לאחר הודעת משרד החוץ לאו"ם על ביטול ההסכם עם אונר"א, סוכנות הפליטים הפלסטיניים של האו"ם, בישראל מתכוונים לפעול ביתר שאת מול ארגונים אחרים ולשכנע אותם להיכנס לתחום הסיוע ההומניטרי. ישראל צפויה לעימות בנושא מול מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שאינו מעוניין בפעילות של ארגונים אחרים מאונר"א וסביר כי ינסה לטרפד את המאמצים הישראלים.
למרות שההודעה על הניתוק בין ישראל ואונר"א כבר ניתנה, נותרו 90 ימים עד ליישום מלא של החקיקה. אלא שבפועל תהליך הכנסת גופים בינלאומיים הומניטריים לרצועה החל עוד לפני החקיקה. כך למשל תוכנית המזון של האו"ם מכניסה לעזה יותר מזון מאונר"א; לארגון ההגירה הבינלאומי יש 12 עובדים בעזה וגם ארגון המטבח המרכזי פועל באזור. בישראל מקווים שארגונים בינלאומיים אחרים, לאו דווקא ארגוני או"ם, ינסו למלא את הואקום. "נצטרך בחוכמה וביצירתיות לשכנע עוד גורמים להיכנס. ברור לנו שיהיו לחצים על גופים שלא להיכנס", אמר גורם ישראלי.
אמא של יונתן סמרנו, שנחטף בידי עובדי אונר"א, מדברת

2 צפייה בגלריה
פלסטינים מקבלים סיוע הומניטרי
פלסטינים מקבלים סיוע הומניטרי
ישראל מעוניינת להעביר לגופים אחרים את האחריות על הסיוע ההומניטרי
(צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)
בינתיים, באונר"א עצמה שוררת מבוכה גדולה. הסוכנות מנסה לשכנע את הקהילה הבינלאומית כי "אונר"א שווה סיוע הומניטרי", בעוד ישראל מבהירה לעולם כי העובדות מספרות סיפור אחר לגמרי. באונר"א מנסים לפנות למדינות שונות ולבקש מהן להפעיל לחץ על ישראל על מנת שלא יפגעו בהם. האו"ם אף הקים צוות שאמור לדון בנושא.
ביום רביעי ה-6 בנובמבר יתקיים דיון ראשון בעצרת הכללית של האו"ם בעקבות החקיקה הישראלית. הדיון יהיה לא פורמאלי, הוא יכלול תדרוך של מזכ"ל אונר"א פיליפ לזריני וסביר להניח שיהפוך לבמה לניגוח ישראל.
בישראל מעריכים כי יהיו מדינות שיחפשו לעשות התאמות לסיוע ההומניטרי שהן מכניסות לעזה – אך לא יגידו את זה בפומבי כדי שלא להיראות ככאלו שמפקירות את אונר"א.
2 צפייה בגלריה
אנטוניו גוטרש מזכ"ל ה או"ם נואם ב"פסגת העתיד" בשולי כינוס העצרת הכללית של ה או"ם
אנטוניו גוטרש מזכ"ל ה או"ם נואם ב"פסגת העתיד" בשולי כינוס העצרת הכללית של ה או"ם
אנטוניו גוטרש. עשוי לנסות לסכל את המהלך הישראלי
(צילום: Michael M. Santiago/Getty Images)
במקביל נורבגיה מקדמת מהלך בעצרת האו"ם על מנת להעביר את הסוגיה לבחינת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג שיתבקש להוציא חוות דעת לבחינת המשמעויות של הצעד הישראלי. בישראל מעריכים שבתוך כמה שבועות נראה מהלכים דומים באו"ם.