעמדנו, נקטנו בפעולה ואנו כבר רואים את האופק. בעולם מקוטב שבו אלגוריתמים מלבים את הכעס שלנו, אנשים בימין ובשמאל מתנהלים בשתי מציאויות נפרדות, כל קבוצה בבועת הרשת החברתית שלה, שבה הם שומעים רק את אותם הקולות שמאששים את מה שהם כבר מאמינים בו. זה מוביל לכך שאנשים מפתחים רגשי שנאה אחד כלפי השני וחברות נקרעות לגזרים".
"למדינות שנשברות מבפנים אין עתיד", הוסיף. "בישראל, אחרי ארבע מערכות בחירות תוך שנתיים והיתכנות לבחירות נוספות בפעם החמישית, העם כמה למזור: רוגע, יציבות. ניסיון אמיתי לנורמליות פוליטית". בנט סיפר למשתתפי העצרת על הקמת הממשלה בישראל, ואמר שחבריה נוהגים זה בזה בהגינות חרף חילוקי דעות - ומוכיחים שאפשר להתנהל אחרת גם כשאין הסכמות. "זאת הממשלה המגוונת ביותר בהיסטוריה שלנו", אמר. "מה שהתחיל בתור טעות פוליטית יכול כעת להפוך למטרה, והמטרה הזו היא אחדות".
"וויכוח בריא הוא עיקרון בסיסי במסורת היהודית ואחד מסודות ההצלחה של אומת הסטארט-אפ", הוסיף. "הוכחנו שאפילו בעידן הרשתות החברתיות, אפשר להתווכח בלי לשנוא".
העקיצה המרומזת למומחי משרד הבריאות
בנט אמר שישראל נמצאת בחזית החיפוש אחר הידע החיוני לניצחון על הקורונה, התגאה במדיניות ממשלתו ופירט: "פיתחנו מודל שמשלב בין חוכמת המדע לבין כוחה של קביעת מדיניות. למודל הישראלי יש שלושה עקרונות מנחים: הראשון, המדינה חייבת להישאר פתוחה. כולנו שילמנו מחיר עצום על הקפאת החיים שהייתה ב-2020. כדי לגרום לכלכלות לשגשג שוב, להחזיר ילדים לבתי ספר והורים לעבודה, סגרים, הגבלות ובידודים לא יוכלו לעבוד בטווח הרחוק".
לאחר מכן אמר בנט כי ישראל נמצאת בחזית החיפוש אחר הידע החיוני לניצחון על הקורונה, והוסיף שהיא בדרך לניצחון על הגל הרביעי בלי סגרים. הוא פירט: "פיתחנו מודל שמשלב בין חוכמת המדע לבין כוחה של קביעת מדיניות. למודל הישראלי יש שלושה עקרונות מנחים: הראשון, המדינה חייבת להישאר פתוחה. כולנו שילמנו מחיר עצום על הקפאת החיים שהייתה ב-2020. כדי לגרום לכלכלות לשגשג שוב, להחזיר ילדים לבתי ספר והורים לעבודה, סגרים, הגבלות ובידודים לא יוכלו לעבוד בטווח הרחוק". הוא נתן כדוגמה את הבדיקות הביתיות שעברו תלמידי בתי הספר, שאפשרו לדבריו את פתיחת הלימודים.
"הכלל השני – חיסנו מוקדם", אמר בנט. "אנחנו נמצאים במרוץ נגד נגיף קטלני ועלינו לנסות להקדים אותו". בנט פירט על מבצע מנת החיסון השלישית בישראל, ואמר כי ההחלטה הייתה בין סגר נוסף לבינו. "אחרי חודשיים, אני יכול לדווח שהמנה השלישית עובדת", אמר. "עם מנה שלישית, אתם מוגנים פי שבעה מאשר עם שתי מנות ומוגנים פי ארבעים ממי שלא התחסן כלל".
"הכלל השלישי – להסתגל ולפעול במהירות", הוסיף. "הקמנו צוות משימה לאומי שמתכנס כל יום על מנת לעקוף בירוקרטיה ממשלתית מסואבת, לקבל החלטות מהירות וליישמן מידית. כשמשהו עובד אנו ממשיכים לעשות אותו. כשמשהו לא עובד – אנו זונחים אותו".
בנט סיכם את דבריו על הקורונה בעקיצה מרומזת למומחי משרד הבריאות בישראל: "ניהול מדינה בעת מגפה זה לא רק עניין של בריאות. זה עניין של איזון עדין בין כל היבטי החיים שמושפעים מהקורונה, במיוחד תעסוקה וחינוך. האדם היחיד שיש לו נקודת תצפית טובה על הדבר הזה הוא המנהיג הלאומי של כל מדינה".
"כל דבר שאיראן נוגעת בו - הופך לכושל"
לאחר הקורונה, דיבר בנט על הנושא הביטחוני. "ישראל, פשוטו כמשמעו, מוקפת על ידי חיזבאללה, מיליציות שיעיות, הג'יהאד האסלאמי וחמאס", פתח. "ארגוני טרור אלה חותרים לשלוט במזרח התיכון ולהפיץ את האיסלאם הקיצוני ברחבי העולם. מה משותף לכולם? כולם רוצים להשמיד את המדינה שלי והם כולם נתמכים על ידי איראן".
לדברי בנט, "במשך שלושת העשורים האחרונים, איראן הפיצה שפיכות דמים והרס ברחבי המזרח התיכון, מדינה אחר מדינה: לבנון, עיראק, סוריה, תימן ועזה. מה משותף לכל המקומות האלה? הם כולם מתפרקים. האזרחים שלהם – רעבים וסובלים. הכלכלות שלהם – קורסות. בדומה למגע של מידאס, למשטר האיראני יש את מגע המולא. כל מקום שאיראן נוגעת בו – הופך לכושל".
בנט הדגיש שהטרור האיראני לא פוגע רק בישראל, ונתן כדוגמה את יחידת המל"טים המתאבדים שלה - מטוסים ללא טייס עמוסי חומר נפץ, שיכולים לפעול נגד מגוון מטרות בטווח הכולל גם את ישראל. "איראן כבר השתמשה בכטב"מים הקטלניים האלה, שנקראים שאהד-136, כדי לתקוף את סעודיה, מטרות אמריקניות בעיראק וספינות אזרחיות בים, והרגו אזרח בריטי ואזרח רומני. איראן מתכננת לחמש את שלוחותיה בתימן, עיראק, סוריה ולבנון במאות ולאחר מכן אלפי רחפנים קטלניים כאלה. הניסיון מראה לנו שמה שמתחיל במזרח התיכון, לא מסתיים שם".
"ב-1988, איראן הקימה "ועדת מוות" שהורתה על רצח המוני של 5,000 פעילים פוליטיים", הוסיף בנט. "הם נתלו על מנופים. ועדת המוות הזו הורכבה מארבעה אנשים – איברהים ראיסי, נשיאה החדש של איראן, היה אחד מהם. ראיסי גם פיקח על רצח של ילדים איראנים. הכינוי שלו הוא "התליין מטהראן" כיוון שזה בדיוק מה שהוא עשה – טבח בעמו שלו".
"אחת העדות לטבח הזה אמרה בעדותה שכשראיסי היה מסיים סבב של רציחות הוא היה עורך מסיבה, לוקח לכיסו את כספם של אלה שהוא הרגע הרג - ואז היה יושב לאכול עוגות שמנת. הוא חגג את הרצח של עמו שלו על ידי זלילה של עוגות שמנת. וכעת ראיסי הוא נשיאה החדש של איראן. זה האדם שאנחנו מתמודדים איתו".
"בשנים האחרונות, איראן זינקה קדימה במחקר ופיתוח הגרעיני שלה, ביכולות הייצור וההעשרה שלה. תוכנית הגרעין של איראן נמצאת בנקודה קריטית. קווים אדומים נחצו. מתעלמים מהפיקוח. תקוות השווא הוכחו ככוזבות. איראן מפרה את הסכמי ההגנה של סבא"א וחומקת מעונש. הם מטרידים את המפקחים ומחבלים בחקירות שלהם – והם חומקים מעונש. הם מעשירים אורנים לרמה של 60%, שזה צעד אחד מחומר בדרגת נשק – והם חומקים מעונש.
"יש ראיות שמוכיחות בבירור את כוונתה של איראן לייצור נשק גרעיני באתרים סודיים בטורקוזאבאד, טהראן ומריבאן, אבל מתעלמים מהן. תוכנית הגרעין של איראן הגיעה לקו פרשת מים וכמותה גם הסובלנות שלנו. מילים לא עוצרות את סיבוב הצנטריפוגות".
בנט הבהיר: "יש את אלה בעולם שנדמה כי הם רואים את חתירתה של איראן לנשק גרעיני כמציאות בלתי נמנעת, או שפשוט נמאס להם לשמוע על זה. לישראל אין את המותרות הזו. אנחנו לא נתעייף. אנחנו לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני".
"אני רוצה לומר לכם משהו: איראן היא הרבה יותר חלשה ופגיעה ממה שנדמה", טען. "הכלכלה שלה שוקעת, המשטר שלה רקוב ומנותק מהדור הצעיר, הממשלה המושחתת נכשלת אפילו באספקת מים לחלקים נרחבים במדינה. ככל שהם נחלשים יותר, כך הם נהיים קיצוניים יותר. אם ננסה לחשוב יחד, אם אנחנו רציניים לגבי עצירת הדבר הזה, אם נשתמש בכל התושייה שלנו, נוכל לנצח. וזה מה שאנחנו נעשה".
"לתקוף את ישראל לא הופך אתכם למוסריים"
לאחר מכן דיבר בנט על הסכמי אברהם, ואמר כי לצד המגמות המדאיגות במזרח התיכון – הם קרני אור. הוא דיבר על הברית החשובה בין ישראל לארצות הברית, וציין את החרמת ועידת דרבן – שכינה גזענית ואנטישמית - על-ידי 38 מדינות.
בנט פנה למשתתפי הוועידה: "לתקוף את ישראל לא הופך אתכם למוסריים יותר; להילחם בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון לא הופך אתכם לנאורים; לאמץ קלישאות לגבי ישראל בלי להתאמץ ללמוד את העובדות הבסיסיות זו פשוט עצלנות לשמה. לכל מדינה חברה במוסד הזה יש בחירה. זו אינה בחירה פוליטית אלא מוסרית. זו בחירה בין חושך לבין אור. חושך שרודף אסירים פוליטיים, רוצח חפים מפשע, מתעלל בנשים ובמיעוטים וחותר להשמיד את העולם המודרני כפי שאנו מכירים אותו, לבין אור שחותר לחופש, שגשוג והזדמנויות".
בנט סיכם את דבריו: "עם ישראל ומדינת ישראל השיגו כל כך הרבה בזמן שנאלצו להתמודד עם כל כך הרבה. למרות זאת אני אומר בביטחון מלא – הימים הטובים ביותר עוד לפנינו. ישראל היא אומה של תקווה גדולה, שהביאה את מסורת התורה לחיים בישראל המודרנית, אומה של רוח בלתי שבירה. מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך. המגדלור בלב הים הסוער נישא אל על, הוא עומד חזק ואורו בוהק חזק מאי פעם".
בנט לא השתמש בנאומו בעזרים שבהם עשה שימוש ראש הממשלה הקודם, בנימין נתניהו, בנאומיו השונים באו"ם. לקראת הנאום אמר בנט שהוא סבור כי הגיעה העת לספר את סיפורה של ישראל כפי שהיא מוגדרת, בעיני עצמה, מול כל העולם. הוא אמר שבכוונתו לעשות זאת בצורה בוגרת, כפי שעושים זאת רוב מנהיגי העולם, כלשונו.
גורם בפמליית ראש הממשלה לאו"ם סיפר שבנט עצמו כתב את נאומו. אף שהנאום עבר הליך ארוך של שפצורים ורטוריקה, בנט הרגיש חשיבות שהנאום יהיה בקולו – וישקף רעיונית את הדברים כפי שהוא רואה אותם. "זו הבמה העולמית הנרחבת ביותר, והנאום צריך לשקף את האופן שבו ראש הממשלה רואה את ישראל", ציין הגורם.
בנט נחת אתמול בניו יורק, ולפני נאומו הערב בעצרת הכללית נפגש עם שרים מבחריין ואיחוד האמירויות. הפגישה המשולשת נערכה לרגל ציון יום השנה להסכמי אברהם, שלהם, לדברי בנט, "משמעות רבה מבחינתנו". ראש הממשלה הוסיף שישראל שואפת להדק ולחזק את היחסים עם איחוד האמירויות ובחריין בכל התחומים ואמר שהוא מקווה שמדינות נוספות באזור יצטרפו למעגל השלום.
בנט צפוי להיפגש הערב עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ולאחר מכן לנאום בפני הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וראשי ארגונים נוספים. הוא גם ייפגש עם שגרירת ארה"ב לאו"ם לינדה תומאס-גרינפלד, וביום רביעי לפנות בוקר ימריא בחזרה לארץ. את מקומו של בנט ממלא כעת ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד.
פורסם לראשונה: 15:47, 27.09.21