ג׳ו ביידן תמיד היה דמות טראגית. מרגע השבעתו לקונגרס ב-1973 ליד מיטת שני בניו הקטנים שניצלו מתאונת דרכים בה מתו אשתו ובתו התינוקת, ועד עשרות שנים מאוחר יותר, כשאחד משני הבנים מת מסרטן. לכן אולי ירידתו מהבמה הפוליטית היתה חייבת להיות כמעט שייקספירית: אב מסור בערוב ימיו עושה מה שצריך כדי להציל את בנו, אבל לשם כך מקריב את כל מה שהאמין בו, ומוציא עוד אצבע מהסכר הקורס שאמור להגן על הדמוקרטיה האמריקאית.
1 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן ובנו האנטר ביידן
ג'ו ביידן ובנו האנטר ביידן
ג'ו ביידן ובנו האנטר ביידן
(צילום: Matt Rourke, AP)
אפשר להבין את ההחלטה של ג'ו ביידן האב לחון את בנו הסורר, האנטר. גם פרשנים משפטיים שמרנים חושבים שהאישומים נגדו היו צריכים להסתיים בעיסקת טיעון בלי להגיע לבית המשפט. זה לא מה שקרה ובסופן של הדרמות המשפטיות ניצב האנטר ביידן בפני אפשרות של עונש מאסר. במקביל הבהיר דונלד טראמפ כי הוא מתכוון להפוך את משרד המשפטים לכלי נשק אישי. ביידן הבין שאחד משני הילדים שנותרו לו יהיה נתון לחסדי נשיא נוקם ונוטר, והחליט להציל אותו.
כאבא, זה מעשה מובן. כנשיא ארה״ב שרכב לבית הלבן על אג׳נדת השמירה על הדמוקרטיה, זה בלתי נסבל. בוודאי עכשיו. לא מגיע לנבחר ציבור כמו ביידן, שגם עשה הרבה דברים טובים כנשיא, לסיים כמי שנותן את מפתחות הבית הלבן לאיש אותו הגדיר - בצדק - "איום קיומי על הדמוקרטיה האמריקאית". אבל ביידן צריך לבוא בטענות רק לעצמו. האגו, העקשנות והגאווה שלו הביאו לקטסטרופה.

ביידן צריך לבוא בטענות רק לעצמו

אחרי בחירות האמצע ב-2022, בהן הצליחו הדמוקרטים הרבה יותר מהצפוי, העלו מקורבים לביידן את האפשרות שיודיע כי הוא לא רץ לקדנציה נוספת. הודעה כזו, אמרו לו, אחרי שנתיים ראשונות מוצלחות בהן הוציא את ארה״ב ממשבר הקורונה, תבטיח לו מורשת אדירה של גיבור שחזר מפרישה, הציל את הדמוקרטיה והעביר את הלפיד לדור הצעיר. ביידן, אז בן 80, לא רצה לשמוע. להיפך. הוא התעקש שהוא יכול לנצח בגיל 82 ולשרת כנשיא עד גיל 86.
החנינה של האנטר היא קרשנדו של החלטות אגואיסטיות, שהביאו למצב בו אדם ששלח אספסוף לשרוף את הקונגרס חוזר כמנצח גדול לבית הלבן, מוכן לחסל סופית את הדמוקרטיה האמריקאית
ההחלטה הזו של ביידן, שניזונה כולה מאגו ותחושת "מגיע לי", החלה לגלגל את כדור השלג הטראגי. בשנתיים הבאות, ההתעקשות לא לפנות את המקום בכל כך הרבה נקודות יציאה אפשריות, כבר היתה ממש נרקיסיזם. בסוף הוא פרש מאוחר מדי, מה שמנע מהדמוקרטים פריימריז נורמליים, והותיר את קמלה האריס בעמדה כמעט בלתי אפשרית של סגירת פער גדול מדונלד טראמפ. את זה היא עשתה, אבל לא היה לה סיכוי להיפטר מהצל הענק של ביידן.
ציפי שמילוביץ ציפי שמילוביץ מתוך אלבום משפחתי
יש הבדל עצום בין ג׳ו ביידן שניצח ב-2020 לאיש שיעזוב בעוד מספר שבועות את הבית הלבן. החנינה של האנטר היא קרשנדו של החלטות אגואיסטיות, שהביאו למצב בו אדם ששלח אספסוף לשרוף את הקונגרס חוזר כמנצח גדול לבית הלבן, מוכן לחסל סופית את הדמוקרטיה האמריקאית. וזה, למרבה הטרגדיה, מה שיזכרו לג׳ו ביידן.