המאבק למען הזכות להפלות בארצות הברית ספג בסוף השבוע מכה קשה נוספת, כששופט פדרלי מטקסס – אשר מוּנה בשעתו לתפקיד על-ידי הנשיא דונלד טראמפ – ביטל פסיקה בת 23 שנה שאפשרה את מכירתו של התכשיר מיפפריסטון, אחת התרופות הנפוצות ביותר להפסקת היריון באמריקה. אם החלטתו תישאר בעינה, פירוש הדבר שיבוטל האישור שמִנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) נתן בשעתו לשימוש בתרופה, אף שהיא נחשבת בטוחה ויעילה למדי.
ה-FDA ומשרד המשפטים האמריקני מיהרו להגיש אתמול ערעור על החלטת בית המשפט בטקסס, ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבטיח להילחם בפסיקה: "זהו עוד צעד חסר-תקדים השולל מנשים חירויות בסיסיות ומציב את בריאותן בסכנה", מסר בהודעה. במהלך שממחיש עד כמה שנויה במחלוקת סוגיית ההפלות בארה"ב, דקות אחרי החלטתו של בית המשפט בטקסס פרסם שופט פדרלי מוושינגטון – אשר מונה לתפקידו על ידי הנשיא ברק אובמה – פסיקה משלו, ובה קבע כי ב-17 מ-50 המדינות של ארה"ב חלה חובה להמשיך לאפשר את הגישה למיפפריסטון.
כשמצרפים לשתי חוות הדעת המנוגדות של השופטים מטקסס ומוושינגטון את הערעורים שהגישו הממשל האמריקני וה-FDA, פירוש הדבר שכמעט בטוח כי הסוגיה תתגלגל לפתחו של בית המשפט העליון. מדובר באותו בית משפט עליון שבו יש כרגע רוב שמרני מובהק (6 שופטים שמרנים מול 3 ליברלים), ושבהחלטה היסטורית ביטל בשנה שעברה את פסק הדין "רו נגד ווייד", זה שמאז 1973 חייב את כל מדינות ארה"ב לאפשר לנשים לעבור הפלות. בעקבות ביטול פסק הדין ההוא החזירו הרפובליקנים לתוקף הגבלות נוקשות על הפלות בשלל מדינות בארה"ב: ב-14 מ-50 מדינות ארה"ב אי אפשר כעת לעבור הפסקת היריון, וב-16 מדינות קיימים חוקים המכוונים ספציפית נגד תכשירים להפלות.
את ההחלטה לאסור את השימוש במיפפריסטון קיבל השופט הטקסני מת'יו קשמירק על בסיס טיעון מדעי-לכאורה: ארגונים הפועלים נגד הפלות עתרו לבית המשפט שלו בטענה כי האישור שנתן ה-FDA לשימוש בתכשיר בשנת 2000 ניתן בלי בדיקה הולמת של הסיכון הבריאותי הנשקף ממנו. השופט קיבל את עמדתם, אף שארגונים רפואיים בארה"ב אומרים כי סיבוכים הנגרמים משימוש במיפפריסטון נדירים כל כך עד שאפילו מהליכים שגרתיים כמו קולונוסקופיה והסרת שיני בינה נשקף סיכון גדול יותר. לפי הערכת ה-FDA, מאז שהותר השימוש במיפפריסטון בארה"ב כ-5.6 מיליון נשים אמריקניות השתמשו בו לצורך הפסקת היריון.
תומכי ההפלות: "זו התקפה על המדע"
בצד הליברלי היו אתמול תגובות קשות על פסיקת בית המשפט הפדרלי בטקסס. הנשיא ביידן כינה אותה התקפה אידאולוגית על זכויות הנשים וחירויותיהן: "בית המשפט נטל לעצמו את שיקול הדעת של ה-FDA, סוכנות של מומחים שמאשרת תרופות. אם הפסיקה שלו תישאר בעינה, פירוש הדבר למעשה הוא ששום תכשיר שאושר על-ידי ה-FDA לא יהיה מוגן מהתקפות פוליטיות ואידאולוגיות כאלה". ד"ר ג'ק רסנק, נשיא ההתאחדות הרפואית האמריקנית, שהיא ארגון רב-עוצמה, אמר כי מתן האפשרות לשופטים להתערב בחוות דעת מדעיות ומבוססות-ראיות של ה-FDA, שהתקבלו לאחר בדיקה נרחבת, היא מעשה פזיז ומסוכן.
ארגון "הורות מתוכננת", אחד הארגונים הגדולים ביותר בארה"ב הפועלים למען הזכות להפלות, מסר כי פסיקתו של השופט קשמריק – שלפני מינויו לתפקיד היה פעיל במחנה השמרני ובימין הדתי – היא מתקפה נגד המדע. "העובדה ששופט אחד יכול לפסול באופן חד-צדדי ראיות רפואיות ולבטל אישור מטעם ה-FDA לגלולה שמשמשת ביעילות ובביטחון כבר יותר משני עשורים צריכה לקומם את כולנו", מסרה נשיאת הארגון, אלכסיס מקגיל ג'ונסון.
הארגונים הפועלים נגד הפלות, כצפוי, שיבחו מצדם את הפסיקה. "ההחלטתה שיוצאת מטקסס היא ניצחון לבריאותן ולבטיחותן של נשים וילדות", אמרה קייטי גלן מארגון Susan B Anthony Pro-Life America. "הפסיקה מאשררת את הקביעה כי היריון איננו מחלה וכי הפלה איננה טיפול רפואי. מעבר לזה, הפסיקה ממצה את הדין עם ה-FDA על האופן המביש שבו הוא מפר את חוקיו שלו".
התביעה לעצור את השימוש במיפפריסטון הוגשה לבית המשפט בטקסס במסגרת מה שמבקרי המהלך בארה"ב מכנים judge-shopping – הליך שבו העותרים מגישים עתירה במחוז ספציפי שבו לשופטים יש היסטוריה של פסיקות העולות בקנה אחד עם עמדתם. מכיוון שלשופטים פדרליים בארה"ב יש זכות לפרסם פסיקות שיש להן תוקף משפטי בכל רחבי ארה"ב, ולא רק במדינה שבה הם פוסקים (במקרה זה טקסס), באמצעות ההליך הזה יכולים העותרים לכפות את עמדתם על שאר המדינות.
השופט קשמירק הודיע כי יישום החלטתו יושהה לשבעה ימים, כדי לאפשר הגשת ערעורים, אך לאחריה אמורה פסיקתו להיכנס לתוקף.
התקדים והסכנה: גם חיסונים על הכוונת
בארה"ב המיפפריסטון משמש לביצוע הפלות כחלק מטיפול דו-רכיבי, יחד עם התכשיר מיסופרופוסטול. מרפאות להפלות בארה"ב המשתמשות בטיפול שמורכב משני התכשירים הודיעו כי אם האיסור על מיפפריסטון יישאר בעינו, הן ייאלצו להשתמש במיסופרוסטול בלבד. לטיפול חד-רכיבי שכזה, אשר אינו משלב את שני התכשירים, יש שיעור הצלחה מעט נמוך יותר, אם כי הוא נפוץ במדינות מחוץ לארה"ב שבהן השימוש במיפפריסטון אינו חוקי או אינו בר-השגה.
כך או כך, לפסיקה של קשמירק עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת, הרבה מעבר לסוגיית ההפלות: לפי סוכנות הידיעות AP, אין בארה"ב תקדים שבו שופט יחיד ביטל החלטות רפואיות של מנהל המזון והתרופות, ומומחים לענייני משפט הזהירו כי הצעד עלול לאפשר לארגונים פוליטיים להביא לביטול אישורים שנתן ה-FDA לתרופות נוספות ולחיסונים השנויים במחלוקת.
"בכל ההיסטוריה שלנו זה מעולם לא קרה – זה סיפור גדול", אמר בסוף השבוע גריר דונלי, פרופסור מומחה לענייני פריון מבית הספר למשפטים של אוניברסיטת פיטסבורג. "יש לכם כאן עסק עם שופט פדרלי עם אפס רקע מדעי שמותח ביקורת על כל החלטה מדעית שה-FDA קיבל".
אף שבימין האמריקני סוגיית ההפלות נחשבת לעניין נפיץ, במיוחד בקרב הקהילה הנוצרית האוונגליסטית רבת ההשפעה, סקרים בארה"ב מראים שוב ושוב שרוב גדול של האמריקנים תומכים במתן גישה לגלולות להפסקת היריון. רבים מייחסים את ההישגים המאכזבים של הרפובליקנים בבחירות האמצע בשנה שעברה לתמיכתם בפסיקת העליון שביטלה את "רו נגד ווייד".