נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הודיע הלילה (בין שני לשלישי) כי קבוצה גדולה של סוכני FBI פשטה על האחוזה שלו במאר א-לאגו בפאלם ביץ' שבפלורידה. "הפשיטה על ביתי, שנעשתה ללא התראה מוקדמת, ולאחר ששיתפתי פעולה עם סוכנויות הממשלה הרלוונטיות - היא בלתי הכרחית ולא הולמת", אמר טראמפ, וטען שביתו נמצא תחת מצור, וכי הסוכנים "אפילו פרצו לכספת שלי". לפי כלי תקשורת בארה"ב, הנשיא לשעבר שהה במגדל טראמפ בניו יורק בזמן הפשיטה. לדבריו, מדובר בחלק מהמאמצים למנוע ממנו להתמודד על הנשיאות ב-2024: "התקפה שכזו יכולה להתרחש רק במדינת עולם שלישי".
ב"וושינגטון פוסט" דווח כי טראמפ חשוד שלקח מסמכים מסווגים, אותם היה אמור למסור לארכיון הלאומי, מהבית הלבן לאחוזה. בנו אריק אישר כי הוא זה שעדכן את אביו על הפשיטה, וציין כי הסיבה שבגינה הגיעו סוכני FBI למקום היא ניסיון למצוא מסמכים שחיפש הארכיון הלאומי. טראמפ בעצמו לא ציין את סיבת החיפוש החריג בהודעתו, והשווה בה את הפשיטה לפרשת "ווטרגייט". באותו דיווח ב"פוסט" נכתב כי ייתכן שהחיפוש, המשמעותי ביותר עד כה, קשור לאחת משתי החקירות המתנהלות בעניינו של הנשיא לשעבר בימים אלה. "אלה זמנים חשוכים לאומה שלנו. דבר כזה לא קרה מעולם לאף נשיא אמריקני קודם", כתב טראמפ.
בפברואר האחרון דווח כי הארכיון הלאומי למסמכי הממשל בארה"ב ביקש ממשרד המשפטים האמריקני לפתוח בחקירה כדי לברר אם טראמפ הפר בהתנהלותו את החוק הפדרלי הנוגע לשימור מסמכים רשמיים. לפי הדיווח הלילה, גורם המעורה בפרטי החקירה ציין כי החיפוש נעשה באישור בית משפט.
באחד הדיווחים, שאושר על-ידי הארכיון הלאומי, נחשף כי כשעזב את הבית הלבן לקח איתו טראמפ אל אחוזתו הפרטית שבפלורידה מסמכים היסטוריים ב-15 ארגזים. נציגיו גילו אותם שם, דיווחו על כך לארכיון, ולאחר מכן הם הועברו מהאחוזה אל הגנזך הלאומי.
שאלות בנוגע להתנהלות טראמפ בכל הקשור לשימור מסמכים עלו כבר ב-2018, כשהאתר "פוליטיקו" דיווח כי עוזרי הנשיא, מחשש שהוא מפר את החוק, נוהגים לחבר קרעי מסמכים בחזרה באמצעות נייר דבק, בשל מנהגו של טראמפ לקרוע את הניירות. הוא, מצידו, הכחיש שפעל לא כשורה. דוברת הבית הלבן בתקופתו, סטפני גרישם, האשימה בשיחה עם רשת CNN הלילה ואמרה: "הנשיא לשעבר לא טיפל במסמכים מסווגים כמו שצריך. אני צפיתי בו עושה זאת. צפיתי בו עובר על מסמכים וזורק כמה מהם, קורע חלק ושם אותם בכיס".
הצרות של טראמפ: תמונות של מסמכים קרועים בשירותים, ודרישת הנאמנות מהגנרלים
ב"אקסיוס" האמריקני חשפו אתמול תמונות שבהן ניתן לראות מסמכים אותם קרע טראמפ וזרק לשירותים. התמונות סופקו על ידי איש הבית הלבן מתקופת טראמפ.
עוד נחשף אתמול כי בספר שכתבו העיתונאים פיטר בייקר וסוזן גלסר, נכתב כי טראמפ אמר לראש הסגל שלו, ג'ון קלי, שהוא רוצה שיהיו לו גנרלים כמו אלה שהיו לאדולף היטלר - שהיו לדבריו "נאמנים לחלוטין" למנהיג גרמניה הנאצית. "אתם הגנרלים המזוינים, למה אתם לא יכולים להיות כמו הגנרלים הגרמנים במלחמת העולם השנייה?", שאל טראמפ את קלי, שהשיב לו: "אתה יודע שהם ניסו להרוג את היטלר שלוש פעמים וכמעט הצליחו".
"לא, לא, לא, הם היו נאמנים לו לגמרי", ענה טראמפ לקלי, לפי מחברי הספר, שמציינים כי "בגרסה שלו להיסטוריה, הגנרלים של הרייך השלישי היו כפופים לחלוטין להיטלר, וזה הדגם שרצה לצבא שלו. קלי אמר לטראמפ שאין גנרלים אמריקנים כאלה, אבל הנשיא היה נחוש לבדוק את ההצעה". בכך הביע טראמפ תסכול עמוק מבכירי הצבא שלו, שאותם ראה כלא-נאמנים או לא צייתנים מספיק.
לפי הספר, טראמפ היה מתוסכל גם מהרמטכ"ל שלו, מארק מילי, שמונה באוקטובר 2019 על-ידי הנשיא לשעבר. אותו תסכול הגיע לשיא בהפגנות "Black Lives Matter" בכיכר לאפייט שליד הבית הלבן, כשטראמפ דרש לשלוח חיילים לפזר את המוחים - והגנרלים סירבו. "כולכם לוזרים", צעק טראמפ, ופנה למילי: "אתה לא יכול פשוט לירות בהם? פשוט לירות להם ברגליים או משהו".
לאחר שהמשטרה והמשמר הלאומי פינו את האזור, מילי הצטרף לטראמפ ולעוזריו בהליכה בפארק הריק כדי שטראמפ יוכל להצטלם בכנסייה בצד השני. מילי, לפי מחברי הספר, "ראה בהחלטתו להצטרף לנשיא כטעות שתרדוף אותו לנצח", וכשבוע לאחר מכן כתב מכתב התפטרות חריף - שאותו מעולם לא מסר. במכתב האשים מילי את טראמפ בפוליטיזציה של הצבא, טען כי הוא "הורס את הסדר הבינלאומי" והאשים אותו באימוץ נורמות של עריצות, דיקטטורה וקיצוניות.
לצד כל אלה, ועדת החקירה של בית הנבחרים האמריקני מנהלת חקירה לבדיקת אירועי 6 בינואר 2021 - שבהם פרצו תומכיו של טראמפ לקונגרס וזרעו בו הרס בניסיון לעצור את מינויו של ג'ו ביידן לנשיא ארה"ב - ולפני כשלושה שבועות היא השלימה את מושב הקיץ שלה.
אירועי 6 בינואר, נזכיר, היו מהמטלטלים בהיסטוריה המודרנית של הפוליטיקה האמריקנית: באותו יום התכנס הסנאט כדי לאשר את ניצחונו של ביידן על טראמפ בבחירות שנערכו חודשיים לפני כן. בדרך כלל זהו הליך טכני לחלוטין, אך הפעם אפף אותו מתח רב לנוכח טענותיו של טראמפ - שהופרכו שוב ושוב, גם על-ידי בכירים רפובליקנים - כי הבחירות נגנבו ממנו במבצע זיופים נרחב.
בשבועות שלפני אישור התוצאות בסנאט עודד טראמפ את תומכיו בלי הפסקה "לעצור את הגניבה", כלשונו, וממש בשעה שהסנאטורים התכנסו בקונגרס כדי לאשר את התוצאות הוא ובעלי בריתו ערכו עצרת ענק ליד הבית הלבן, שבה נשאו נאומים שלוחי רסן נגד חברי הסנאט ונגד סגן הנשיא מייק פנס. מתוקף תפקידו כיהן אז פנס גם כנשיא הסנאט, והוא הסכים להשתתף בישיבה ולאשר את התוצאות - למורת רוחו של טראמפ.
מעל הבמה ליד הבית הלבן קראו טראמפ ואנשיו להמוני המשתתפים בעצרת לצעוד לגבעת הקפיטול, ובתום ההפגנה עשה ההמון כדבריהם - ואז הסתער על מושבו של הקונגרס. הפורעים התעמתו עם שוטרים, ניפצו את חלונות הבניין, השתלטו על אולם הסנאט וזרעו הרס ברחבי הקונגרס, קודש הקודשים של הדמוקרטיה האמריקנית. במהלך האירוע נשמעו תומכי טראמפ מחפשים את סגן הנשיא פנס, לכאורה כדי להרוג אותו בנקמה על "שיתוף הפעולה עם הדמוקרטים", ובמצלמות האבטחה בבניין תועדו חברי קונגרס בכירים נמלטים על נפשם.
באירועי הקפיטול נהרגו חמישה בני אדם, ועוד ארבעה שוטרים שהיו במקום בזמן המהומה התאבדו בחודשים שלאחר מכן. יותר מ-100 שוטרים נפצעו, וכתבי אישום הוגשו כנגד כ-900 מעורבים.